Με τις προσπάθειες των Αρχών να γίνει άμεσα η ταυτοποίηση του δολοφόνου και τη συλλογή καινούριων στοιχείων προχωρούν οι έρευνες για τη φονική επίθεση των χούλιγκανς στη Νέα Φιλαδέλφεια, και τον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτει τις λάθος εκτιμήσεις, αλλά την εντολή που οδήγησε στην αποτυχία την ΕΛ.ΑΣ.

Το επιχειρησιακό φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. – Η αποκάλυψη του in.gr

Μετά το επιχειρησιακό φιάσκο της αστυνομίας, που γνώριζε δύο ημέρες πριν για την κάθοδο των ακροδεξιών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και δεν έκανε τίποτα για να τους εμποδίσει να φθάσουν μέχρι το γήπεδο της ΑΕΚ, τα λάθη και η ανεπάρκεια της αστυνομίας δεν σταμάτησαν εκεί.

Αντί ο χώρος όπου δολοφονήθηκε ο 29χρονος Μιχάλης, το βράδυ της Δευτέρας, να αποκλειστεί άμεσα για να μην αλλοιωθούν στοιχεία, παρέμεινε προσβάσιμος σε όλους σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

Πουθενά αστυνομικές δυνάμεις ούτε η σήμανση. Μάλιστα λίγο μετά τις 8 το πρωί, συνεργεία του Δήμου καθάρισαν το σημείο εξαφανίζοντας πολύτιμα ευρήματα που θα βοηθούσαν στην έρευνα.

Τα στελέχη των εγκληματικών ερευνών έφθασαν τελικά στο σημείο μετά τις 12 για να πάρουν DNA, δηλαδή 13 ώρες μετά την επίθεση.

Σε νέο επιχειρησιακό έγγραφο της αστυνομίας, που αποκάλυψε το in.gr, και ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, γίνεται αναφορά σε δύο μαχαίρια που εντόπισαν οι αστυνομικοί σε δύο από τους συλληφθέντες.

Πρόκειται για ένα μεταλλικό αναδιπλούμενο μαχαίρι τύπου σουγιά, μαύρου χρώματος με μήκος λάμας εννιά εκατοστά και συνολικό μήκος 20 εκατοστά.

Και άλλο ένα μεταλλικό αναδιπλούμενο μαχαίρι τύπου σουγιά, ασημί χρώματος, με μήκος λάμας 8 εκατοστά και συνολικό μήκος 18 εκατοστά.

Με ένα όμοιο μαχαίρι, τα τάγματα εφόδου της Ντιναμό, δολοφόνησαν τον 29χρονο Μιχάλη που άφησε την τελευταία του πνοή έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Το οπλοστάσιο των Κροατών

Στις Αρχές οι δράστες

Με καλυμμένα τα πρόσωπα με κουκούλες και με μπλούζες, 104 χούλιγκανς, τα τάγματα εφόδου των ακροδεξιών Κροατών, οδηγήθηκαν ανά ομάδες στις αστυνομικές κλούβες για τη μεταγωγή τους στα δικαστήρια.

Ελάχιστα λεπτά αργότερα φθάνουν στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, ενώ αποδοκιμάστηκαν έντονα από τον κόσμο ο οποίος τους αποκαλούσε «φασίστες» και «δολοφόνους».

Κατηγορούνται για τη δολοφονική επίθεση στον 29χρονο οπαδό της ΑΕΚ:

105 χούλιγκανς

95 Κροάτες

6 Έλληνες (ανάμεσά τους και δύο οπαδοί του Παναθηναϊκού που έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές)

Γερμανός, Αλβανός, Βόσνιος, Αυστριακός

Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων. Δύο κλούβες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί στην είσοδο των δικαστηρίων, ενώ οι 103 συλληφθέντες αποδοκιμάστηκαν έντονα από λίγους συγκεντρωμένους οι οποίοι δεν έχει διευκρινιστεί εάν ήταν φίλοι του θύματος ή οπαδοί.

Σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη για τέσσερα κακουργήματα.
«Έχω ζητήσει την διενέργεια εξετάσεων DNA, γονιδιακών, διότι δεν υπάρχει κανένα αντικειμενικό στοιχείο για το ποιος διέπραξε την ανθρωποκτονία και ποιος διέπραξε οτιδήποτε άλλο. Δε γνωρίζω αν υπάρχουν ευρήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση», ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας που ανέλαβε την υπεράσπιση Έλληνα κατηγορούμενου.

6 νέες συλλήψεις

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας χθες το βράδυ οι λιμενικοί συνέλαβαν άλλους πέντε Κροάτες χούλιγκανς να προσπαθούσαν να διαφύγουν με πλοίο στην Ιταλία.

Δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν τον λόγο και την διάρκεια παραμονής τους στη χώρα. Δήλωσαν ότι έκαναν διακοπές στην Ελλάδα χωρίς όμως να έχουν μαζί τους ούτε μία αποσκευή.

Άλλος ένας 19χρονος Κροάτης εντοπίστηκε χθες σε λεωφορείο για την Αλβανία και το μεσημέρι συνελήφθη ένας ακόμα Κροάτης που ερχόταν με λεωφορείο από τα Ιωάννινα μαζί με οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Ανενόχλητοι και προκλητικοί

Τα τάγματα εφόδου των σκληροπυρηνικών ακροδεξιών οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό που ταξίδεψαν ανενόχλητα 1.500 χιλιόμετρα μέχρι την Αθήνα, προκλητικά ισχυρίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι :

Ήθελαν να συμπαρασταθούν στην ομάδα τους

Δεν θα έμπαιναν στο γήπεδο αλλά θα παρακολουθούσαν τον αγώνα σε καφετέρια.

Μετά τον αγώνα θα έμεναν στην Ελλάδα για διακοπές

Η κηδεία του Μιχάλη Κατσουρή θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή.

Αύριο απολογούνται οι κατηγορούμενοι για τις φονικές συμπλοκές

Από αύριο Παρασκευή μέχρι κι την Κυριακή ανά ομάδες 10-12 ατόμων θα προσάγονται οι 105 κρατούμενοι χούλιγκανς, στους 3 ανακριτές που θα διερευνήσουν την υπόθεση, προκειμένου να απολογηθούν.

Κρίθηκε απαραίτητο λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων, να υπάρξουν άλλοι δύο επικουρικοί ανακριτές.

Χθες σε μία μακρά διαδικασία που τελείωσε τα ξημερώματα, οι 104 που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια ζήτησαν και πήραν προθεσμία από τους ανακριτές προκειμένου να ενημερωθούν για τις δικογραφίες και να προετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή.

Οι απολογίες θα γίνουν ανά 10-12 άτομα ανά ημερα και 35-40 άτομα θα απολογηθούν ανά ανακριτή.

Όσον αφορά στις κατηγορίες, είναι βαρύτατες. Τέσσερα κακουργήματα και 7 πλημμελήματα.  Ανθρωποκτονία, εγκληματική οργάνωση, έκρηξη και χρήση εκρηκτικών υλών είναι τα 4 κακουργήματα, ενώ πλημμέλημα είναι η διατάραξη της ειρήνης, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, επικίνδυνη σωματική βλάβη, φθορά ξένης περιουσίας, βιαιοπραγία – αδίκημα του αθλητικού νόμου – και κατοχή φωτοβολίδων.

Η βασικη ανακρίτρια εξέδωσε διατάξεις για να ληφθεί δείγμα DNA. Στόχος η ταυτοποίηση του δολοφόνου του 29χρονου.

Η δίωξη για την ανθρωποκτονία δεν προσωποποιήθηκε, ωστόσο έχουν κατασχεθεί τηλέφωνα και αντικείμενα των συλληφθέντων για έρευνα, ενώ δεν έχει εντοπιστεί το φονικό όπλο.

Οι Κροάτες αρνούνται την εμπλοκή τους στην δολοφονία του 29χρονου και υποστηρίζουν ότι δεν ήταν εκείνοι οι δράστες και υποστηρίζουν πως δεν κατείχαν κανένα μαχαίρι.


Πηγή