Το χρονικό

Ήταν 09.30 το πρωί όταν η έκρηξη συγκλόνισε το κέντρο της Άγκυρας. Σε βίντεο από κάμερες ασφαλείας διακρίνεται το βανάκι που σταμάτησε έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο ένας οπλοφόρος έτρεξε προς την πύλη και ανατινάχθηκε, ο σύντροφός του αρχικά έπεσε κάτω από το ωστικό κύμα, σηκώθηκε και συνέχισε την επίθεση όμως έπεσε νεκρός από τα πυρά των φρουρών.

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

«Ο ένας από τους τρομοκράτες που ήταν ζωσμένος εκρηκτικά ανατινάχθηκε. Ο άλλος πυροβολήθηκε στο κεφάλι και εξουδετερώθηκε πριν προλάβει να ανατιναχτεί», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλικαγιά.

Η περιοχή αποκλείστηκε, πυροτεχνουργοί έκαναν ελεγχόμενες εκρήξεις υπό τον φόβο παγιδευμένων αντικειμένων.

Στην πρώτη ανακοίνωση οι τουρκικές Αρχές δεν αναφέρθηκαν στα κίνητρα ούτε στην ταυτότητα των δραστών, ενώ στη συνέχεια επιβλήθηκε λογοκρισία με απόφαση του εισαγγελέα της Άγκυρας, που προειδοποίησε με κυρώσεις όσους ξεφύγουν από την επίσημη γραμμή.

Φαίνεται πάντως ότι ήταν μια επίθεση αυτοκτονίας καθώς δεν υπήρχε περίπτωση να διαφύγουν οι δύο ένοπλοι.

Από τη Βουλή, ο πρόεδρος Ερντογάν διακήρυξε ότι θα εξοντώσει όλους τους τρομοκράτες εντός και εκτός Τουρκίας.

«Είναι το τελευταίο σπαρτάρισμα της τρομοκρατίας. Οι εγκληματίες που σημαδεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια της πατρίδας δεν πέτυχαν τον στόχο τους και ούτε πρόκειται να τον πετύχουν».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το φορτηγάκι είχε κλαπεί από την περιοχή της Καισάρειας και οι δράστες εκτέλεσαν τον ιδιοκτήτη του με σφαίρα στο κεφάλι.

Είναι η πρώτη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα μετά από 5 χρόνια. Πέρυσι τον Νοέμβριο είχε γίνει επίθεση αυτοκτονίας στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης από μια γυναίκα που πήρε μαζί της στον θάνατο πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε 80.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, «παρακλάδι» του PKK ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.


Πηγή