Δύο μέλη του πληρώματος του Blue Horizon σπρώχνουν βίαια τον 36χρονο Αντώνη Καρυώτη και τον ρίχνουν στην θάλασσα , την ώρα που το καράβι αποπλέει από τον Πειραιά.

Ο 36χρονος πνίγεται στα απόνερα του πλοίου. Τον παρατηρούν από τον καταπέλτη να χάνεται στα νερά. Κανείς δεν αντιδρά, κανείς δεν σπεύδει να τον βοηθήσει.

Το πλοίο δεν σταματά και ο άτυχος άνδρας που είχε εισιτήριο και θα επιβιβαζόταν κανονικά για το ταξίδι πνίγεται αβοήθητος.

Λιμενικός δεν υπάρχει στο σημείο. Οι επιβάτες του Blue Horizon, αρχίζουν να φωνάζουν έντρομοι.

Τo χρονικό του εγκλήματος

Δέκα χθες το βράδυ. Το Blue Horizon, της Attica Group ετοιμάζεται για απόπλου, για το Ηράκλειο.

Η επιβίβαση έχει ολοκληρωθεί όπως και η φόρτωση. Ο καταπέλτης είναι ακόμα κάτω και ο 36χρονος Αντώνης Καρυώτης τρέχει να επιβιβαστεί.

Προλαβαίνει και ανεβαίνει, είχε ήδη μπει στο πλοίο νωρίτερα με το εισιτήριό του βγήκε για λίγα λεπτά και επέστρεψε. Ξαφνικά, 2 μέλη του πληρώματος αρχίζουν να διαπληκτίζονται μαζί του κι αρχίζουν να τον σπρώχνουν πολλές φορές προς τη θάλασσα με τις μηχανές αναμμένες.

Ο 36χρονος πέφτει στο νερό. Δεν γνωρίζει μπάνιο. Δεν μπορεί να αντιδράσει. Χτυπά σώμα και κεφάλι και πνίγεται αβοήθητος.

Σύμφωνα και με την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατός του μαρτυρικός, επήλθε από πνιγμό ενώ έφερε και εκδορές και κακώσεις στο κεφάλι.

Καμία αντίδραση

Οργή προκαλεί η αδιαφορία των μελών του πληρώματος στον καταπέλτη που όχι μόνο έριξαν στη θάλασσα τον άτυχο άνδρα αλλά τον κοιτούσαν απαθείς να πνίγεται.

Ο δε καπετάνιος συνέχισε κανονικά το ταξίδι.

Επιβάτες σε σοκ κατέγραφαν τη δολοφονία στα κινητά τους τηλέφωνα.

Και όλα αυτά την ώρα που από τα μεγάφωνα το πλήρωμα ενημέρωνε απλώς για ένα συμβάν.

«Ενημερώνουμε τους κυρίους επιβάτες ότι η καθυστέρηση απόπλου του πλοίου οφείλεται σε περιστατικό που έγινε στο λιμάνι του Πειραιά. Το πλοίο δεν έχει καμία ευθύνη για το συμβάν. Ευχαριστούμε για την κατανόηση», ακούγεται από τα μεγάφωνα του πλοίου.

Ο αδελφός του 36χρονου δήλωσε: «Το λιμενικό με πήρε τηλέφωνο μου είπαν ότι έγινε ένα ατύχημα και έπεσε στη θάλασσα, έτσι μου το ξεκινήσανε και μετά είδα εγώ γιατί κοιμόμουν. Με πήραν 3:10 και μετά ξύπνησα και είδα τα βίντεο που είχανε βγει και κατάλαβα τι έγινε. Δεν ξέρω πως; τι; Αλλά είναι έγκλημα αυτό που κάνανε».

Το πλοίο επέστρεψε στον Πειραιά 40 λεπτά μετά και ενώ είχε φτάσει ανοιχτά της Αίγινας και αφού είχε προηγηθεί εισαγγελική εντολή, καθώς οι ίδιοι οι επιβάτες ενημέρωσαν το λιμεναρχείο και φώναζαν για την εγκληματική ενέργεια.

Ο καπετάνιος, ο ύπαρχος, ο λοστρόμος και ο αξιωματικός καταστρώματος συλλαμβάνονται για ανθρωποκτονία από κοινού.

«Στέκομαι ιδιαίτερα στο συγκλονιστικό μήνυμα που εκπέμπει αυτή η τραγωδία: έναν συνδυασμό από ανευθυνότητα και κυνισμό, περιφρόνηση και αδιαφορία. Που τελικά γίνεται βία. Και έτσι ξαφνικά, χάνεται ένα παιδί της διπλανής μας πόρτας. Όπως όλοι, είμαι δίπλα στην οικογένεια του θύματος. Ξέρω, όμως, ότι τίποτα δεν τον φέρνει πίσω για να ακούσει τη συγγνώμη ενός συλλογικού αναστοχασμού. Η απώλειά του, ωστόσο, παραμένει ένα σήμα κινδύνου, αφύπνισης και ανάταξης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η διοίκηση της Attica Group, με πρόεδρο τον Κυριάκο Μάγειρα εξέδωσε μια λιτή ανακοίνωση που προκαλεί οργή.

«Η Διοίκηση της Attica Group, συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο λιμένα Πειραιά, δηλώνει ότι συνεργάζεται με κάθε αρμόδια Αρχή για την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος».

Αργά το απόγευμα και αφού σύσσωμη η κοινωνία έχει καταδικάσει τα όσα πρωτοφανή και εγκληματικά συνέβησαν με νεότερη ανακοίνωση αναφέρει ότι παράλληλα με την έρευνα των Αρχών γίνεται και εσωτερικός έλεγχος.

«Οι σκηνές που όλοι είδαμε χθες βράδυ είναι αδιανόητες, δεν συνάδουν με τις αξίες του Ομίλου και δεν εκφράζουν ούτε στο ελάχιστο το ήθος και τον επαγγελματισμό, όχι μόνο των πληρωμάτων μας, αλλά και της ελληνικής ναυτοσύνης στο σύνολό της», λέει στην δεύτερη ανακοίνωση η εταιρεία Attica Group.

Σε μια σοκαριστική δήλωση για το τραγικό συμβάν προχώρησε το πρωί ο υπουργός Nαυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Εγώ θεωρώ ότι και σήμερα υπάρχουνε αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο και υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους, να φέρουνε πίσω ένα μισθό ένα μεροκάματο και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία».

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει: «Δηλώνουμε τον αποτροπιασμό μας για τη δήλωση του κ. Βαρβιτσιώτη και θεωρούμε αυτονόητη την άμεση καταδίκη της από τον κ. Μητσοτάκη».

«Έχει σοκαριστεί η ελληνική κοινή γνώμη. Δυστυχώς, η βία είναι πια καθημερινότητα. Οι δηλώσεις, δε, του υπουργού Ναυτιλίας με τις οποίες εξισώνει προκλητικά τον θύτη με το θύμα, προκαλούν αλγεινή εντύπωση και περιμένουμε δημόσια αποδοκιμασία από την Κυβέρνηση» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Αναπάντητα ερωτήματα που προκαλούν οργή

Ο Αντώνης Νταλακόπουλος, πρόεδρος ΠΕΝΕΝ σημείωσε: «Δεν υπήρξε συναγερμός από την πλευρά του πλοίου , δεύτερον δεν έπεσαν όπως όφειλαν σωσίβια για να γίνει προσπάθεια διάσωσης του και βεβαίως δεν έκανε κάτι ο πλοίαρχος στη μηχανή έτσι ώστε ή δίνη που δημιουργείται από τα απόνερα να σταματήσει αμέσως.

Δεκάδες είναι τα αναπάντητα εξοργιστικά ερωτήματα:

– Ο καπετάνιος δεν είδε ή αδιαφόρησε για τα όσα συνέβαιναν;

– Γιατί δεν σταμάτησε αμέσως τον απόπλου και χαρακτήρισαν από τα μεγάφωνα τον θάνατο του 36χρονου ως περιστατικό σε μία λογική εγκληματικής συγκάλυψης;

– Γιατί δεν υπήρχε στο σημείο λιμενικός, ως όφειλε;

Μήπως γιατί σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών του σώματος 80 άτομα από το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά μετατέθηκαν στο υπουργείο ενώ στις λιμενικές αρχές Πειραιά, Κερατσινίου, Περάματος, Σαλαμίνας , Αργοσαρωνικού και Ζέας θα έπρεπε να υπηρετούν 414 και υπηρετούν 288.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ΕΔΕ από το υπουργείο Ναυτιλίας.


Πηγή