Κάποιοι ακόμη και μέσα από την κυβέρνηση μιλούν για βραχυκύκλωμα των πρώτων ωρών και άλλοι για αιφνιδιασμό του κρατικού μηχανισμού και για προβλήματα συντονισμού.

Η αντιπολίτευση βάζει στο στόχαστρο την κυβέρνηση ενώ άρχισαν να κυκλοφορούν και σενάρια ανασχηματισμού.

Ο πρωθυπουργός από το Βόλο έθεσε ως προτεραιότητα τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων και διαβεβαίωσε για τη στήριξη των πολιτών που επλήγησαν από αυτή τη βιβλική καταστροφή.

«Το κράτος, θα το ξαναπώ και εδώ από το Βόλο, το κεντρικό κράτος είναι εδώ. Δουλεύει σε πολύ καλή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και θέλω να το τονίσω αυτό».

Αιχμές Δένδια σε Κικίλια για καθυστέρηση αιτήματος συνδρομής του Στρατού

Παρότι άπαντες συμφωνούν πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ακραίο καιρικό φαινόμενο που ξεπέρασε τις αντοχές των υποδομών, υπάρχουν φωνές που αφήνουν αιχμές για τους χειρισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τη σύσταση του 112 στους πολίτες να ανέβουν στους επάνω ορόφους, για το αν έπρεπε να εκκενωθούν οικισμοί και αν έγκαιρα επενέβη ο Στρατός με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, να απαντά ότι δεν υπήρξε ουδεμία καθυστέρηση, αφήνοντας αιχμές για τον Βασίλη Κικίλια.

«Οι ειδικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια όπου κληθούν από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για τη διαχείριση του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές».

Σε… fake news αποδίδει το Μαξίμου τις βολές του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει θέμα επάρκειας των στρατιωτικών μέσων απέναντι στις πλημμύρες και ασφάλειας των στρατιωτικών εγκαταστάσεων ενώ ζητά τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων.

Το Μέγαρο Μαξίμου μιλά για διασπορά fake news και ζητά σεβασμό στους διασώστες και στους ανθρώπους που αγωνιούν.

«Τη στιγμή που οι διασώστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διάσωση συμπολιτών μας, οι ‘’συνήθεις ύποπτοι’’ βρήκαν άλλη μία ευκαιρία να παίξουν το φτηνό μικροκομματικό παιχνίδι τους», δήλωσε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Ο μέγας υπεύθυνος, όμως, είναι ένας και λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς έταξε επιτελικό κράτος με ασφάλεια και σήμερα, με ευθύνη του, οι πολίτες είναι βυθισμένοι στην ανασφάλεια και την απόγνωση», δήλωσε το ΣΥΡΙΖΑ.

Φαντάσματα του παρελθόντος εμφανίστηκαν εν μέσω κραδασμών

Την ίδια στιγμή, εμφανίστηκαν και φαντάσματα του παρελθόντος καθώς κάποια τρολς στο διαδίκτυο προβάλλουν και πάλι το τραγικό δίδυμο Δημητριάδη – Λαβράνου, το οποίο στο παρελθόν προκάλεσε τεράστια προβλήματα στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν πως πρόκειται για αβάσιμες διαρροές που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

«Νιώθουμε οδύνη για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας ότι απέναντι στην κλιματική αλλαγή απαιτούνται προληπτικές και αποτρεπτικές πρωτοβουλίες».

«Η ανησυχία είναι διάχυτη, η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα κυρίαρχη. Με ορθολογισμό, ρεαλισμό και χωρίς αυταπάτες καλούμαστε να αναλύσουμε τα ‘’γιατί’’, τα ‘’πώς’’ των καταστροφών, αλλά κυρίως το ‘’τι’’ πρέπει να γίνει».

«Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην προσαρμογή στις νέες συνθήκες»

Τις πληγείσες περιοχές και σημεία όπου φιλοξενούνται άστεγοι πληγέντες επισκέφθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Οι συνεχιζόμενες βιβλικές καταστροφές αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει να δημιουργήσει συνθήκες επένδυσης, προστασίας και προσαρμογής του κράτους σε αυτές τις νέες συνθήκες», δήλωσε.

Σκοπός είναι πάντα ο σχεδιασμός να γίνεται ώστε να καλύπτουμε το χειρότερο σενάριο, τονίζουν από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι έπεσαν 800 τόνοι νερού ανά στρέμμα.


Πηγή