Ανθρωπιστική κρίση

Κρατώντας μια τσάντα με τα λιγοστά υπάρχοντα στο χέρι, Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ εγκαταλείπουν τα σπίτια τους όπως όπως. Σχεδόν 5.000 άμαχοι πέρασαν τα σύνορα μέσα σε λίγες ώρες και κατέφυγαν στην Αρμενία.

Για αυτούς τους ανθρώπους η προσφυγιά είναι μονόδρομος μετά την στρατιωτική νίκη των Αζέρων και τη συνθηκολόγηση της τοπικής αρμενικής ηγεσίας. Αρκετοί έφυγαν με τη βοήθεια της ρωσικής ειρηνευτικής αποστολής. Οι μαρτυρίες τους φανερώνουν την κόλαση που έζησαν.

«Δεν περνούσαν πέντε λεπτά χωρίς πυροβολισμούς. Τους ακούγαμε συνέχεια. Δεν μπορούσαμε να βγούμε από το υπόγειο γιατί ήταν επικίνδυνα. Μπορούσαμε να σκοτωθούμε ανά πάσα στιγμή», δήλωσε κάτοικος της περιοχής.

Το BBC μπήκε στη διαφιλονικούμενη περιοχή.

«Ανεβαίνουμε σε ένα σημείο από όπου μπορούμε να δούμε το Στεπανακέρτ. Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ την θεωρούσαν πρωτεύουσα τους για τριάντα χρόνια. Τώρα, είναι περικυκλωμένη από δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Οι κάτοικοι του Στεπανακέρτ δεν έχουν φαγητό. Όλο το Στεπανακέρτ είναι ένα απέραντο στρατόπεδο προσφύγων. Δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι αγνοούμενοι, οι νεκροί, οι τραυματίες», ανέφερε η ανταποκρίτρια.

Σε μια συμβολική κίνηση, ο Αζέρος πρόεδρος Αλίγιεφ υποδέχτηκε τον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν στο Ναχιτσεβάν, μία αζέρικη περιοχή που βρίσκεται μεταξύ της Αρμενίας, του Ιράν και της Τουρκίας.


Πηγή