Ολόκληρα χωριά στον θεσσαλικό κάμπο έχουν χαθεί κάτω από τόνους νερού και λάσπης. Εκατοντάδες κάτοικοι καλούν σε βοήθεια.

«Δεν έχει έρθει κανένας. Παίρνουμε τηλέφωνο από προχτές το βράδυ, δεν έρχεται κανένας. Ξεκίνησε από έναν υπόνομο και έχει πλημμυρήσει όλη μας η γειτονιά. Το σπίτι μας πλέον δεν φαίνεται καθόλου δεν υπάρχει τίποτα», ανέφερε στο MEGA, η κ. Ξανθή Σακογιάννη.

Στον Παλαμά Καρδίτσας δεκάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι, χωρίς τρόφιμα, χωρίς φάρμακα.

«Συνεχίζει και πνίγεται κόσμος για τέταρτη μέρα. Υπάρχουν ακόμη κάτοικοι μέσα στα σπίτια τους. Κατά μέτωπο γύρω γύρω από το χωρίο, μέχρι τον λαιμό νερό, δεν έχουνε νερό για τρίτη μέρα, δεν έχουνε τροφή για τρίτη μέρα, δεν μπορούν να προσεγγίσουν. Έχουν δει τραγικά πράγματα οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που μπήκαν μέσα ανθρώπους που δεν μπορούν πια να βοηθήσουν», δήλωσε κάτοικος.

Χωρίς προμήθειες, απελπισμένοι παραμένουν οι κάτοικοι

Η Άννα Γκερμπεσιώτη για να σωθεί έμεινε με δύο παιδιά και δύο ηλικιωμένους για είκοσι ολόκληρες ώρες πάνω σε έναν νεροχύτη.

«Μείναμε πάνω στον νεροχύτη είκοσι ώρες με τα παιδιά. Το νερό ήτανε στην Αστρίτσα εκεί στο σπίτι μέχρι τον λαιμό. Ήμουν εγώ με τα δύο μου παιδιά, δύο χρονών και τεσσάρων, με τον πατέρα μου και την θεία μου, ηλικιωμένοι και οι δύο με προβλήματα υγείας. Μείναμε είκοσι ώρες, ανεβήκαμε πάνω στον νεροχύτη. Όλα επέπλεαν μέσα στο σπίτι».

«Μέχρι τον λαιμό μπήκαμε μέσα στο νερό για να φτάσουμε ο καθένας στο σπίτι του το διώροφο που υπήρχαν, είχαμε 5 σπίτια διώροφα, γέμισαν από κόσμο 30, 40, 50 άτομα στο κάθε σπίτι, εμάς ευτυχώς μας άνοιξε ένας την καφετέρια που είχε και ανεβήκαμε πάνω 120 άτομα περίπου», δήλωσε στο MEGA, ένας κάτοικος Καρδίτσας.

Ανυπολόγιστες ζημιές

Άνθρωποι χάθηκαν, χωριά βούλιαξαν, ζώα πνίγηκαν, καλλιέργειες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Πολλοί δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες και η στατικότητα άκρως επικίνδυνη. Όσοι είναι μέχρι και σήμερα εγκλωβισμένοι κρατιούνται ο ένας από τον άλλον.

«Όλα είναι κατεστραμμένα είναι Πέμπτη μέρα τώρα και βγάζουμε όχι να σώσουμε να μετρήσουμε την καταστροφή μας. Ούτε νερό ούτε ρεύμα έχουμε».

«Πέντε η ώρα το πρωί έφτασε το νερό στο ένα γόνατο και ξυπνούσαμε τον κόσμο να τον πάρουμε. Δεν χτύπησε μια σειρήνα, δεν είχαμε μια ειδοποίηση, μια καμπάνα στο χωριό κάτι. Εμείς είχαμε δύο οικογένειες με τέσσερα παιδάκια, είχαμε τα ξαδέρφια μας που ήταν σε χαμηλό σπίτι, ήμασταν σχεδόν στα δεκαπέντε άτομα μέσα στο σπίτι», δήλωσε κάτοικος στον Παλαμά Καρδίτσας.

Οι εικόνες αποκαρδιωτικές, οι μαρτυρίες συγκλονίζουν και η αγωνία για τους εγκλωβισμένους όσο περνούν οι ώρες γιγαντώνεται.


Πηγή