Οι Κροάτες που προκάλεσαν τα επεισόδια είναι γνωστοί τόσο για την ακροδεξιά τους δράση, όσο και για τη φήμη πως είναι πάντα «έτοιμοι για όλα». Ο λόγος για τους «Bad Blue Boys» που πήραν το όνομα τους από μια ταινία του 1983 και υπήρξαν από τους πρωταγωνιστές του πολέμου και της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας.
Στους κόλπους των φανατικών οπαδών της κροατικής ομάδας δρουν επί χρόνια ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία, που πρωταγωνιστούν σε αιματηρά επεισόδια.
Το προφίλ των «Bad Blue Boys»
Η πορεία τους στο κέντρο του Μιλάνου πέρυσι, λίγο πριν από το παιχνίδι με τη Μίλαν, με χιλιάδες οπαδούς να χαιρετούν ναζιστικά, έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ.
Οι φανατικοί οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, απέκτησαν υπόσταση το 1986 και πήραν το όνομά τους από την ταινία «Bad Boys» του 1983 στην οποία πρωταγωνιστούσε ο νεαρός τότε Σον Πεν.
Δυναμικοί με την ομάδα τους, ακραία επιθετικοί με τους αντιπάλους, οι «Bad Blue Boys» οικοδόμησαν τον πυρήνα του οπαδισμού στο Ζάγκρεμπ επάνω στην εθνικιστική ιδεολογία της Κροατίας που ακόμη αποτελούσε μέρος της Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.
Το πρώτο αίμα θα χυθεί από τους «Bad Blue Boys» εκτός συνόρων. Το 1988 στο Μπέργκαμο της Ιταλίας, τα επεισόδια με τις ιταλικές Αρχές θα δημιουργήσουν χάος και θα αφήσουν πίσω τους έναν αστυνομικό νεκρό και τουλάχιστον 35 τραυματίες.
Η κορύφωση της δράσης τους όμως θα έρθει 2 χρόνια αργότερα. Στην έδρα της Ντιναμό, το στάδιο Μάξιμιρ, το παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα δε θα ξεκινήσει ποτέ.
Στα επεισόδια με την αστυνομία, ο νεαρός τότε Κροάτης ποδοσφαιριστής Ζβόνιμιρ Μπόμπαν κλώτσησε αστυνομικό, δίνοντας παράλληλα και το εναρκτήριο λάκτισμα στον Σερβοκροατικό πόλεμο.
Εκατοντάδες οπαδοί της ομάδας βρέθηκαν στα μέτωπα του πολέμου και αρκετοί έδωσαν και τη ζωή τους.
«Μαζί σε παράδεισο και κόλαση, Bad Blue Boys και Ντιναμό, ανάψτε όλους τους πυρσούς για όλους εμάς τους εξολοθρευτές, γιατί στην μπλε σημαία γράφει μόνο Ντιναμό», λένε στα συνθήματά τους.
Ο εθνικισμός ήταν στο επίκεντρο της οπαδικής ιδεολογίας της Ντιναμό και ο άνθρωπος που τον εκμεταλλεύτηκε ήταν ο Φράνιο Τούτζμαν, εκ των πρωταγωνιστών του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου και πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Κροατίας το 1991.
Μετά την εκλογή του, ο Τούτζμαν επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από τον συγκεκριμένο πυρήνα αλλά και το κομμουνιστικό παρελθόν της Γιουγκοσλαβίας, αλλάζοντας ακόμη και το όνομα της ομάδας.
Ο «πόλεμος» με τους άλλοτε συμμάχους εθνικιστές των «Bad Blue Boys» είχε ξεκινήσει.
«Έχουμε ένα τιμημένο όνομα, Κροατία, και μία μακρά ιστορία. Δε θα επαναλάβουμε ανοησίες όπως ονόματα σαν το “Ντιναμό”, όπως Γιουγκοσλαβία, όπως Βαλκάνια», είχε πει ο ίδιος.
Μπορεί μετά τον θάνατο του Τούτζμαν, το 1998, η ομάδα να πήρε πίσω το όνομά της, αλλά ο ακροδεξιός πυρήνας των οπαδών της δε μεταλλάχθηκε στο παραμικρό.
Έφοδος των κροατικών Αρχών σε σύνδεσμο στο κέντρο του Ζάγκρεμπ πριν από μερικά χρόνια, έφερε και πάλι στο φως το ναζιστικό μόρφωμα που υπάρχει και αναπτύσσεται εδώ και δεκαετίες.
Στην είσοδο του συνδέσμου βρέθηκαν grafiti με το όνομα του Χίτλερ αλλά και του Άντε Πάβελιτς, του Κροάτη φασίστα συνεργάτη του Μουσολίνι το 1941.
Πηγή