Για την νέα πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων μίλησε η Κατερίνα Γκαγκάκη, καθώς όπως ανακοίνωσε, δημιουργείται Κέντρου Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας.
«Αυτή τη στιγμή ο στόχος είναι η πρόληψη. Έχουμε συζητήσει κατά τη διάρκεια του τελευταίου 1,5 χρόνου τόσα πολλά ως απόρροια των αισχρών περιστατικών που έχουν γίνει στο κομμάτι της παιδικής κακοποίησης και πολλές φορές επιρρίπταμε παντού τις ευθύνες. Προσπαθήσαμε να βρούμε έναν τρόπο να ενισχύσουμε την ομάδα παιδικής προστασίας στον Δήμο Αθηναίων, αποτελεσματικά και σωστά έτσι ώστε να μην χρειάζεται να παραπέμπονται τόσα πολλά περιστατικά σε διαφορετικούς φορείς. Αντιμετωπίζουμε τέτοιες περιπτώσεις καθημερινά», είπε αρχικά.
Και συμπλήρωσε η κ. Γκαγκάκη αναφορικά με την εν λόγω πρωτοβουλία: «Το Κέντρο Υποστήριξης δεν ήταν ποτέ μία τηλεφωνική γραμμή. Οι κοινωνικοί επιστήμονες του Δήμου Αθηναίων αναλαμβάνουν την κοινωνική έρευνα για κάθε εισαγγελική εντολή που έρχεται για κάθε παιδί το οποίο διατρέχει κάποιον κίνδυνο κακοποίησης ή παραμέλησης. Αυτή τη στιγμή οι 3 άνθρωποι που είχαμε έγιναν 13 αλλά πέρα από κοινωνικούς λειτουργούς υπάρχουν για πρώτη φορά 2 παιδοψυχίατροι, και ένας παιδοψυχολόγος. Υπάρχει ξεχωριστός χώρος, αυτόνομος ο όποιος είναι έτοιμος να δεχθεί παιδιά και δη παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση, για να τα συμβουλεύσει να κάνουν συνεδρίες και να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο».
«Ήταν μία δύσκολη διαδικασία, επίπονη, είναι κατακερματισμένη η παιδική προστασία στην Ελλάδα. Εμείς ζητάμε τον Κώστα Μπακογιάννη να έρθει στου ερήμους, και εμείς θέλουμε να παρακολουθούνται όλες οι υποθέσεις, να ξέρεις από την αρχή έως το τέλος ποια είναι η πορεία του, εάν τα πράγματα βαίνουν αίσια. Δεν λύνεται το ζήτημα από ένα μόνο κέντρο αλλά έγινε η αρχή. Γι΄αυτό έχω αποφασίσει να συνεχίσω στον Δήμο, θα είμαι υποψήφια αλλά πάμε μέχρι το τέλος του χρόνου. Αν δεν κατέβαινα με τον Κώστα Μπακογιάννη, δεν θα ασχολιόμουν με αυτό το κομμάτι και δεν θα κατέβαινα με κανέναν άλλον χώρο. Πάμε να καταρτήσουμε ανθρώπους σε σχολεία, σε σημεία επαφής με το κοινό. Εκτός από την εθνική γραμμή το 1056, το «Ελίζα» ή το «Χαμόγελο του Παιδιού», το δικό μας το τηλέφωνο είναι το 210 5210658. Ό,τι είναι πιο εύκολο για τον καθένα», υπογράμμισε η κ. Γκαγκάκη.
«Είναι περιπτώσεις παιδιών που μπορούμε να τα διαχειριστούμε και να στηρίξουμε τις οικογένειες χωρίς να τα απομακρύνουμε από αυτές, θα μπορούμε να το κάνουμε. Γιατί το εύκολο είναι τα παιδιά να πάνε «κάπου». Πολλές φορές δεν χρειάζεται. Για μένα το να σώσεις ένα παιδί είναι να μείνει στην οικογένεια κι να στηριχθεί η οικογένεια για να προχωρήσει το παιδί. Πολλά παιδιά «χάνονται» στο σύστημα, δεν παίρνουν την στήριξη που χρειάζονται. Να μην ακυρώσουμε όμως τους φορείς για την παιδική προστασία, το έργο είναι πάρα πολύ μεγάλο», επεσήμανε κλείνοντας η κ. Γκαγκάκη.
Πηγή