Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλος, Πήλιο. Οι εικόνες από ψηλά αποκαρδιωτικές. Απελπισία, πόνος, θλίψη, οργή, απόγνωση και αγωνία για εγκλωβισμένους και αγνοούμενους, την στιγμή που ο αριθμός των νέκρων έχει φτάσει στους 10.

Λάρισα

Ο εφιάλτης έφτασε στη Λάρισα. Εκκενώθηκαν συνοικίες και χωριά, καθώς η στάθμη του νερού έφτασε τα 9,5 μέτρα.

Διασώστες απεγκλωβίζουν μια οικογένεια. Τα μωρά σπαράζουν στα χέρια των διασωστών.

Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι προσπαθεί να διασχίσει έναν απροσπέλαστο δρόμο. Το νερό στον σταθμό λεωφορείων έχει φτάσει τα τρία μέτρα. Καλλιέργειες, θερμοκήπια  θαμμένα στη λάσπη.

«Καλέσαμε όλες τις υπηρεσίες, μας έχουν αγνοήσει τελείως».

Ένας άνδρας με ποδήλατο μεταφέρει ένα ένα τα μέλη της οικογένειας του σε ασφαλές σημείο.

«Κάτι πρέπει να γίνει, μια βοήθεια, μια ενημέρωση».

Καρδίτσα

Αποκαρδιωτικές οι εικόνες στην Καρδίτσα. Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Ο  Στέφανος απευθύνει έκκληση. Είναι εγκλωβισμένος με άλλους 100 συγχωριανούς του στο καφενείο. Δεν έχουν ούτε νερό να πιουν.

«Είμαστε από χθες το πρωί εγκλωβισμένοι. Δεν έχουμε νερό για τουαλέτα, δεν έχουμε νερό να πιούμε, ούτε ένα μισόλιτρο. Έχουμε ανθρώπους νεφροπαθείς εδώ, έχουμε μωρά δεκαέξι μηνών, έχουμε εγκλωβισμένους στα σπίτια κατάκοιτους».

Κάτω από τη λάσπη βυθισμένα σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες.

«Εθελοντές ήρθαν παιδιά, μόνο εθελοντές».

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στον Παλαμα.

Στην Αγία Τριάδα ένας κτηνοτρόφος βουτηγμένος μέσα στο νερό με όση δύναμη του έχει απομείνει προσπαθεί να  ταΐσει τα ζώα του.

Μαγνησία

Μετά από τέσσερις ημέρες στη Μηλίνα Πηλίου οι κάτοικοι προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους, την ώρα που το χωριό θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό και χωρίς τροφή.

Με Chinook έφτασε στην Καρδίτσα για να κάνει αυτοψία στις πληγείσες περιοχές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μίλησε με ανθρώπους που σωθήκαν, διασώστες και ξεκαθάρισε ότι κύριο μέλημα της πολιτείας είναι μη χαθούν ανθρώπινες ζωές.

«Όταν πέφτουν 600, 700, 800 τόνοι νερό στο στρέμμα, το νερό αυτό κάπου θα πάει, δεν θα εξαφανιστεί. Το τι θα έπρεπε να είχε γίνει, τι έγινε, το τι μπορεί να γίνει καλύτερα, θα το συζητήσουμε σε δεύτερο χρόνο. Αυτή τη στιγμή τι προέχει: πρώτον, η σωτηρία των ανθρώπων και ο απεγκλωβισμός ειδικά όσων κινδυνεύουν από τα χωριά στα οποία ακόμα δεν έχουμε πρόσβαση.”

Οι ένοπλες δυνάμεις με εναέρια και επίγεια μέσα απεγκλώβισαν εκατοντάδες ανθρώπους.

Στην κριτική που υπάρχει για καθυστέρηση, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας απαντά ότι το στράτευμα ήταν σε ετοιμότητα και ανταποκρίθηκε άμεσα όταν του ζητήθηκε από τα αρμόδια υπουργεία.


Πηγή