Περισσότεροι από 12 πυροβολισμοί πέφτουν προς τον υποψήφιο για την προεδρία του Ισημερινού, Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, την ώρα που επιχειρεί να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του και μόλις μερικά λεπτά αφού έχει ολοκληρώσει την προεκλογική του ομιλία σε σχολείο στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσα Κίτο.

Ο 59χρονος πολιτικός, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, δέχθηκε τρεις σφαίρες στο κεφάλι και έχασε τη ζωή του ακαριαία στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του.

Από τα πυρά έχουν τραυματιστεί επίσης σοβαρά ακόμη εννέα άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένας υποψήφιος βουλευτής αλλά και δύο αστυνομικοί, μέλη της προσωπικής ασφάλειας του Βιγιαβισένσιο.

Οι Αρχές αναφέρουν πως καταδίωξαν τον δράστη ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών μετά από μερικά λεπτά.

Πολιτικό έγκλημα

Ο 59χρονος πολιτικός, πρώην δημοσιογράφος και σφοδρός επικριτής της διαφθοράς αλλά και των καρτέλ ναρκωτικών που λυμαίνονται τον Ισημερινό, είχε κατά το παρελθόν δεχθεί χιλιάδες φορές, όπως αναφέρει ο τοπικός Τύπος, απειλές κατά της ζωής του.

Αμέσως μετά τη δολοφονία του Βιγιαβισένσιο, ο πρόεδρος της χώρας, Γκιγέρμο Λάσο, ανακοίνωσε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε όλη τη χώρα.

«Πρόκειται για πολιτικό έγκλημα το οποίο έχει χαρακτηριστικά τρομοκρατίας και δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως ο δολοφόνος προσπάθησε να σαμποτάρει την εκλογική διαδικασία».

Παρά το σοκ που έχει προκαλέσει η εν ψυχρώ δολοφονία του Βιγιαβισένσιο, ο απερχόμενος πρόεδρος ανακοίνωσε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στις 20 Αυγούστου και πως οι επόμενες τρεις ημέρες είναι περίοδος εθνικού πένθους.

ΜΜΕ της Κολομβίας υπογραμμίζουν πως με μήνυμά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ευθύνη για την στυγερή δολοφονία του πολιτικού ανέλαβε το καρτέλ των «Los Lobos», μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις όχι μόνο του Ισημερινού αλλά και της Λατινικής Αμερικής.

Ο Βιγιαβισένσιο ήταν ένας από τους 6 υποψήφιους για την προεδρία, με το κόμμα του να εκπροσωπεί τον μεσαίο χώρο και ήταν σύζυγος και πατέρας πέντε παιδιών.


Πηγή