Μια χώρα «κομμένη» στα δύο για 4η μέρα γιατί η Εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης θα παραμείνει κλειστή για τουλάχιστον άλλες 48 ώρες.

Δύτες στον Πλατανιά Πηλίου λαμβάνουν οδηγίες από τους λιμενικούς και βουτούν στην θάλασσα εκεί όπου ο βυθός είναι γεμάτος αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Υπήρχαν πολλά αυτοκίνητα που επέπλεαν και τώρα είναι στον βυθό. Μόλις χτες ήρθε το ρεύμα στο σπίτι μίας γυναίκας μετά από 7 ημέρες που ήταν βυθισμένο στο σκοτάδι.

Χωρίς οδική πρόσβαση 7 χωριά. Σε Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχό, Μεταμόρφωση, Μάραθο, Κόρδα και Κοσκινά ο δρόμος παραμένει απροσπέλαστος καθώς τα νερά δεν έχουν υποχωρήσει.

Έσπασε η Πηνειάδα και μπήκε όλος ο όγκος νερού στο χωριό. Ο στρατός έχει αναλάβει να στήσει από την αρχή τη γκρεμισμένη γέφυρα Αργύρη στο Μουζάκι.

Ο Γρηγόρης, ένας νεαρός κάτοικος του Μουζακίου απευθύνει έκκληση καθώς για 8η μέρα βρίσκονται χωρίς ρεύμα.

«Ευτυχώς φίλος έφερε γεννήτρια με κατάκοιτο άνθρωπο».

Ηλικιωμένοι μετά τη θεομηνία φορτώνονται με βαλίτσες και φεύγουν από τον τόπο τους απηυδισμένοι, καθώς δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς νερό για 8η μέρα.

Κάτοικοι σε απόγνωση

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 1 εκατομμύριο στρέμματα έχουν καταστραφεί, 10.000 ζώα έχουν πνιγεί και 5.000 επιχειρήσεις έχουν πληγεί.

Ενώ στον δήμο Παλαμά 7 στα 10 σπίτια έχουν υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή.

Έμεναν σε αυτό το σπίτι πάνω από 15 χρόνια μαζί με την κόρη και το εγγόνι τους. Στις πλάτες σήκωσε η κυρία Βασιλική την 9χρονη εγγονή της, Μαρίνα, όταν μέσα στην νύχτα πνίγηκαν μέσα στο νερό.

Η σημερινή εικόνα αποκαρδιωτική. Απλωμένα όσα ρουχαλάκια της μικρής σώθηκαν  με τα παιδικά παιχνίδια να βρίσκονται μέσα σε λάσπες.

Απελπισμένος ένας κάτοικος του Παλαμά δείχνει στην απεσταλμένη του MEGA τι απέμεινε από το σπίτι του.

Η κυρία Ελένη έφυγε στο παρά πέντε με τρακτέρ καθώς το νερό είχε φτάσει ως τη μέση.

Σήμερα επέστρεψε να μαζέψει ό,τι σώζεται με τη δυσοσμία από τα πνιγμένα ζώα και τα λιμνάζοντα νερό να είναι αποπνικτική.

«Δυσοσμία γιατί ήταν μαντριά εδώ. Έχει ψόφια πρόβατα ακόμα εδώ».

H ανησυχία στις υγειονομικές υπηρεσίες για τα μολυσμένα νερά και τα νεκρά ζώα είναι έντονη. 36 περιστατικά γαστρεντερίτιδας μέχρι σήμερα στη Θεσσαλία με την Αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη να προειδοποιεί πως το νερό δεν είναι ούτε πόσιμο ούτε κατάλληλο για προσωπική υγιεινή ή μαγείρεμα.

 2.340 απεγκλωβισμοί πολιτών

Συνολικά 2.230 διασώσεις έχουν πραγματοποιήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ενώ σε άλλα σημεία πηγαίνουν πόρτα – πόρτα και παραδίδουν είδη πρώτης ανάγκης.

Με διαταγή του ΓΕΕΘΑ, ειδική μονάδα του στρατού έχει αναλάβει την εγκατάσταση 5 σταθμών απολύμανσης προσωπικού και μέσων σε κατάλληλα σημεία στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.


Πηγή