Ο κ. Πέτσας μίλησε για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ αλλά και για τις επικείμενες ανακοινώσεις αναφορικά με μέτρα στήριξης.

«Η κρίση στην Θεσσαλία απαιτεί από όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Περιμένω να δω τα χαρακτηριστικά αυτού του «τέλους φυσικών καταστροφών» και να το διακρίνω από την φορολογία, γιατί το τέλος πρέπει να είναι ανταποδοτικό, να ξαναγυρίζει με κάποιον τρόπο στην κοινωνία και σε αυτούς που το πληρώνουν. Πιστεύω ότι θα είναι δίκαια διαμοιρασμένο. Δεύτερον για την Πολιτική Προστασία, πραγματικά εκ του αποτελέσματος δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι, άρα ο κ. Μητσοτάκης «σηκώνει» τα προβλήματα που πρέπει, δεν τα κρύβει κάτω από το χαλί και έρχεται να κάνει μία τομή στην Πολιτική Προστασία. Χρειαζόμαστε έναν πιο «σφικτό» συντονισμό και γρήγορη αντίδραση και με έμφαση στην πρόληψη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στις επικείμενες εξαγγελίες στη ΔΕΘ αλλά και στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μου φαίνεται σαν να πρόκειται για μία κυβέρνηση που αναλαμβάνει τώρα. Μιλάμε για μια κυβέρνηση που βρίσκεται στον 5ο χρόνο. Ο κ. Στυλιανίδης δεν έφερε το νέο μοντέλο της Πολιτικής Προστασίας; Η ΝΔ δεν ψήφισε πριν από 3 χρόνια νέο νόμο για την Πολιτική Προστασία ο οποίος σήμερα είναι ανενεργός; Ο κ. Μητσοτάκης δεν ίδρυσε νέο υπουργείο που δεν έχει σήμερα οργανόγραμμα; Άρα δεν απέτυχε ένα μοντέλο. Απέτυχε ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο αποτυχημένος υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Στυλιανίδης μάλιστα αναβαθμίστηκε σε υπουργό Ναυτιλίας. Αναρωτιέται κανείς αν αυτό έχει κάποια στοιχειώδη λογική. Φτάσαμε σε αυτό το σημείο από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων. Για τα αντιπλημμυρικά στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε 0% απορρόφηση, για την Πολιτική Προστασία, 0,5%. Κάποιος ευθύνεται», υπογράμμισε με την πλευρά του.

Η κ. Γιαννακοπούλου τοποθετήθηκε επί του ζητήματος.

«Όλοι οι άνθρωποι που έχουν πληγεί από αυτή την βιβλική καταστροφή, δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, είχαν πληγεί πριν από 3 χρόνια από τον Ιανό. Τότε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είχαν πει ότι θα γίνουν έργα, θα αναβαθμιστεί η Πολιτική Προστασία. Ο κ. Συνολάκης είπε ότι μετά τον Ιανό, τα έργα δεν απέδωσαν και είχαν και κακοτεχνίες. Έχουμε μπει σε περίοδο κρίσεων. Δεν είναι πεδίο εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ προτείναμε να γίνει μια εξεταστική επιτροπή όχι για να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας και να δούμε έφταιξε και τι θα μπορεί να γίνει. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση κάνει επικοινωνιακή πολιτική. Χρειάζεται νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας, άμεση διευθέτηση ζητημάτων και χρονοδιάγραμμα από την πλευρά της κυβέρνησης. Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο αποκατάστασης στην Θεσσαλία. Τα 2 δις είναι για την άμεση ανακούφιση της Θεσσαλίας», σχολίασε η κ. Γιαννακοπούλου.

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως, «θα κυριαρχήσουν οι προτάσεις. Πιστεύω χρειαζόμαστε 1,5 – 2 δις για αντιπλημμυρικά έργα μεγάλης κλίμακας και διαφορετικού σχεδιασμού σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας με προτεραιοποίηση. Καθολική ασφάλιση έναντι των φυσικών καταστροφών. Δεν μπορεί να περιμένει ένας πολίτης να περιμένει πότε ένας κρατικός προϋπολογισμό, ο οποίος μπορεί να δοκιμάζεται από πολλές κρίσεις, για να μπορεί να συνδράμει και αυτός με μία αποζημίωση. Θα πρέπει οι ασφαλιστικές εταιρείες να μπουν στο παιχνίδι με ένα λογικό ασφάλιστρο. Το καλοκαίρι κυριάρχησε με αρνητικές ειδήσεις. Είναι αναγκαίο ένα restart».

Για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σαρακιώτης σημείωσε ότι, «από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ θα τρέχουν σε όλη τη χώρα οι εσωκομματικές διαδικασίες. Μπορεί να έρθει όποιος θέλει να ψηφίσει ακόμα και αν δεν είναι μέλος, να εγγραφεί και να ψηφίσει. Ο στόχος είναι η επόμενη μέρα να μας βρει ενωμένους με έναν κοινό στόχο. Είναι απαραίτητες οι αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτό μας έδειξε η κάλπη. Η ΝΔ προσθέτει έναν νέο φόρο, αυτόν για τις φυσικές καταστροφές».

Η κ. Γιαννακοπούλου δήλωσε κλείνοντας: «είναι άμεση η αποκατάσταση της Θεσσαλίας και να δούμε που μπάζει η Πολιτική Προστασία. Είναι σημαντικό να δούμε και το θέμα της ακρίβειας όμως και αυξήσεις τιμών που δεν εξηγούνται. Χρειάζονται έλεγχοι για την αισχροκέρδεια».


Πηγή