Η διαφορά μας με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι σημαντική και παραμένει, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υπογραμμίζοντας πως μπορεί να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο τους τελευταίους μήνες όσον αφορά στην εξομάλυνση των σχέσεών μας και είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο».

Για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την εθνική μας θέση δύο 24ωρα μετά την ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από το ίδιο βήμα επανέφερε προκλητικά την λύση της διχοτόμησης που Αθήνα και Λευκωσία απορρίπτουν ξεκάθαρα.

«Η δέσμευσή μας για την κυριαρχία της Κύπρου, την εδαφική ακεραιότητά της και τη λύση ενός κράτους, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ακλόνητη. Είναι θέμα αξιοπιστίας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τις βασικές αξίες και αρχές στις οποίες βασίζονται τα Ηνωμένα Έθνη».

Επιμένει στη διχοτόμηση

Ο Τούρκος πρόεδρος ωστόσο, στο αεροπλάνο της επιστροφής στην Άγκυρα και μιλώντας με δημοσιογράφους, επέμεινε στη λύση των δύο κρατών επισημαίνοντας πάντως την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την προβληματική ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του κ. Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Οι υπουργοί Εξωτερικών μας, θα κάνουν προκαταρκτικές προετοιμασίες και θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη σύνοδο κορυφής στη Θεσσαλονίκη, ελπίζουμε στις 7 Δεκεμβρίου».

Ο Στέργιος Καλπάκης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Αυτός όμως ο διάλογος για να έχει αποτέλεσμα προς όφελος των συμφερόντων της εξωτερικής μας πολιτικής πρέπει να είναι συγκροτημένος, συνταταγμένος και να έχει κάποιες προϋποθέσεις».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δήλωσε: «Η Τουρκία δεν κρύβει πια το στόχο της για την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου. Δεν επιτρέπεται να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε και ότι δεν ακούμε αυτές τις προκλήσεις».

Ο οδικός χάρτης των δύο χωρών περιλαμβάνει συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμοδίων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα, στα μέσα Νοεμβρίου συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και στις 7 Δεκεμβρίου τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας – Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.


Πηγή