Διασώστες της ΕΜΑΚ καταφέρνουν να φθάσουν με βάρκα μέσα στη νύχτα στο πλημμυρισμένο Ριζοβούνι Καρδίτσας.

Ολονύχτια ήταν η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων που έχουν παγιδευτεί στα χωριά της Καρδίτσας.

Βρίσκουν ένα ηλικιωμένο στην πόρτα του σπιτιού του. Με προσεκτικές κινήσεις τον προσεγγίζουν και τον μεταφέρουν σε ασφαλή σημείο.

Από την Αγία Τριάδα, την Μαραθέα και την Κόρδα Καρδίτσας με το πρώτο φως της ημέρας διασώζονται οι κάτοικοι που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν πριν το νερό σκεπάσει όλους τους δρόμους γύρω από τα σπίτια τους.

Οι περισσότεροι βρήκαν καταφύγιο στους πάνω ορόφους, στις ταράτσες, στις κεραμοσκεπές. Με συντονισμένες προσπάθειες ηλικιωμένοι, παιδιά και γυναίκες μπαίνουν στα ειδικά κλουβιά. Φορεία ανεβάζουν στο ελικόπτερο ανθρώπους που χρειάζονται νοσηλεία.

Όλοι οι διασωθέντες μεταφέρονται στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Καρδίτσας. Εκεί λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες και όσοι χρειάζονται νοσηλεία τους πηγαίνουν στο νοσοκομείο της πόλης.

Με τα ίδια ελικόπτερα, σε περιοχές που δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, μεταφέρονται τρόφιμα και νερά για τους κατοίκους που έχουν μείνει πίσω.

Απροσπέλαστος ο θεσσαλικός κάμπος

Το τηλεοπτικό συνεργείο του MEGA προσπαθεί να προσεγγίσει οδικώς από το πρωί τα αποκλεισμένα χωριά της Καρδίτσας.

Πολλά σημεία είναι απροσπέλαστα και αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω ώστε να βρουν εναλλακτική διαδρομή. Στο δρόμο βρίσκουν ένα ερπυστριοφόρο ιδιώτη εθελοντή που βοηθά στον απεγκλωβισμό των κατοίκων.

«Δεν πάει μέσα. Έχει πάρα πολύ νερό, δεν έχουμε το κιτ αυτό που έχουμε αυτό που μας επιτρέπει να πάμε στα δύο μέτρα, θα επιχειρήσουμε να πάμε σε άλλο μέρος. Στο Βλοχό».

Ο δημοσιογράφος του MEGA, Μαρίνος Αλειφέρης, ανεβαίνει πάνω στο βαρύ όχημα. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να φθάσει μαζί με τους διασώστες στον Βλοχό Καρδίτσας.

Ούτε το επρυστριοφόρο τελικά δεν καταφέρνει να προσεγγίσει τον Βλοχό και κατευθύνεται προς τον Παλαμά Καρδίτσας.

«Δεν έχει μείνει τίποτα»

Στον Παλαμά Καρδίτσας σιγά σιγά επιστρέφουν και όσοι κάτοικοι εγκατέλειψαν την περιοχή για να σωθούν από την φονική πλημμύρα. Με απόγνωση αντικρίζουν τα σπίτια τους, μετρούν τις πληγές τους.

Η εικόνα από ψηλά τρομάζει. Ο Παλαμάς Καρδίτσας έχει μετατραπεί σε μία απέραντη λίμνη.

Στα σημεία που το νερό έχει απομακρυνθεί, αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής.

Μόνο με βάρκες στην Μεταμόρφωση

Μόνο με εναέρια μέσα ή βάρκες μπορούν να προσεγγίσουν οι διασώστες την Μεταμόρφωση Καρδίτσας.

«Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατάφερε να πάρει την μητέρα του, η οποία αρνιόταν, όπως πολλοί ηλικιωμένοι, να φύγουν και κατευθύνθηκε προς ένα υπερυψωμένο μέρος, ένα εκκλησάκι του Σωτήρος. Όσο είναι μέρα ακόμα να υπάρχει ελικόπτερο που μπορεί να προσεγγίσει το εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος», δήλωσε στο MEGA, Παύλος Τζιώτης, κάτοικος Μεταμόρφωσης.

«Υπήρχε πολύ μεγάλη ποσότητα νερού συγκεντρωμένη εκεί. Οι δυνάμεις του ελληνικού Στρατού και της Πολιτικής Προστασίας έχουν περάσει δύο φορές όλα τα κτίρια της περιοχής», ανέφερε στο MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Γεμίζουν οι χώροι φιλοξενίας

Οι χώροι φιλοξενίας στην Καρδίτσα έχουν γεμίσει από πλημμυροπαθείς. Γήπεδο του μπάσκετ σχολικού συγκροτήματος έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο υπνωτήριο. Γιατροί και εθελοντές βοηθούν τους ηλικιωμένους και παρέχουν ψυχολογική στήριξη όπου χρειάζεται.

Επίθεση από εξαγριωμένους κατοίκους που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται σε μία στιγμή, δέχθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός στον Παλαμά Καρδίτσας.

Το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση αστυνομικής δύναμης.

Η Εθνική Οδός στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη παραμένει κλειστή

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η Εθνική Οδός προς Θεσσαλονίκη παραμένει κλειστή από το ρεύμα προς Λαμία. Στο ρεύμα με κατεύθυνση προς Αθήνα μετά τα Μάλγαρα η κίνηση των οχημάτων σταματά και ανοίγει και πάλι κάτω από την Λάρισα.


Πηγή