Ο πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» αναφέρθηκε στο περιστατικό όπου κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης πήραν τον νόμο στα χέρια τους και λειτουργούσαν ως «πολιτοφύλακες» με σκοπό να συλλαμβάνουν μετανάστες στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου.

«Η αυτοδικία τιμωρείται. Αυτοί ήταν ένας αλλοδαπός και δύο ημεδαποί που είχαν τους μετανάστες στο τρέιλερ και όταν η αστυνομία τους συνέλαβε είπαν πως τους έπιασαν γιατί αυτοί βάζουν τις φωτιές. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αυτό. Οι παράτυποι μετανάστες είναι άνθρωποι εξαθλιωμένοι που έρχονται για ένα καλύτερο μέλλον. Ερευνάται το τι έγινε ακριβώς. Από τη περιοχή περνάνε παράτυποι μετανάστες. Γιατί να βάλουν αυτοί τις φωτιές; Πρέπει να δούμε τι γίνεται με τους διακινητές. Μήπως τις βάζουν αυτοί για να δημιουργήσουν ένα μπάχαλο για να μπορέσουν να περάσουν κόσμο. Γίνεται μία μεγάλη έρευνα από τη Διεύθυνση Εγκλημάτων και Εμπρησμών της Πυροσβεστικής της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. αυτή τη στιγμή».

Οι νέες ποινές

Αλλαγές αναμένονται στον νόμο για τους εμπρηστές, μετά τις καταστροφικές φωτιές σε όλη τη χώρα με αυστηρότερες ποινές και βαρύτατα πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους εμπρηστές, με το πρόστιμο για πρόκληση φωτιάς από αμέλεια να φτάνει μέχρι και τα 30.000 ευρώ. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα το πρόστιμο αγγίζει μόλις τα 300 ευρώ.

Ο Γιάννης Γλύκας, πρόεδρος Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, αναφέρθηκε στις πυρκαγιές λέγοντας πως πολλές φωτιές έχουν ξεκινήσει από αμέλεια, δημιουργώντας πολλές καταστροφές.

«Πρέπει να ανοίξει μία μεγάλη κουβέντα σε σχέση με το εάν πρέπει να φυλακίζεται ο άνθρωπος που είναι υπαίτιος μίας πυρκαγιάς από αμέλεια. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει και το περιμένουμε. Το νομικό πλαίσιο από το 2021 σε σχέση με τις φωτιές από πρόθεση είναι πολύ ισχυρό, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε 15 έτη κάθειρξη εάν έχουν κινδυνέψει ανθρώπινες ζωές. Επίσης, όταν υπάρχει νεκρός προβλέπεται ισόβια κάθειρξη».

Ο πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, είπε πως από τις αρχές του χρόνου έχουν γίνει πάνω από 300 συλλήψεις.

«Πέρα από αυτούς που βάζουν από αμέλεια φωτιά, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι τους αρέσει να βλέπουν τη φωτιά να καίει ή να βλέπουν τον πανικό. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία πως υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο πίσω από αυτούς που βάζουν τις φωτιές. Στην Αλεξανδρούπολη επειδή έχουν πιάσει φωτιές στα περάσματα των μεταναστών, ερευνάται από την ΕΥΠ. Εάν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο (σ.σ για εμπρησμό) θα είχαμε κάποια πληροφόρηση».

Γιατί κάποιος βάζει φωτιές;

Ο ψυχολόγος, ψυχαναλυτής MSC και πραγματογνώμονας, Πάνος Πλουμίδης, μιλώντας στην εκπομπή επισήμανε τους λόγους που κάποιος προχωρά σε εμπρηστική επίθεση από πρόθεση.

«Είναι πολύ διαφορετικό ο εμπρησμός εξ αμέλεια και ο εμπρησμός από πρόθεση. Σε ένα εμπρησμό από πρόσθεση οι άνθρωποι έχουν αντικοινωνική προσωπικότητα. Ο Φρόιντ έχει πει για την πυρομανία ότι μοιάζει με μία σχεδόν οργασμική κατάσταση. Ο άνθρωπος που θέλει να βάλει φωτιά, νιώθει ηδονή όταν γίνεται και του προκαλεί την ανάγκη να επαναληφθεί. Έχει και μια σαδιστική διάθεση, μία ζήλεια για τις περιουσίες των άλλων, έχει στοιχεία διαταραγμένης προσωπικότητα που δεν βρίσκει πώς να τα εκφράσουν. Ακόμα και στον εμπρησμό εξ αμέλεια πρόκειται για μία προσωπικότητα που δεν ξέρει να σέβεται τη φύση και τους άλλους. Η πυρομανία δεν ξεκινά απλά μία μέρα. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να οδηγούνται σε κάποιον ειδικό για να μην προχωρήσουν σε πράξη όσων σκέφτονται».


Πηγή