Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στη Θεσσαλονίκη και σε λίγα λεπτά θα ανεβεί στο πόντιουμ για την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η φετινή παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν θα έχει τον πανηγυρικό χαρακτήρα προηγούμενων ετών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην επισκέπτεται τα περίπτερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκη άφησε στην Αθήνα το μισό υπουργικό του συμβούλιο αλλά θα παραχωρήσει την καθιερωμένη του συνέντευξη τύπου αύριο, Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.

Με λιτό καλάθι και τρεις άξονες μεταρρυθμίσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις παρεμβάσεις που θα γίνουν στην Πολιτική Προστασία, αλλά και στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα στις πληγείσες περιοχές.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί στα μέτρα για τη στήριξη των πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία, θα περιγράψει ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής ενώ ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του θα αφορά την Πολιτική Προστασία.

Ταυτόχρονα θα προαναγγείλει την δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου για την αυτόματη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση στα μέτρα που αντιμετωπίζουν χρόνιες αδυναμίες με βασικούς άξονες  τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την Οικονομία, τη Δικαιοσύνη, την Υγεία και την Παιδεία.

Στον τομέα της Δικαιοσύνης θα περιγράψει το πλαίσιο για την επιτάχυνση απονομής της, αλλά και μέτρα για να περιοριστεί η ατιμωρησία. Στο επίκεντρο και η Υγεία, όπου σήμερα ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε το νοσοκομείο «Παπανικολάου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία Μητσοτάκη θα έχει δύο βασικά σκέλη: συγκυρία και μεταρρυθμίσεις.

Α’ σκέλος: Συγκυρίες

-Πυρκαγιές – Πλημμύρες

-Πρώτα μέτρα – Κρατική Αρωγή

-Αλλαγές στην Πολιτική Προστασία

-Τι γίνεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

Β’ σκέλος: Μεταρρυθμίσεις

-Μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του Κράτους

-Οικονομία: Αντιμετώπιση Φοροδιαφυγής

-Δικαιοσύνη: Αλλαγές για να σταματήσει η ατιμωρησία – επιτάχυνση στην απονομή

-Υγεία: Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας

-Παιδεία: Αξιολόγηση – Εκσυγχρονισμός των δομών

Οικονομικό πακέτο:

-Δεν θα υπάρχουν παροχές

-Ήδη έχει ψηφιστεί το 50% του οικονομικού προγράμματος

-Δημοσιονομική υπευθυνότητα – Κοινωνική ευαισθησία


Πηγή