Ο Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε για τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση αλλά και από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων για τους χειρισμούς της αστυνομίας στην Νέα Φιλαδέλφεια με την τραγική κατάληξη της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη, οπαδού της ΑΕΚ.

Μ. Χρυσομάλλης: Εν έτει 2023 – 2024 νομίζω οφείλουμε να λήξει οριστικά το ζήτημα της οπαδικής βίας

«Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είπε ότι υπάρχουν προφανώς επιχειρησιακές αστοχίες και είναι ίσως η αφορμή για να δούμε όλο το πλαίσιο σε αυτό που ονομάζουμε οπαδική βία. Και για αυτό γίνεται μία μεγάλη σύσκεψη σε λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της UEFA και τους προέδρους των μεγάλων ομάδων. Εν έτει 2023 – 2024 νομίζω οφείλουμε να λήξει οριστικά το ζήτημα της οπαδικής βίας».

Για το επιχειρησιακό φιάσκο της αστυνομίας ο βουλευτής της Ν.Δ. είπε: «Πρέπει να δούμε και συνολικά τα επιχειρησιακά σχέδια σε αυτή την περίπτωση της αστυνομίας. Διεξάγεται μία έρευνα που εντός Αυγούστου θα μας δώσει αποτελέσματα. Εκεί θα δούμε τι πήγε λάθος και τι πρέπει να αλλάξει στις διαδικασίες, ώστε να αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικότητα αυτά τα φαινόμενα».

Ερωτώμενος ο κ. Χρυσομάλλης αν η κυβέρνηση φέρει πολιτική ευθύνη για το εν λόγω γεγονός απάντησε: «Δεν γνωρίζω ποια μπορεί να είναι η πολιτική ευθύνη στο πλαίσιο πέραν της  αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης».

Χ. Καφαντάρη: «Δεν είναι μόνο ζήτημα οπαδικής βίας – Τίθεται μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας»

Από την άλλη πλευρά, η Χαρά Καφαντάρη, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να υποβιβάσει το γεγονός της δολοφονίας του 29χρονου ως θύμα οπαδικής βίας.

«Δεν πρόκειται μόνο για οπαδική βία που είναι κι αυτό ένα πολύ μεγάλο ζήτημα πάνω στο οποίο  θα μπορούσε η κυβέρνηση τόσα χρόνια να το έχει λύσει, καθώς είναι στην εξουσία ουσιαστικά 5 χρόνια. Εδώ τίθεται το μείζον θέμα της εθνικής ασφάλειας. Όταν έρχεται μία οργανωμένη ομάδα ναζιστικής αντίληψης κι εισβάλει στο χώρα μας, όταν το υπουργείο Εσωτερικών είναι ενήμερο από τις 4 Αυγούστου, όταν η Διεύθυνση Αστυνομικής Βίας έχει συγκεκριμένο μήνυμα από τις 6/8, όταν η Europol στέλνει μήνυμα ότι μία τέτοια ομάδα θα έρθει στην Ελλάδα οργανωμένα και δομημένα, δεν μπορεί να μιλάει η κυβέρνηση και να λέει ότι είναι απλά ένα περιστατικό οπαδικής βίας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει ανοχή, καθώς δεν πρόκειται για μία νέα κυβέρνηση είναι συνέχεια της προηγούμενης τετραετίας».

Β. Αναστασίου: «Έπεσε ο μανδύας του επιτελικού κράτους – Έχουμε ένα συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης»

Η Βάσια Αναστασίου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ανέφερε σχετικά: «Οι άνθρωποι αυτοί μπούκαραν στην χώρα μας, διέσχισαν τα 2/3 της ηπειρωτικής Ελλάδας για να καταλήξουν στην πρωτεύουσα να δολοφονούν, να τραυματίζουν και να βανδαλίζουν. Δεν είναι μόνο το ζήτημα της οπαδικής βίας, είναι μία δολοφονία για την οποία υπάρχουν σαφέστατα και  πολιτικές ευθύνες. Μιλάμε για μία μία κυβέρνηση 4 και πλέον ετών και για έναν υπουργός ΠροΠο, τον Γιάννη Οικονόμου, που πριν είχε υπάρξει αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού».

Και συμπλήρωσε η κα Αναστασίου ότι υπάρχουν ακόμα δύο πτυχές που προκύπτουν από το συγκεκριμένο συμβάν.

«Από την μία, πέφτει ο μανδύας του επιτελικού κράτους με αποτέλεσμα να ξεγυμνώνεται ένα συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης. Από την άλλη, υπάρχει η δικαιολογία του 41%. Το 41% των Ελλήνων δεν ψήφισε για είναι ο καθένας μόνος του στην ζωή του. Είμαστε μόνοι μας στην πανδημία, μόνοι μας στα Τέμπη, μόνοι μας στις φωτιές, μόνοι μας στους πλειστηριασμούς, μόνοι μας στα εργατικά ατυχήματα, μόνοι μας στην Παιδεία, μόνοι μας στην Υγεία, αυτό δεν είναι επιτελικό κράτος είναι επιτελικό μπάχαλο».


Πηγή