Συναγερμός έχει σημαίνει στην Πολιτική Προστασία για το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται από τη Δευτέρα και εκτιμάται ότι θα πλήξει και πάλι τη Θεσσαλία η οποία δεν έχει επουλώσει ακόμα τις πληγές της.

Οι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας, ο Βόλος, η Λάρισα, τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα προετοιμάζονται με τους δήμους να προσπαθούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Έλεγχοι σε φρεάτια, εργασίες σε χειμάρρους, καθορισμός του αποχετευτικού δικτύου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων προκειμένου να μην προκληθούν περαιτέρω καταστροφές.

Οι κάτοικοι όμως παραμένουν ανήσυχοι, αφού οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων δείχνουν ότι στις πολύπαθες περιοχές αναμένονται περισσότερα από 200 mm βροχής.

Οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα του MEGA  από το Κεραμίδι είναι αποκαρδιωτικές. Το βράδυ είναι ένα χωριό φάντασμα, σχεδόν όλα τα σπίτια πλημμύρισαν καθώς έσπασε το ανάχωμα.

Αρκετοί οικισμοί στο Θεσσαλικό κάμπο μόλις νυχτώσει ερημώνουν. Μετατρέπονται σε χωριά φαντάσματα. Στο Κεραμίδι μόλις 4 από 100 σπίτια είναι κατοικήσιμα. Οι κάτοικοι αναρωτιούνται εάν αξίζουν να τα φτιάξουν ή στην επόμενη νεροποντή θα πλημμυρίσουν ξανά.

Ακόμα τα νερά έχουν παραμείνει. Αν βρέξει και πάλι η περιοχή θα γεμίσει νερό καθώς το ανάχωμα δεν έχει επισκευαστεί.

«Δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε. Απέναντι έχει και άλλο ανάχωμα που προστατεύει τις καλλιέργειες και αυτό σπασμένο».

«Τα παιδιά με τίποτα δεν κάθονται, μα ούτε εγώ δεν μπορώ να ζήσω εδώ και με το φόβο μην πλημμυρίσουμε πάλι».

Ο κ. Βασίλης με αυτοθυσία μπήκε μέσα στα νερά και έσωσε τα ζώα του.

«Μέχρι εδώ μέσα στο νερό. Δεν το έκανε κανένας αυτό, αν ήταν άλλος θα τα άφηνε».

Τώρα, πήρε ένα τροχόσπιτο και μένει κοντά τους για να μην τα αφήσει μόνα τους. Το σπίτι του έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Υπό το φόβο μίας νέας καταστροφής, οι πλημμυροπαθείς στο Βλοχό, εγκαταλείπουν τα χωριά και μετακινούνται προς τη πόλη, όπου αισθάνονται πιο ασφαλείς.

«Έχω φύγει και δεν ξαναγυρίζω πίσω. Με τίποτα. Τα παιδιά έχουν φύγει στην Καρδίτσα. Πάνε κατευθείαν στο Γυμνάσιο της Καρδίτσας. Χθες το βράδυ μου λέει η κόρη μου μαμά ξέρεις τι ονειρεύτηκα, πως πνίγηκε ο Βλοχός πάλι».

Στη λίμνη Κάρλα, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν καλυφθεί με νερό. Οι εκτιμήσεις για το πότε θα φύγουν τα νερά σοκάρουν.

«Με το ρυθμό που βγάζει η σύριγγα που βγάζει στο Παγασητικό θα πάρει περίπου τρία χρόνια να φύγουν τα νερά».

Με αφορμή τη νέα κακοκαιρία, εξετάζονται τρόποι να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στη λίμνη καθώς η στάθμη της έχει περάσει κατά πολύ τα όρια και υπάρχει κίνδυνος με τη νέα βροχόπτωση να κατακλυσθούν τα παρακείμενα χωριά μεταξύ Βόλου και Λάρισας.

Χαρακτηριστικά κακοκαιρίας

Το τετραήμερο κύμα κακοκαιρίας θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη με τα εξής χαρακτηριστικά:

-Αραιή συννεφιά και ζέστη θα είναι ο καιρός της Κυριακής με την θερμοκρασία να είναι στους 33-35°C.

-Κακοκαιρία από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη.

-Βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες.

-Έντονη κεραυνική δραστηριότητα.

Κακοκαιρία: Πού θα πέσει μεγάλος όγκος νερού

Πιο έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν σε Θεσσαλία, Κεντρική Στερεά, Βόρεια Εύβοια και Σποράδες.

Στη Θεσσαλία, προσοχή κυρίως στα κεντρικά και δυτικά τμήματα της.

Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Παρασκευή.


Πηγή