Αστυνομικοί φρουρούν την είσοδο του νεκροταφείου Σεραφίμοβσκοε στην Αγία Πετρούπολη εν μέσω φημών ότι εκεί θα κηδευτεί ο ιδιοκτήτης της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν, στον ίδιο χώρο όπου βρίσκονται οι τάφοι των γονιών του Ρώσου προέδρου Πούτιν.

«Έξω από το νεκροταφείο υπάρχουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και ανιχνευτές μετάλλων. Όσοι εισέρχονται πρέπει να αδειάσουν τις τσέπες τους όπως στα αεροδρόμια και υποβάλλονται σε έλεγχο. Αυτό δεν συμβαίνει υπό κανονικές συνθήκες στα κοιμητήρια της Αγίας Πετρούπολης και είναι ένδειξη πως ετοιμάζουν την κηδεία κάποιου σημαντικού προσώπου», περιγράφει δημοσιογράφος του CNN.

Μετά από ένα παιχνίδι παραπλάνησης που έστησαν οι συνεργάτες του, κάνοντας τα δημοσιογραφικά συνεργεία να τρέχουν από κοιμητήριο σε κοιμητήριο, ανακοινώθηκε ότι ο Πριγκόζιν ενταφιάστηκε τελικά σε άλλο νεκροταφείο, στις 4 το απόγευμα.

Η τελετή έγινε σε στενό κύκλο, ανακοίνωσε το κανάλι του Πριγκόζιν. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν παραβρέθηκε, όπως είχε προαναγγείλει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σε άλλο κοιμητήριο της πόλης, η οικογένεια και μισθοφόροι της Βάγκνερ αποχαιρέτησαν τον στενό συνεργάτη του Πριγκόζιν, Βαλέρι Τσεκάλοφ, ο οποίος βρισκόταν μαζί του στη μοιραία πτήση.

Οργισμένο το Κίεβο με τον Πάπα Φραγκίσκο

Εν τω μεταξύ την οργή του Κιέβου προκάλεσαν τα λόγια του πάπα Φραγκίσκου σε εκπροσώπους της καθολικής νεολαίας στη Ρωσία. Αφού διάβασε την ομιλία του στα Ισπανικά, ο ποντίφικας τους είπε στα Ιταλικά και εκτός κειμένου ότι πρέπει να είναι περήφανοι για την κληρονομιά τους.

«Είστε κληρονόμοι της μεγάλης Ρωσίας των αγίων, των ηγετών, του Μεγάλου Πέτρου, της Αικατερίνης, αυτής της μεγάλης και φωτισμένης αυτοκρατορίας, μιας χώρας με μεγάλο πολιτισμό και μεγάλη ανθρωπιά», ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Το Κίεβο κατηγόρησε τον Πάπα για ιμπεριαλιστική προπαγάνδα. Αντίθετα, το Κρεμλίνο συνεχάρη τον Φραγκίσκο ότι γνωρίζει τη ρωσική ιστορία.

Ο εκπρόσωπος του ποντίφικα είπε πως ο Φραγκίσκος ήθελε μόνο να επαινέσει τις θετικές πτυχές της ρωσικής κουλτούρας.


Πηγή