Συγκλονιστικό είναι το βίντεο ντοκουμέντο από τη συντριβή του ιδιωτικού ελικοπτέρου πέντε ναυτικά μίλια από την παραλία Αχλάδι στη Βόρεια Εύβοια.

Σε αυτό καταγράφονται τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα της μοιραίας πτήσης. Το ελικόπτερο Agusta Α-109 διακρίνεται με δυσκολία εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, χάνει ύψος διαρκώς, προσκρούει στη θάλασσα και λίγο μετά βυθίζεται, με μοναδικό επιβαίνοντα τον πιλότο, τον 68χρονο Μιχάλη Λάμπο.

«Το είδα μια πήγαινε πολύ χαμηλά ίσα να ακουμπήσει θάλασσα και πότε ανέβαινε πιο πάνω. Λέω κάποιον θα ψάχνει. Μόλις έφτασε στο σημείο που είναι αυτή η πλάκα που φαίνεται, ακούσαμε ένα μπαμ και χάθηκε», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Το χρονικό της μοιραίας πτήσης

Το ιδιωτικό ελικόπτερο, απογειώθηκε στις 8.00 το πρωί από τη βάση του στις Αφίδνες. Λίγο πριν από τις εννέα ενημερώνει ότι θα προσγειωθεί εκτάκτως στο Μαντούδι εξαιτίας της κακοκαιρίας που έπληττε την περιοχή.

Πράγματι, προσγειώνεται στις 9.00 ακριβώς. Στις 10.13 απογειώνεται από το Μαντούδι για την βιομηχανική περιοχή Βόλου. Στις 10.35 το σήμα του χάνεται.

«Είδαμε το ελικόπτερο, φαινόταν ότι είχε μια αστάθεια, δεν πήγαινε πολύ καλά κι όπως πετούσε προς τα εδώ, το είδα χαμήλωνε ώσπου κάποια στιγμή το είδα να πέφτει μέσα στο νερό», ανέφερε ο αυτόπτης μάρτυρας.

«Πέρναγε κάτω χαμηλά και λέω γιατί κατέβηκε τόσο στη θάλασσα κάτω. Ανέβηκε λίγο και πήγαινε. Λέω κάτι συμβαίνει, για να πηγαίνει έτσι το ελικόπτερο κάτι συμβαίνει. Ακούω ένα μπαμ», είπε ένας ακόμη.

Μεγάλη επιχείρηση Λιμενικού και Στρατού για τον εντοπισμό του πιλότου

Άμεσα στήθηκε μεγάλη επιχείρηση έρευνας για τον πιλότο στην οποία συμμετέχουν ένα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας από Βόλο, 4 περιπολικά του ΛΣ, ένα σκάφος της 7ης ΕΜΑΚ με 5 πυροσβέστες, βατραχάνθρωποι της μονάδας υποβρύχιων αποστολών και 2 ιδιωτικά σκάφη.

«Το έβλεπε το ελικόπτερο ανεβοκατέβαινε, νόμιζε ότι κοιτούσε τους κορμούς που είχαν έρθει από το Βόλο. Σε μια δόση, όσο έβλεπε γιατί παρεμβάλλεται το δικό μου σπίτι το είδε και κατέβαινε κι άκουσε θόρυβο», δήλωσε κάτοικος Αχλαδίου.

Ο 68χρονος πιλότος του ιδιωτικού ελικοπτέρου είναι απόστρατος της αεροπορίας στρατού, με πολύχρονη θητεία στην Πολεμική και Πολιτική Αεροπορία.

«Κοτσαδούρες εκεί τι έκανε, φεύγει αριστερά κι ακούω ένα μπαμ. Έριχνε καρέκλες εκείνη την ώρα. Δεν έβλεπα τίποτα, μόνο την έκρηξη άκουσα», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Το Agusta A-109 είναι ένα ελαφρύ, δικινητήριο ελικόπτερο πολλαπλών χρήσεων.

Νέο βίντεο από την πτώση του ελικοπτέρου

Η επιχείρηση εντοπισμού του χείριστη του αεροσκάφους συνεχίζεται στην παραλία Αχλάδι ενώ το MEGA εξασφάλισε ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο δευτερόλεπτα πριν την πτώση.

Το βίντεο έχει καταγραφεί από κάτοικο στο Αχλάδι και όπως φαίνεται πετά σε πολύ χαμηλό ύψος και ο χειριστής δεν κάνει κάποια κίνηση για να προσγειωθεί, δημιουργώντας έτσι πολλά ερωτήματα για την αιτία της πτώσης.

Τα σενάρια για την πτώση του ελικοπτέρου

Τα πιθανά σενάρια για την πτώση του ελικοπτέρου είναι τα εξής:

  1. Μηχανική βλάβη
  2. “Βέρτιγκο”
  3. Λάθος χειρισμός πιλότου


Πηγή