Συναγερμός στις Αρχές για το κύμα κακοκαιρίας που απειλεί σχεδόν όλη τη χώρα από αύριο και θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις.

Με έκτακτο δελτίο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ( Ε.Μ.Υ.) προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, κεραυνοί, πολύ ισχυροί άνεμοι και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

Η χώρα αναμένεται να βρεθεί στη δίνη κυκλώνα με τροπικά χαρακτηριστικά.

Εννέα περιοχές, που δοκιμάστηκαν το καλοκαίρι από πυρκαγιές, βρίσκονται τώρα στο «κόκκινο» για πλημμύρες: Αλεξανδρούπολη, Κόρινθος, Λουτράκι, Μενίδι, Λιόσια, Ασπρόπυργος, Μάνδρα, Ρόδος και Κέρκυρα.

Απανωτές συσκέψεις και ρητές οδηγίες

Με κατεπείγουσα επιστολή του προς όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης ζητά άμεσα να καθαριστούν ρέματα και φρεάτια και να του παραδοθεί αναλυτική λίστα με τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή είναι σε εξέλιξη, ιδίως στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ακόμη και μια μικρή βροχόπτωση λίγων εκατοστών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά επικίνδυνη λασπορροή.

«Υπάρχουν περιοχές που είναι πολύ επικίνδυνες το Μεγάλο ρέμα της Αγίας Παρασκευής που μαζεύει μια πολύ μεγάλη υδρολογική λεκάνη και καταλήγει σε κατοικημένη περιοχή αυτό πρέπει άμεσα εκεί να γίνουν αντιπλημμυρικά, δηλαδή κορμοφράγματα και κορμοδέμματα ή κλαδοπλέγματα. Όλες οι χαράδρες της Δυτικής Φυλής με τη Μονή Κλειστών εκεί πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις», τόνισε ο Ελευθέριος Σταματόπουλος, δασολόγος.

Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και Κρίσεων στο ΕΚΠΑ, σημείωσε: «Τα αντιπλημμυρικά θα πρέπει να είναι στοχευμένα, δεν μετράμε χιλιόμετρα, δεν μετράμε φράγματα, δεν μετράμε κορμοδέμματα. Πρέπει να γίνουν στοχευμένα με βάση τις υφιστάμενες μορφολογικές συνθήκες, τα δέντρα που κάηκαν, έτσι ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί».

Καθαρίζουν ρέματα και φρεάτια

Στη Χασιά, με κορμοδέμματα και κορμοφράγματα ο δήμος προετοιμάζεται για την επερχόμενη κακοκαιρία.

Οι κάτοικοι στους πρόποδες της Πάρνηθας κι ενώ ακόμη προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους από την πύρινη λαίλαπα, ζουν τώρα με τον φόβο του εφιάλτη των πλημμύρων.

Ο Γιάννης Καρανικόλας, κάτοικος Αχαρνών δήλωσε: «”Τρέμει” η καρδιά μας ότι με την πρώτη δυνατή νεροποντή θα πνιγούμε και από τις πλημμύρες, εάν δεν πάρουν γρήγορα μέτρα να γίνει σωστός σχεδιασμός αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής».

Ακαθάριστα ρέματα με σκουπίδια. Καμένες πλαγιές που οδηγούν σε σπίτια. Στάχτες παντού. Όλα αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Φερτά υλικά, σκόνες και στάχτες σε περίπτωση μιας απλής βροχόπτωσης θα καταλήξουν σε σπίτια.


Πηγή