Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών

Οι νεκροί εκτιμώνται από 6.000 μέχρι 11.000, όμως οι φόβοι είναι πως ο συνολικός του αριθμός ίσως να ξεπεράσει τις 20.000.

Ένα τεράστιο κομμάτι της παραλιακής πόλης έχει εξαφανιστεί, χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι. Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν.

Τα παιδιά πέθαναν μπροστά στα μάτια μου, οι γείτονές μου χάθηκαν. Η κατάσταση είναι εφιαλτική. Ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω», λένε αυτόπτες μάρτυρες, με το CNN να αναφέρει στο δελτίο του:

«Η κλίμακα της καταστροφής είναι μεγαλύτερη από όσο μπορεί να αντέξει αυτός ο γιατρός την ώρα που έδινε συνέντευξη σε λιβυκό κανάλι. Λέει ότι οι αριθμοί είναι τρομακτικοί».

Χιλιάδες θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι άνθρωποι είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για τον κίνδυνο της πλημμύρας, λέει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Όμως εξαιτίας της χαώδους πολιτικής κατάστασης στη Λιβύη, δε λειτουργούν ούτε οι βασικές υπηρεσίες.

Ολοκληρωτική καταστροφή

Στη Ντέρνα των περίπου 120.000 κατοίκων, οι Αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση και επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας όμως δεν έκαναν εκκενώσεις, με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

«Οι διασώστες προσπαθούν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση, όμως τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιο δυστύχημα και δεν περιμέναμε να συμβεί με αυτόν τον τρόπο», λέει ο πρέσβης Λιβύης στον ΟΗΕ, Ταχέρ Ελ Σοννί.

Την ώρα που στην ακτή της Ντέρνα η θάλασσα συνεχίζει να ξεβράζει πτώματα, στην πόλη φτάνουν τα πρώτα φορτηγά και πλοία που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια την οποία χρειάζονται απελπισμένα οι 30.000 κάτοικοι που έχασαν τα σπίτια τους στην καταστροφή.


Πηγή