Μάχη με τον χρόνο

Ο σκοπός είναι κοινός και μοναδικός: Η ανθρώπινη ζωή.

Στον αποκλεισμένο και βυθισμένο στα νερά Παλαμά της Καρδίτσας, δεκάδες κάτοικοι προσδοκούν σε βοήθεια.

Κάποιοι καρτερικά περιμένουν στην ταράτσα ενός σπιτιού. Παιδιά και ηλικιωμένοι μπαίνουν μέσα σε ένα ειδικό καλάθι, τους ασφαλίζουν και τους τραβούν πάνω στο ελικόπτερο.

Τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας σαρώνουν όλη την περιοχή. Απεγκλωβίζουν δεκάδες κατοίκους που έχουν βρει καταφύγιο τα τελευταία 24ωρα σε στέγες.

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων. Για τη διάσωσή τους, σήμερα σηκώθηκε και Chinook. Δεκάδες άτομα από τον θεσσαλικό κάμπο μεταφέρθηκαν στο γήπεδο της Καρδίτσας.

Οι απεγκλωβισμένοι έχουν βρει καταφύγιο σε δύο σχολεία της περιοχής, όπου έχουν στρωθεί κρεβάτια, ενώ τους παρέχονται και είδη πρώτη ανάγκης.

Ανάμεσά τους, αρκετοί ηλικιωμένοι, άνθρωποι που χρήζουν νοσηλείας, μικρά παιδιά, ένα βρέφος και μία γυναίκα σε αμαξίδιο.

Απεγκλωβισμοί με βάρκες

H εικόνα από ψηλά στον Παλαμά Καρδίτσας αποκαλυπτική για το μέγεθος της καταστροφής. Μόλις υποχώρησαν λίγο τα νερά, άρχισαν να επιχειρούν και τα επίγεια μέσα.

Με βάρκες και βαρέα οχήματα προσπαθούν να προσεγγίσουν την περιοχή.

«Ευτυχώς πέρασαν φίλοι με τρακτέρ και φόρτωσαν τους γονείς και τους πήγαν απέναντι, και εγώ πήγα σε σπίτι διώροφο και σώθηκα τελευταία στιγμή».

Ανάμεσα στους διασωθέντες, πολλά μικρά παιδιά. Ένα μικρό κοριτσάκι, φοβισμένο προσπαθεί να καταλάβει τι έχει συμβεί.

Εθελοντές από το πρωί επιχειρούν στον Παλαμά, βοηθούν τους εγκλωβισμένους να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Στη Φαρκαδόνα Τρικάλων οι περισσότερες διασώσεις γίνονται με βάρκες. Η κάμερα του MEGA καταγράφει τις συνεχείς επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ που μπαινοβγαίνει στις πλημμυρισμένες γειτονιές και βγάζει τους κατοίκους από τα σπίτια τους.

Περισσότερα από τριάντα άτομα απεγκλωβίστηκαν από τις γειτονιές της Φαρκαδόνας. Ανάμεσά τους αρκετοί ηλικιωμένοι, οικογένειες με μικρά παιδιά. Μόλις πατήσουν στην στεριά, προσεύχονται και ευχαριστούν τους διασώστες.

Οι εθελοντές της ελληνικής ομάδα διάσωσης, με βάρκες, ψάχνουν όλες τις πλημμυρισμένες γειτονιές στη Λάρισα.

Εντοπίσουν ανθρώπους που δεν πρόλαβαν να βγουν από τα σπίτια τους και τους βγάζουν έξω. Μαζί τους, κουβαλούν λίγα από τα υπάρχοντά τους. Μόλις πατήσουν ξανά στεριά αγκαλιάζονται με τους δικούς τους.

Τους κουβαλούν στα χέρια

Στις συνοικίες της Λάρισας που έχουν πλημμυρίσει, ούτε τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούν να προσεγγίζουν τους εγκλωβισμένους.

Ένας πυροσβέστης έχει πάρει μια ανήμπορη ηλικιωμένη στην αγκαλιά του, την σηκώνει ψηλά για να μην βραχεί, την βάζει με προσοχή μέσα στο όχημα. Είναι πλέον ασφαλής.

Ένας πατέρας με το ποδήλατο βγάζει ένα – ένα τα παιδιά του από το σπίτι, τα μεταφέρει σε σπίτι συγγενικού προσώπου.

Η μεγάλη αγωνία όλων είναι το τι θα αποκαλυφθεί μέσα στα σπίτια όταν υποχωρήσουν τα νερά.


Πηγή