Στον κόμβο της Γυρτώνης, η αστυνομία αποσύρει την απαγορευτική σήμανση. Η Εθνική Οδός Αθηνών –  Θεσσαλονίκης δίνεται στην κυκλοφορία μετά από 9 ολόκληρες ημέρες.

Από τις πέντε το απόγευμα, οι οδηγοί περίμεναν να ανοίξει ο δρόμος για να ταξιδέψουν και πάλι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αυτοκινητόδρομου Αιγαίου: «Η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την αριστερή λωρίδα και στις δύο κατευθύνσεις αποκλειστικά για Ι.Χ. αυτοκίνητα και οχήματα βάρους έως 3,5 τόνων. Για τα βαρέα οχήματα θα υπάρξει εκ νέου ανακοίνωση σε μεταγενέστερο χρόνο».

Είχε προηγηθεί ένας αγώνας δρόμου των συνεργείων οδοποιίας προκειμένου να καθαριστεί το οδόστρωμα.

«Απειλεί» η λίμνη Κάρλα

Σε επικίνδυνα ύψη έχει ανέβει η στάθμη της αποξηραμένης λίμνης Κάρλα στη Θεσσαλία, η οποία απειλεί με νέα πλημμύρα έξι χωριά, τα Κανάλια Μαγνησίας, το Ριζόμυλο, το Στεφανοβίκειο, τη Νίκη το Αχίλλειο και τη Σωτήριο.

Η υπερχείλιση της λίμνης «απειλεί» καθώς εάν υπερχειλίσει 60 παραπάνω εκατοστά όλο το νερό θα πάει στα κοντινά χωριά.

Η καταστροφή για το χωριό Σωτήριο, ακριβώς δίπλα από τη λίμνη Κάρλα, είναι ολοκληρωτική. Ένδεκα ημέρες μετά την επέλευση της κακοκαιρίας και τα πάντα είναι πλημμυρισμένα.

«Αφού γλυτώσαμε, ήρθαν τα ΕΚΑΜ με τη βάρκα και βγήκαμε από το παράθυρο και με τη βάρκα μας πήγαν στην κοινότητα», ανέφερε κάτοικος.

Τώρα οι κάτοικοι δίνουν μάχη με το παχύ στρώμα της λάσπης που έχει καλύψει τα σπίτια.., τους δρόμους, ολόκληρο το χωριό. Η πλατεία του χωριού έχει γεμίσει με λάσπη όπως και τα σπίτια. Οι κάτοικοι ζητούν περισσότερη στήριξη από την Πολιτεία.

«Παλεύουμε να βγάλουμε μια άκρη. Καθαρίσαμε πρώτα μέσα. Ψυγείο, κουζίνα έχουν όλα πεταχτεί. Και δεν είναι μόνο αυτό το σπίτι που μυρίζει. Πρέπει να πεταχτούν οι ντουλάπες που είναι επιτυχίες, αλλιώς δεν ζεις. Έχει μια ιδιαίτερη μυρωδιά», ανέφερε ένας ακόμη κάτοικος.

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία της Θεσσαλίας μέχρι και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην εκτεθούν οι μαθητές στις βεβαρημένες υγειονομικές συνθήκες, ενώ δεν υπάρχει πλήρης εικόνα των ζημιών στα σχολικά κτίρια της περιφέρειας.

Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, επιμένει ότι στην πόλη του όλα είναι έτοιμα για το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς.

«Η δικιά μου εκτίμηση είναι ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν τη Δευτέρα εκτός από δύο – τρία κτίρια. Οι αίθουσες, σύμφωνα με τις καθαριστές, είναι πεντακάθαρες και οι αύλειοι χώροι με άριστα το δέκα παίρνουν οκτώ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, όλοι οι συναρμόδιοι φορείς συνεργάζονται στενά για την ταχύτερη δυνατή επιστροφή των μαθητριών, μαθητών και των εκπαιδευτικών στο σχολικό περιβάλλον, ενώ θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την αναπλήρωση των μαθημάτων μέσα στη σχολική χρονιά.


Πηγή