«Πατέρα φτάσαμε στη Λιβύη. Καλά είμαστε».

Αυτά τα λόγια ήταν από τις τελευταίες στιγμές των πέντε νέων ανθρώπων πριν από το δυστύχημα. Ο πόνος αβάσταχτος και ένα γιατί που πλανάται αναπάντητο για μία τραγωδία που σκόρπισε θλίψη σε όλη τη χώρα.

Ντοκουμέντα μετά το τροχαίο δυστύχημα της ελληνικής αποστολής

Ανάμεσά στα θύματα ο 27χρονος αρχιλοχίας Γιώργος Βούλγαρης. Ο χρόνος για τους γονείς του πάγωσε, μόλις ενημερώθηκαν για τον χαμό του γιου τους.

Η μητέρα του, με μια φωτογραφία του γιου της στα χέρια, θρηνεί. Ο πόνος ανείπωτος. Λίγο πριν το μοιραίο, είχε στείλει το τελευταίο μήνυμα στον πατέρα του.

«Μια παρά πέντε μου έστειλε ‘’Πατέρα φτάσαμε στη Λιβύη, καλά είμαστε’’».

Ο 27χρονος αρχιλοχίας με καταγωγή από το Μουζάκι της Καρδίτσας είχε παντρευτεί πριν από 3 χρόνια και έκανε όνειρα με τη γυναίκα της ζωής του. Ολόκληρο το χωριό έχει βυθιστεί στο πένθος.

«Ήταν ένας άγγελος. Διάλεξε αυτό το επάγγελμα με πολλή αγάπη», δήλωσε η θεία του.

«Ήταν στο επίλεκτο τμήμα αλεξιπτωτιστών», είπε ο πατέρας του.

Ο Φίλιππος και η Αγγέλα Μανδαλιού ήταν αδέρφια. Πήγαν στη Λιβύη οικειοθελώς, για να βοηθήσουν όσους είχαν ανάγκη. Κάθονταν μαζί στο μοιραίο λεωφορείο, ο ένας δίπλα στον άλλο. Ο πατέρας τους μιλώντας στο MEGA συγκλονίζει.

«Ήθελαν να βοηθήσουν τα παιδιά μου, έχουν μεγαλώσει εκεί. Είμαστε από τη Βεγγάζη, έχουν μεγαλώσει εκεί, έχουν τελειώσει το σχολείο και ήθελαν να βοηθήσουν. Εθελοντικά προσφέρθηκαν».

«Πάντοτε ήταν ο μεγάλος αδερφός, την προστάτευε. Ήθελε να είναι μαζί και πήγανε μαζί, φύγανε μαζί. Ήταν πάντα έτσι», δήλωσε συγγενής τους.

Ο γάμος λίγο πριν τον θάνατο

Η 33χρονη Αγγέλα παντρεύτηκε πριν από μια εβδομάδα. Μέσα σε επτά ημέρες, η απόλυτη ευτυχία έδωσε τη θέση της στον θρήνο.

«Ποια κοπέλα θα σηκωνόταν να πάει μετά τον γάμο της μια εβδομάδα εκεί; Ποιος άνθρωπος μετά τον γάμο του θα τα άφηνε όλα και θα έμπαινε σε αυτό το αεροπλάνο να πάει να βοηθήσει. Την προηγούμενη Κυριακή ήμασταν στον γάμο, μετά το πάρτι της και τώρα… Όλο αυτό που ζούμε είναι σαν ταινία. Δεν μπορούμε να το σκεφτούμε», είπε συγγενής.

Όνειρα που διαλύθηκαν με βία, όπως κόπηκε το νήμα της ζωής και για την 40χρονη επισμηναγό Ευαγγελία Ανδρεαδάκη. Είχε παντρευτεί μόλις πριν από μερικούς μήνες στο Παρίσι.

«Κι εμείς νέο ζευγάρι, κάναμε τα σχέδιά μας. Θέλαμε να κάνουμε την οικογένειά μας, είχαμε προχωρήσει, δεν πρόλαβα. Όταν έφθασε στη Βεγγάζη, μπήκε στο wifi που είχανε μαζί, μιλάγαμε μέχρι τις τρεις παρά δέκα και μετά μπήκαν στα λεωφορεία, μου λέει “από εδώ και πέρα δεν μπορώ σου μιλήσω, θα σου μιλήσω όταν φθάσω”», είπε ο σύζυγός της.

Οι συγγενείς των πέντε Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στη Λιβύη δεν μπορούν ακόμη να συνειδητοποιήσουν ότι δε θα ανταμώσουν ξανά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αδυνατούν να μιλήσουν σε παρελθόντα χρόνο.

«Είναι από το ’96 στο σώμα. Είναι Αντιπλοίαρχος, έχει δύο μεταπτυχιακά, ένα διδακτορικό στην ογκολογία και στη διοίκηση και οικονομία της υγείας. Έκανε εισηγήσεις σε πολλά ιατρικά συνέδρια στα θέματα ογκολογίας και διατροφής. Σαφώς και αγάπη και πήγε οικειοθελώς και μας ενημέρωσαν και από το Σώμα νωρίς στο ό, τι έγινε», είπε η μητέρα της Γλυκερίας Μεμεκίδου.

Τα τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και οι δύο διερμηνείς δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. Μετά τη σύγκρουση το λεωφορείο που επέβαιναν τυλίχθηκε στις φλόγες. Οι οικογένειες τους θρηνούν, ενώ αλλά 13 μέλη της ελληνικής αποστολής, που έζησαν τον εφιάλτη, νοσηλεύονται σε στρατιωτικά νοσοκομεία των Αθηνών.


Πηγή