Επίθεση στον Μενέντεζ

Μέσω διπλωματικού ελιγμού, απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου Αμνά Ναουάζ, επιχείρησε να προσεγγίσει τον Έλληνα πρωθυπουργό χτυπώντας τον σημαντικότερο σύμμαχο της χώρας μας στο Κογκρέσο.

«Ο Μπομπ Μενέντεζ φαίνεται πως δεν είναι εξοικειωμένος με την Τουρκία, ούτε και με τον Ταγίπ Ερντογάν. Είμαστε φίλοι με την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, ποτέ δεν ήμασταν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Φαίνεται πως ο Μενέντεζ έχει μία επιθετική προσέγγιση στην Τουρκία και επιλέγει να μας σύρει σε διάφορα σχέδια δικής του επιλογής, εμείς δε θα γίνουμε μέρος αυτού (του σχεδίου). Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι αυτή που θέλουν να δείξουν».

Οι επίμονες ερωτήσεις της Αμερικανίδας δημοσιογράφου αναφορικά με τις φυλακίσεις και τις διώξεις κατά δημοσιογράφων αλλά και πολιτικών του αντιπάλων, έφεραν αρχικά αμηχανία και σε δεύτερο χρόνο εκνευρισμό από τον Τούρκο πρόεδρο.

– Συγγνώμη για την διακοπή κύριε. Οι εταίροι σας στην Ευρώπη φαίνεται να διαφωνούν με τις δηλώσεις σας…

– Μην διακόπτεις. Δεν έχεις δικαίωμα να με διακόπτεις. Δε θα με διακόπτεις και θα με σέβεσαι. Και θα σέβεσαι και τις αποφάσεις της (τουρκικής) δικαιοσύνης επίσης. Η αμερικανική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, το ίδιο και η τουρκική Δικαιοσύνη και πρέπει να το σεβαστείτε. Είμαστε κράτος δικαίου και έτσι έχουν ζήσει και έτσι θα συνεχίσουμε να ζούμε».

Για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν έθεσε και πάλι εν αμφιβόλω την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως έχουν γίνει πολλά αλλά ακόμη όχι αρκετά από την Στοκχόλμη, ενώ επιχείρησε και πάλι να αποσυνδέσει την προμήθεια αμερικανικών F-16 από το συγκεκριμένο θέμα.


Πηγή