Με 6,8 ρίχτερ χτύπησε ο Εγκέλαδος λίγο πριν τις 11. 30 το βράδυ το Μαρακές.

Η επιφανειακή δόνηση είχε διάρκεια που ξεπέρασε τα 30 δευτερόλεπτα και έσπειρε πανικό και θάνατο στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου.

Άνθρωποι ξεκίνησαν να τρέχουν έντρομοι στους δρόμους της πόλης ενώ δίπλα τους τα πάντα κατέρρεαν.

«Όλοι έχουν κατέβει από τα σπίτια όπως μπορείτε να δείτε. Πολλοί τρέχουν. Δεν ξέρω αν κάτι έχει πέσει. Φοβήθηκα. Φοβήθηκα πολύ», δήλωσε ένας κάτοικος.

Νεκροί από τα χαλάσματα έχουν ανασυρθεί περισσότεροι από 1000 άνθρωποι ενώ και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.200.

Εκατοντάδες από τους ανθρώπους που διασώθηκαν από τα συντρίμμια των σπιτιών τους νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Είναι τέτοια η έκταση της καταστροφής που οι τοπικές αρχές αδυνατούν να δώσουν ακριβή αριθμό αγνοουμένων.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται νοτιοδυτικά του Μαρακές, πολύ κοντά στους πρόποδες του όρους του Άτλαντα. Το χωριό Αντάσιλ, πολύ κοντά στο επίκεντρο της φονικής δόνησης, έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Η πρόσβαση των σωστικών συνεργείων στα χωριά της περιοχής είναι πρακτικά αδύνατη από την ξηρά καθώς το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα σε πλατείες και πάρκα μακριά από κτίρια ενώ οι υλικές ζημιές σύμφωνα με τοπικά μέσα είναι αδύνατο να καταγραφούν με ακρίβεια προς το παρόν αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως το 1/3 των κατοικιών της πόλης του 1 εκατομμυρίου έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

Αγωνία για τους Έλληνες που βρίσκονται στο Μαρόκο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει επικοινωνήσει με τον βασιλιά του Μαρόκου εκφράζοντας της συλλυπητήριά του για την καταστροφή και προσφέροντας βοήθεια με σωστικά συνεργεία αλλά και με φιλοξενία σε γαλλικά εδάφη.

Τα νοσοκομεία στην Μασσαλία με εντολή του Υπουργού Υγείας έχουν τεθεί σε επιφυλακή ενώ ήδη έχουν δεσμευθεί χιλιάδες κλίνες σε ξενοδοχεία της νότιας Γαλλίας σε περίπτωση που φτάσουν πρόσφυγες από την χώρα.

Στο Μαρακές βρέθηκαν την ώρα του σεισμού και 21 Έλληνες, οι οποίοι βίωσαν την τρομακτική στιγμή της δόνησης και τον αντίκτυπό της.

«Ήταν ένα δυνατός, ισχυρός σεισμός, με μία αρκετά έντονη αρχική σταθερή δόνηση η οποία στη συνέχεια δυνάμωσε πάρα πολύ. Ευτυχώς δεν είχε μεγάλη διάρκεια και έτσι φαίνεται ότι γλιτώσαμε περισσότερες καταστροφές. Είχε αρκετούς νεκρούς γιατί είναι χωριά που είναι ορεινά με όχι καλές κατασκευές όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιοχές σε ανάλογες χώρες», δήλωσε ο γεωλόγος, Χαράλαμπος Φασούλας.

Με το πρώτο φως της ημέρας χιλιάδες πολίτες έσπευσαν σε τοπικά νοσοκομεία σε ολόκληρη την χώρα προκειμένου να δώσουν αίμα.

Η περιοχή στην οποία συνέβη ο σεισμός δεν θεωρείται με βάση τους ειδικούς έντονης δραστηριότητας αλλά οι σεισμοί που δίνει είναι φονικοί.

Το 1960 από το ίδιο ρήγμα σεισμός 5,7 βαθμών στέρησε την ζωή από 12.000 ανθρώπους.

Με ειδική πτήση επαναπατρίζονται οι Έλληνες από το Μαρόκο

Ειδική πτήση για τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών από το Μαρόκο έχει δρομολογηθεί από την Aegean σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών μετά τον φονικό σεισμό.

Η ειδική πτήση θα αναχωρήσει από το Μαρακές τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Σεπτεμβρίου 2023, 02:10 (τοπική ώρα), με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας.


Πηγή