Δέκατη ημέρα μετά το ξέσπασμα της φονικής θεομηνίας και τα χωριά της Θεσσαλίας ακόμη υποφέρουν.

Χιλιάδες νεκρά ζώα παραμένουν βυθισμένα στις λάσπες πολύ κοντά στις κατοικίες και αποτελούν μια επικίνδυνη υγειονομική βόμβα.

Σαράντα στελέχη του ελληνικού στρατού, εξοπλισμένα με ειδικές προστατευτικές στολές, συνδράμουν στην περισυλλογή των νεκρών ζώων και μεταφορά τους σε χώρους υγειονομικής ταφής ή καύσης.

Ήδη, από σήμερα, ξεκίνησε η καύση και στη μονάδα διαχείρισης της Βιομηχανικής Περιοχής της Λάρισας, από όπου τραβήχτηκαν τα νερά, κάτι που δίνει αισιοδοξία για επίσπευση της διαδικασίας.

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι Αρχές προκειμένου, μέχρι αύριο, να λειτουργήσει ξανά ο αυτοκινητόδρομος Αιγαίο.

Αποκαλυπτικές για το μέγεθος της καταστροφής είναι οι δορυφορικές εικόνες. Η λάσπη που έπνιξε το θεσσαλικό κάμπο, καταλήγοντας στη θάλασσα έφτασε μέχρι τις ακτές της Χαλκιδικής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει λάβει συνολικά 12.008 κλήσεις ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 4.594 διασώσεις.

Ο κίνδυνος για πολλά χωριά επανέρχεται, αυτή τη φορά από τη λίμνη Κάρλα, η οποία ανέκτησε τον όγκο της μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας. Οι κάτοικοι των παρακείμενων οικισμών παραμένουν, για μια ακόμη φορά, σε επιφυλακή.

Χωρίς πόσιμο νερό ο Βόλος – Άγνωστο πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα

Ο δήμαρχος Βόλου πρόσθεσε επίσης ότι έχουν καταστραφεί πάνω από 12 χιλιόμετρα δικτύου που συνδέονταν με τις πηγές της πόλης και γίνεται τεράστια προσπάθεια για αποκατάσταση.

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε ότι ύστερα από πρόταση του πρωθυπουργού οι ζημιές στο δίκτυο θα αποκατασταθούν από την ΕΥΔΑΠ, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα υπογραφεί σχετική σύμβαση.

«To νερό δεν είναι πόσιμο. Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι. Ο Δήμος μοιράζει πάνω από 10 εκατ. μπουκάλια νερό», είπε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος.

Κινδυνεύουν χωριά από την υπερχείλιση της λίμνης Κάρλα

Νέος κίνδυνος υπάρχει για τα παρακάρλια χωριά αφού λίγες μόνο ημέρες μετά το φονικό και καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν να αντιμετωπίσουν την υπερχείλιση της λίμνης Κάρλας που έχει φτάσει στο μέγεθος της δεκαετίας του 1960, σύμφωνα και με μαρτυρίες των κατοίκων.

Τα χωριά αυτά κινδυνεύουν ξανά με νέα πλημμυρικά φαινόμενα. Στη λίμνη Κάρλα κατευθύνονται τεράστιες ποσότητες νερού από τον πλημμυρισμένο Πηνειό


Πηγή