Η αλλαγή σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις άνοιξε τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους τον Ιούλιο ήταν η πρώτη από τις τρεις συναντήσεις που προγραμματίζονται να γίνουν σε διάστημα το πολύ έξι μηνών, με τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας να δείχνουν να αναζητούν τη χαμένη τους κανονικότητα, μετά από τρία και πλέον χρόνια έντασης και ακραίας ρητορικής.

Όπως  έγινε γνωστό, Μητσοτάκης – Ερντογάν θα τα ξαναπούν στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου, γεγονός που αναμένεται να οριστικοποιηθεί αύριο και από την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Άγκυρα.

Οι δύο υπουργοί μεταξύ άλλων αναμένεται να θέσουν και την ατζέντα της συνάντησης που θα έχουν οι ηγέτες. Επίσης, θα συζητηθεί και η ατζέντα του ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα γίνει στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη, προς το τέλος του χρόνου.

Στα πλαίσια της συνάντησης του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, θα συζητηθούν και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με κύριο μέλημα να αποφευχθεί το σκηνικό έντασης στο Αιγαίο.

Κατόπιν θα ακολουθήσει διάλογος και για την συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα της λεγόμενης «χαμηλής πολιτικής», δηλαδή θέματα πολιτισμού, οικονομίας και εμπορίου.

Από την ατζέντα της συνάντησης δεν θα λείπει και η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η πλευρά της Ελλάδας, αυτό της υφαλοκρηπίδας και του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών.


Πηγή