Το δρόμο της προσφυγιάς πήραν οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Εγκαταλείπουν την περιοχή μετά τη συνθηκολόγηση των αρχών της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας του νοτίου Καυκάσου.

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επίθεση χθες με βομβαρδισμούς εναντίον της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ και άλλων περιοχών, από τους οποίους σκοτώθηκαν τουλάχιστον 32 και τραυματίστηκαν 200 άνθρωποι. Η Αρμενία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για εθνοκάθαρση, το Μπακού έκανε λόγο για αντιτρομοκρατική επίθεση.

Σήμερα οι αρχές του Αρτσάχ, όπως ονομάζουν την περιοχή οι Αρμένιοι, ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις μάχες. Οι όροι της εκεχειρίας καθορίστηκαν με τη μεσολάβηση της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης που βρίσκεται στην περιοχή από το 2020.

Το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες του Γερεβάν ότι δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει τη νέα επίθεση των Αζέρων, υποστηρίζοντας ότι ακόμα και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, αναγνώρισε με πρόσφατη συμφωνία ότι το Καραμπάχ είναι αζερικο έδαφος.

Φωτογραφίες δείχνουν χιλιάδες ανθρώπους να συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο του Στεπανακέρτ. Η ρωσική ειρηνευτική δύναμη ανακοίνωσε πως με τη βοήθειά της σχεδόν 2.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά κατάφεραν να φύγουν από την περιοχή.


Πηγή