Ο πανίσχυρος τροπικός κυκλώνας χτυπάει με απίστευτη δύναμη τη δυτική Φλόριντα.

Από νωρίς το πρωί τοπική ώρα το έντονο καιρικό φαινόμενο με το όνομα Ιδαλία σφυροκοπά τη χερσόνησο και οι αρχές ήδη έχουν εκδώσει διαταγές να εκκενωθούν οι παράκτιες περιοχές με χαμηλό ύψος.

Με εντολή του Τζο Μπάιντεν, η Φλόριντα, η Τζόρτζια, η Βόρεια και η Νότια Καρολίνα έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο τροπικός κυκλώνας «Ιδαλία» βρίσκεται στην κατηγορία 3 όμως σε από ώρα σε ώρα υπάρχει κίνδυνος να αναβαθμιστεί στην κατηγορία 4 με ταχύτητα ανέμων τα 210 χιλιόμετρα την ώρα και κύματα ύψους τεσσεράμιση μέτρα.

Η «Ιδαλία» πλήττει δεκατέσσερα εκατομμύρια πολίτες, χιλιάδες έχουν φύγει από τα σπίτια τους, τα ράφια στα σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει ενώ μέχρι αργά χθες οι κάτοικοι που παραμένουν ενίσχυαν τις κατασκευές.

Η εικόνα της θεομηνίας από το πιλοτήριο αεροπλάνου είναι εντυπωσιακή.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντεσάντις προειδοποίησε για τους κινδύνους.

«Μην βγείτε έξω όσο διαρκεί η καταιγίδα. Αν είναι ήρεμα εκεί που βρίσκεστε, μπορεί να οφείλεται στο ότι βρίσκεστε στο μάτι της καταιγίδας και αυτές οι συνθήκες θα αλλάξουν πάρα πολύ γρήγορα. Οπότε, όπου κι αν βρίσκεστε, μείνετε σκυμμένοι και μην θεωρείτε τίποτα δεδομένο. Αυτή είναι μια πάρα πολύ δυνατή καταιγίδα».

Οι αξιωματούχοι της Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης όπως και ο κυβερνήτης έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες μέρες πως αυτή η καταιγίδα είναι πιθανόν να γίνει πανίσχυρη. Ο κόσμος ειδοποιήθηκε αλλά δεν το πήραν όλοι στα σοβαρά.

Η επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας καλεί τους κατοίκους να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το έντονο καιρικό φαινόμενο.

«Ξέρω ότι οι κάτοικοι της Φλόριντα γνωρίζουν από καταιγίδες και προτρέπω όλους τους κατοίκους της Φλόριντα να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτήν την καταιγίδα».

Μετά την Φλόριντα, ο κυκλώνας «Ιδαλία» θα περάσει από τον Κόλπο του Μεξικού και θα ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς η περιοχή πλήττεται από ένα κύμα θαλάσσιου καύσωνα όπως λέγεται, με τη θερμοκρασία στην επιφάνεια του νερού να φτάνει τους 31°C.


Πηγή