Κατευθυνθείτε βόρεια από το κέντρο της Μαδρίτης κατά μήκος της “Paseo de la Castellana” και σύντομα θα συναντήσετε κάτι που μοιάζει με… διαστημόπλοιο.
Βρίσκεται στον πλανήτη γη και παραπέμπει σε ένα τεχνολογικό επίτευγμα επόμενων δεκαετιών! Το πλήρες ανακατασκευασμένο γήπεδο της Ρεάλ ανοίγει τις πύλες του και ετοιμάζεται να δεχτεί φιλάθλους και τίτλους του συλλόγου.
Το στάδιο “Santiago Bernabéu” της Μαδρίτης έχει υποστεί αμέτρητες ανακατασκευές από τα εγκαίνιά του τον Δεκέμβριο του 1947. Επεκτάθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του ’50, αυξάνοντας τη χωρητικότητά του από 81.000 σε 125.000. Χρειάστηκαν περαιτέρω εργασίες στο στάδιο, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας πρόσοψης, όταν η Ισπανία φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1982 και λίγα χρόνια αργότερα για την αναβάθμιση της ασφάλειας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τη βία και την ανάρμοστη συμπεριφορά των θεατών σε αθλητικές εκδηλώσεις και στην έκθεση Συγκεκριμένων Ποδοσφαιρικών Αγώνων που ακολουθεί την καταστροφή του Χέιζελ το 1985.
Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μετά, οι εργασίες ανακαίνισης και βελτιώσεων ήταν σχεδόν σταθερές. Η χωρητικότητά του μειώθηκε το 1998, όταν οι κερκίδες πίσω από τις δύο περιοχές των τερμάτων αντικαταστάθηκαν με καθιστικούς χώρους. Μάλιστα, το 2007 τιμήθηκε με το καθεστώς Elite από την UEFA.
On this day in 1982, the Estadio Santiago Bernabéu hosted the World Cup Final. pic.twitter.com/OYFcbfnIQ4
— Estadios de España (@estadios_Spain) July 11, 2022
Ο Φλορεντίνο Πέρεθ όμως ήταν αποφασισμένος να κάνει το “Santiago Bernabeu” το καλύτερο γήπεδο στον κόσμο. Ένα ατσάλινο πλαίσιο βάρους 7.000 τόνων περιβάλλει τη νέα δομή, η οποία έχει ύψος πάνω από 57 μέτρα και ζυγίζει όσο ο Πύργος του Άιφελ. Εξωτερικά, μοιάζει με κάτι από φουτουριστικό κινηματογραφικό σκηνικό.
Αυτό ήταν το όραμα του Φλορεντίνο Πέρεθ όταν έγινε για πρώτη φορά πρόεδρος το 2000, αλλά άρχισε πραγματικά να διαμορφώνεται κατά τη δεύτερη θητεία του ως επικεφαλής από το 2009. Στη γενική συνέλευση του συλλόγου το 2011, είπε «το γήπεδο των ονείρων μας πρέπει να γίνει το καλύτερο γήπεδο στον κόσμο» και «πρέπει να προσφέρει μια καθολική εικόνα».
Οι μέτοχοι της Μαδρίτης ενέκριναν ένα πρώτο δάνειο 575 εκατ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 2,5 τοις εκατό για 30 χρόνια για τη χρηματοδότηση των σχεδίων ανάπλασης του Πέρεθ το 2018. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2019 και ένα χρόνο αργότερα η Ρεάλ πήρε ένα δεύτερο δάνειο 225 εκατ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 1,53 τοις εκατό για 27 χρόνια για «έργα που δεν είχαν αρχικά συμπεριληφθεί στην αναδιαμόρφωση», αναφερόμενος στο ανασυρόμενο γήπεδο που δεν ήταν μέρος των σχεδίων του συλλόγου αρχικά.
Οι δαπάνες για το ανακαινισμένο “Santiago Bernabéu” θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Το στάδιο θα έχει μια εντελώς νέα πρόσοψη, μια ανασυρόμενη οροφή, έναν πίνακα αποτελεσμάτων βίντεο 360 μοιρών, μια σήραγγα πρόσβασης, μια νέα κερκίδα και ένα ανασυρόμενο γήπεδο.
Το έργο επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2022, αλλά προβλήματα που σχετίζονται με την πανδημία του Covid-19 και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το πήγαν για πιο πίσω. Το νέο “Santiago Bernabeu” αναμένεται να παρουσιαστεί και επίσημα στις 23 Δεκεμβρίου του 2023.
«Ξεκινήσαμε τις εργασίες και, μόλις ξεκινήσαμε, ήρθε η πανδημία», είπε ο Πέρεθ σε δηλώσεις του πέρσι. «Και μετά ο πόλεμος στην Ουκρανία και αυτός, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχει προκαλέσει δύο πράγματα: την έλλειψη υλικών και την άνοδο των τιμών. Αλλά λύνουμε όλα τα προβλήματα και είμαστε χαρούμενοι που ξεκινήσαμε, ακόμα κι αν ήταν πριν από την πανδημία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της “Βασίλισσας”.
Η Ρεάλ Μαδρίτης πέρασε 18 μήνες μακριά από το εμβληματικό της γήπεδο μετά το χτύπημα της πανδημίας, παίζοντας στο προπονητικό της κέντρο “Βαλντεμπέμπας”, και έπρεπε να ανταπεξέλθει με μειωμένη χωρητικότητα 60.000 ατόμων στο “Santiago Bernabeu” όταν επέστρεψε.
Αυτό δεν φάνηκε να επηρέασε ιδιαίτερα την ατμόσφαιρα στις μεγάλες βραδιές του Champions League, καθώς κέρδισαν το 14ο Ευρωπαϊκό Κύπελλο με αξιοσημείωτο τρόπο.
«Έχοντας κάνει την ανακαίνιση σε ένα υπάρχον γήπεδο και παίζοντας αγώνες ενώ γίνονταν τα έργα, δεν νομίζω ότι κάποιος θα τολμούσε να το κάνει ξανά», είπε ο Αλεχάντρο Λόρκα, επικεφαλής του έργου ανακαίνισης και συνεργάτης αρχιτέκτονας της εταιρείας “L35.”, που ηγούνται του έργου μαζί με τη γερμανική εταιρεία “GMP” και τους Ισπανούς αρχιτέκτονες Ribas.
Η Ρεάλ Μαδρίτης ήθελε να διασφαλίσει ότι το “Santiago Bernabeu” θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για όσο το δυνατόν περισσότερες εκδηλώσεις. Εκεί μπήκε η ιδέα ενός ανασυρόμενου γηπέδου – ένα σύστημα έξι πλατφορμών που θα ενωθούν για να φτιάξουν το γήπεδο με γρασίδι το οποίο μπορεί να αποθηκευτεί υπόγεια. Το γρασίδι θα κάθεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια όταν η Ρεάλ δεν παίζει, σε ένα χώρο που έχει μήκος 132 μέτρα, πλάτος 20 μέτρα και βάθος σχεδόν 30 μέτρα.
«Είναι ένα θερμοκήπιο», είπε ο Τρίσταν Λόπεζ-Τσίτσερι, διευθύνων σύμβουλος της “L35”. και συμπλήρωσε: «Ο θάλαμος κάτω από το στάδιο έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε το γρασίδι να φροντίζεται, να περιποιείται και να διατηρείται σε άριστη κατάσταση».
Η εγκατάσταση του γηπέδου δεν ήταν απλή. Η έλλειψη χώρου γύρω από το “Santiago Bernabeu” σήμαινε ότι η Μαδρίτη δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει απλώς μια ενιαία πλατφόρμα. Αντίθετα, έπρεπε να χωρίσουν το γήπεδο σε πολλά τμήματα, ώστε να μπορούν να στοιβάζονται υπόγεια.
Το γήπεδο δεν είναι το μόνο νέο στοιχείο – για πρώτη φορά, το “Santiago Bernabeu” θα καλύπτεται πλήρως κατά καιρούς χάρη στην αναδιπλούμενη οροφή. Αποτελείται από δύο γιγάντια πάνελ, το καθένα από τα οποία ζυγίζει 800 τόνους και έχει μήκος 144 μέτρα. Μια σήραγγα εξυπηρέτησης θα διατρέχει το μήκος του σταδίου κάτω από την οροφή.
Η πρόσοψη του σταδίου υπόσχεται επίσης να τραβήξει τα βλέμματα, με μια κυματοειδή δομή που λένε οι σχεδιαστές του ότι θα είναι ακόμα πιο ξεχωριστή από πριν.
«Βάζοντας ένα μικρό κομμάτι μιας πυραμίδας ή του Westminster αναγνωρίζεις μια εικόνα από τα μέρη σου», είπε ο Λόπεζ-Τσίτσερι.
«Κανονικά τα γήπεδα βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους και έχεις πολλή προοπτική να τα δεις, αλλά όχι το Μπερναμπέου. Το σχέδιο έχει τέσσερις ή πέντε σκοπευτικές γραμμές που κινούνται και δημιουργούν αυτή τη ρευστότητα. Καμία πρόσοψη του Μπερναμπέου δεν είναι ίδια».
Δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την ανάπλαση του “Santiago Bernabeu”. Μια ομάδα που εκπροσωπεί 25.000 κατοίκους που ζουν στην περιοχή γύρω από το στάδιο έχουν διαδηλώσει τακτικά ενάντια στο υπόγειο τούνελ που ο σύλλογος ελπίζει να δημιουργήσει για να επιτρέψει μεγαλύτερη πρόσβαση στο έδαφος.
Η ένωση έχει καταθέσει προσφυγή στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά αυτής της σήραγγας, της κατασκευής δύο χώρων στάθμευσης 1.300-2.000 θέσεων και της κοπής 90 δέντρων από τη Ρεάλ για να αξιοποιήσει στο έπακρο τον χώρο στο κέντρο της πόλης.
«Όλα αυτά γίνονται χωρίς περιβαλλοντικό σχέδιο (το οποίο είναι ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου της Μαδρίτης) και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η κίνηση και η κινητικότητα», είπε ο Ινμακουλάδα Ράμος, δικηγόρος και γραμματέας της ένωσης. «Δεν είμαι αρχιτέκτονας, δεν τολμώ να το αξιολογήσω, αλλά κανείς δεν σκέφτεται την Fifth Avenue ή την Oxford Street με ένα γήπεδο αυτού του μεγέθους».
Όταν ρωτήθηκε για σχόλιο, το τμήμα πολεοδομικού σχεδιασμού του Δημοτικού Συμβουλίου της Μαδρίτης είπε ότι δεν απαιτείται περιβαλλοντικό σχέδιο για το έργο «σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανονισμούς».
Η έλλειψη χώρου γύρω από το “Santiago Bernabeu” σημαίνει ότι η Ρεάλ αναγκάστηκε να χτίσει… προς τα πάνω, καθιστώντας το στάδιο ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη με ύψος 57 μέτρα.
Οι παίκτες λένε ότι μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και νιώθουν ότι όλοι είναι από πάνω τους. Το γήπεδο είναι πολύ κάθετο, πας δηλαδή στο ψηλότερο σημείο της κερκίδας και αν ενθουσιαστείς πετάς έξω. Σήμερα, δεν θα ήταν δυνατό να ξαναχτιστεί ένα τέτοιο γήπεδο γιατί οι κανόνες δεν επιτρέπουν πλέον τέτοιες κλίσεις.
📸| Santiago Bernabéu & Florentino Perez overseeing the construction works of the old & new Bernabéu stadiums. pic.twitter.com/JwTpgEqacF
— Madrid Zone (@theMadridZone) January 23, 2022
Οι εξέδρες του “Santiago Bernabeu”, λοιπόν, θα παραμείνουν ανεπηρέαστες εκτός από τους χώρους VIP, τοποθετήθηκαν νέα καθίσματα σε όλο το γήπεδο και μια νέα επάνω κερκίδα στην ανατολική πλευρά, ακριβώς πάνω από τον χώρο του Τύπου. Οι τέσσερις πύργοι σε κάθε γωνία παρέμειναν επίσης, αν και δύο χρειάστηκε να ξαναχτιστούν και να μετακινηθούν για να αφήσουν περισσότερο χώρο για το πεζοδρόμιο.
Η “Βασίλισσα” ελπίζει να λάβει μια άμεση οικονομική ώθηση μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες. Παρήγαγαν 170 εκατ. ευρώ σε έσοδα «μελών και γηπέδου» τη σεζόν 2018-19 (η τελευταία πριν από την πανδημία και τους περιορισμούς της), αλλά αναμένουν ότι αυτά θα αυξηθούν σε περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ και θα έχουν καλύψει πλήρως την επένδυση σε τέσσερα με πέντε χρόνια μέσα από συναυλίες και συνέδρια που πραγματοποιούνται εκεί καθώς και εστιατόρια και άλλα καταστήματα στο στάδιο.
Ο σύλλογος έχει μια συμφωνία με τον επενδυτικό όμιλο “Sixth Street” και τον όμιλο ψυχαγωγίας “Legends Hospitality” για να λάβει 360 εκατομμύρια ευρώ σε αντάλλαγμα για το 30 τοις εκατό των εσόδων από συναυλίες και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο στάδιο για τα επόμενα 20 χρόνια. Η Τέιλορ Σουίφτ θα είναι ο πρώτος μεγάλος καλλιτέχνης που θα εμφανιστεί εκεί τον ερχόμενο Μάιο.
Υπάρχουν παραλληλισμοί με τον τρόπο με τον οποίο το αντίπαλο δέος της Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, τράβηξε οικονομικούς “μοχλούς” το περασμένο καλοκαίρι για να αποκτήσει μια σειρά από νέους παίκτες συγκεντρώνοντας κεφάλαια από μελλοντικά έσοδα. Η “Βασίλισσα” θα ελπίζει ότι η εκδοχή της θα ανοίξει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, εντός και εκτός γηπέδου.
Μετά από τρία συνεχόμενα εκτός έδρας παιχνίδια τη σεζόν 2023-24 για τη La Liga, οι Μαδριλένοι θα παίξουν επιτέλους στην έδρα τους. Σήμερα (2/9, 17:15) κόντρα στη Χετάφε, το ανανεωμένο γήπεδο της “Βασίλισσας” θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πύλες του, με τους παίκτες, αλλά και τους οπαδούς να ανυπομονούν.
🏟✨ Santiago Bernabéu 🎥 pic.twitter.com/zjhJCiiy9q
— Real Madrid C.F. (@realmadrid) September 2, 2023
Η Ρεάλ έδωσε στη δημοσιότητα μάλιστα ένα βίντεο με τις νέες εγκαταστάσεις και όλες τις αλλαγές που έγιναν, με το αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και να αυξάνει την ανυπομονησία των φίλων της.//Λ.