ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ
«ΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ»
Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Για τρίτη συνεχή χρονιά, το Μικρό Θέατρο συνεχίζει την βιωματική καλλιτεχνική θεατρική δράση για έφηβους, αυτή τη φορά με βασική θεματική την όποια μορφή βίας, απ’όπου κι αν προέρχεται και με τίτλο « Έλα στη θέση μου».
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΘΕΜΑΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
Η καλλιτεχνική δράση απευθύνεται σε έφηβους και συγκεκριμένα στην ηλικιακή βαθμίδα των 12 έως 17 ετών. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό projectπου στοχεύει πρωτίστως στην εξοικείωση των εφήβων με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και την ποικιλομορφία στην τέχνη ανεξάρτητα με το φύλο, την καταγωγή, την οικογενειακή κατάσταση, τη θρησκεία και άλλες κοινωνικές «δεσμεύσεις».
Η δράση θα λαμβάνει χώρα στο Θεατρικό εργαστήρι «Το Μικρό Θέατρο» (Αγρίνιο), όπου στεγάζεται μια αμφιθεατρική σκηνή 85 θέσεων και σε συνεννόηση με σχολεία, οι ομάδες εφήβων (ανά τμήμα) θα έρχονται στον συγκεκριμένο αμφιθεατρικό χώρο, έτοιμοι να βιώσουν μία άκρως θεατρική διαδραστική εμπειρία. Η βασική θεματική της πρότασης στηρίζεταιστις στιγμές βίας που έχουμε ζήσει, δει ή δημιουργήσει. Ψυχολογική, σεξουαλική, πνευματική, λεκτική ή σωματική, το τέρας είναι ίδιο και ψάχνει να φωλιάσει σε μια καινούρια ενέργεια κάθε φορά. Το θέμα είναι πόσο όλο αυτό τελικά είναι προσωπική ή ομαδική υπόθεση. Πώς αυτό εκφράζεται προς τα έξω και σπάει τη σιωπή ή πώς αυτό πνίγεται και μεταμορφώνεται σε κάτι άλλο και πόσο θάρρος θέλει η αλληλεγγύη!! Τι είναι βίαιο και τι πλάκα και πόσο ευαίσθητα μπορεί να είναι τα όρια; Η βία φωλιάζει στον χώρο του σπιτιού, του σχολείου, του παιχνιδιού, της ερωτικής σχέσης, της όποιας σχέσης, του εργασιακού χώρουκαι κυρίως στο μέσα του κάθε ανθρώπου.Ένας αθώος αντιμέτωπος με έναν πρωτόγονο ψάχνει να βρει τον ήρωά του για να λυτρωθεί.
Με βασικό οδηγό το θεατρικό παιχνίδι και τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό, οι έφηβοι ξεδιπλώνουν την αλήθεια τους, μιλάνε και παίζουν με το άδικο της βίας και τη σημαντικότητα της αλληλεγγύης μέσα από παιχνίδια επικοινωνίας, συνενοχής και ενσυναίσθησης ώσπου η δύναμη της ομάδας να νικήσει την αδικία του ενός. Η δράση ξεκινάει με ομαδικά παιχνίδια και καταλήγει σε μικρές ομάδες που δραματοποιούν μία ιστορία αδικίας – βίας. Παίζουμε με το μοτίβο αυτοσχεδιασμού αθώος- πρωτόγονος- ήρωας και η δράση διακόπτεται όταν τα πράγματα γίνουν «επικίνδυνα» με τη φράση «Έλα στη θέση μου». Τότε οι ρόλοι αλλάζουν και μπαίνουν όλοι στη θέση του άλλου. Με αφορμή το θεατρικό έργο «Ορφανά» του Ντένις Κέλλυ και τη ρατσιστική ιστορία βίας που ξεδιπλώνεται μέσα από το έργο του, οι έφηβοι περνάνε σε βιωματικό σχέδιο μέσα από τη θεατρική δράση αλλά και τη δημιουργία ενός ρόλου. Τέλος, δουλεύουμε την ελευθερία της έκφρασης των εφήβων όσον αφορά ζητήματα που τους περιορίζουν τη σκέψη και την ύπαρξη, όπως συγκρουσιακές σχέσεις με γονείς, δυσκολία αποδοχής της όποιας διαφορετικότητας, αμφιθυμικές συμπεριφορές που σχετίζονται με το εφηβικό σώμα, η ανάμνηση της παιδικής ηλικίας ως μια κάποια αφετηρία, οι φορεμένοι στερεότυποι ρόλοι, ο φόβος του αποκλεισμού, η αποδοχή του εαυτού τους και πώς όλα αυτά τα θέματα ενεργοποιούν τη θέση τους απέναντι σε μια κοινωνία όπως αυτή που υπάρχουμε.
Η δράση ξεκινά με κύκλο γνωριμίας και με κάποια θεατρικά παιχνίδια προκειμένου να συσπειρωθεί η ομάδα και να αποκτήσει έναν θεατρικό κώδικα επικοινωνίας. Όταν τα σώματα και οι σκέψεις χαλαρώσουν, περνάμε στη δράση η οποία είναι απόλυτα ενεργή από την πλευρά των εφήβων.
– Παιχνίδια ρόλων
– Παιχνίδια status
– Playbacktheater
– Αυτοσχεδιασμοί
– Η τεχνική του ψιθύρου και της κραυγής
– Παιχνίδια επικοινωνίας, συνενοχής και ενσυναίσθησης
και άλλες ασκήσεις – παιχνίδια που στόχο έχουν να δώσουν στα παιδιά μια άκρως βιωματική εμπειρία σχετικά με το χτίσιμο των ρόλων και των σχέσεων, ενώ με την ένωση αυτών των κομματιών του παζλ, θα έχουν μια αίσθηση πώς δημιουργείται μία devisedπαράσταση με ηθοποιούς τα ίδια τα παιδιά.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ:
η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής μέσω της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας
Η αποδόμηση της σοβαροφανούς στερεότυπης εικόνας του εαυτού τους
Η ενδυνάμωση της δημιουργικότητας και της φαντασίας με τη συμμετοχή τους σε παιχνίδια-ασκήσεις-αυτοσχεδιασμούς.
Η εκτόνωση της ενέργειάς τους που προκύπτει από αμφιθυμικές σχέσεις και μετατρέπεται σε καλλιτεχνική δημιουργία.
Η απόλυτη ελευθερία της έκφρασης.
Η συνειδητή επαφή του έφηβου με την τέχνη του θεάτρου.
Σχεδιασμός-καθοδήγηση- στήσιμο δράσης- σχεδιασμός εικαστικού χώρου- εμψυχώτρια: Κατερίνα Καραδήμα
ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ
Το θεατρικό εργαστήρι «Το Μικρό Θέατρο» είναι μια Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα το Αγρίνιο και πρόκειται για μία αμφιθεατρική σκηνή 85 θέσεων. Ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009. Από τότε μέχρι και σήμερα λειτουργεί τμήματα νηπίων, παιδιών δημοτικού, εφήβων και ενηλίκων. Στόχος του “Μικρού Θεάτρου” ήταν να δημιουργήσει μια καλλιτεχνική φωλιά, όπου ο μαθητής, μικρός ή μεγάλος, θα μπορεί να διαπαιδαγωγηθεί θεατρικά καθώς επίσης και να εκφραστεί ελεύθερα. Η υποκριτική, το θεατρικό παιχνίδι, ο αυτοσχεδιασμός, η δραματοποίηση κειμένων και παραμυθιών, το τραγούδι και η κατασκευή σκηνικών-κοστουμιών, είναι κάποια από τα βασικά μαθήματα του εργαστηρίου που στοχεύουν σε μια ολοκληρωμένη αντίληψη του λόγου, του σώματος, της έκφρασης, της επικοινωνίας, της αισθητικής που συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο ηθοποιό, ερασιτέχνη ή μη. Στο τέλος κάθε χρονιάς το εργαστήρι έχει ως στόχο την παρουσίαση της δουλειάς των τμημάτων μέσα από κείμενα και ιδέες που γίνονται παραστάσεις. Το “Μικρό Θέατρο” επίσης δημιουργεί δικές του παραγωγές αλλά και φιλοξενεί άλλες παραγωγές. Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια υποκριτικής με τον Στέλιο Μάινα, τον Γιάννη Αναστασάκη, τον Θωμά Μοσχόπουλο, τη Γεωργία Μαυραγάνη, τον Δημήτρη Ήμελλο, τον ΤσέζαριςΓκραουζίνις κ.α. και συνεχίζει να στοχεύει στην καλλιτεχνική εκπαίδευση μέσα από σεμινάρια σημαντικών καλλιτεχνών.
Το θεατρικό εργαστήρι «Το Μικρό Θέατρο» δημιουργεί καλλιτεχνικές δράσεις και παραστάσεις για παιδιά και εφήβους με ενεργή συμμετοχή του ίδιου του παιδιού και βιωματική εμπειρία από το 2009.Χαρακτηριστική δράση που κατέληξε σε παράσταση από συνεντεύξεις και προσωπικές ιστορίες παιδιών , ήταν «Οι λύκοι στην χώρα των τραυμάτων» σε εμψύχωση και καθοδήγηση της Κατερίνας Καραδήμα, που συμμετείχε σε εφηβικό φεστιβάλ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Οι μαθητές – συμμετέχοντες καλούνται να :
– φοράνε άνετα ρούχα (φόρμες,κολλάν,καλτσάκια).
– έχουν μαζί τους μπουκαλάκι με νερό.
Είσοδος: 4 ευρώ
Διάρκεια: 3 ώρες (ωρολογιακές)
Η ημερομηνία που θα διεξαχθεί η δράση κανονίζεται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το κάθε σχολείο (ανά τμήμα) που θα δηλώσει ενδιαφέρον, στο τηλ. του Μικρού Θεάτρου.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
«Αυτό είναι άδικο!»Μια ιστορία όχι για έναν αλλά για όλους!!
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΘΕΜΑΤΙΚΗ
Η καλλιτεχνική δράση απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και συγκεκριμένα στην ηλικιακή βαθμίδα των 6 έως 11 ετών. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό project – πρόγραμμαπου στοχεύει πρωτίστως στην εξοικείωση των παιδιών με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και την ποικιλομορφία στην τέχνη ανεξάρτητα με το φύλο, την καταγωγή, την οικογενειακή κατάσταση, τη θρησκεία και άλλες κοινωνικές «δεσμεύσεις».
Η δράση θα λαμβάνει χώρα στο Θεατρικό εργαστήρι «Το Μικρό Θέατρο» (Αγρίνιο), όπου στεγάζεται μια αμφιθεατρική σκηνή 85 θέσεων και σε συνεννόηση με σχολεία, οι ομάδες παιδιών (ανά τμήμα – μέγιστος αριθμός 25 άτομα) θα έρχονται στον συγκεκριμένο αμφιθεατρικό χώρο, έτοιμοι να βιώσουν μία άκρως θεατρική διαδραστική εμπειρία. Η βασική θεματική της πρότασης βασίζεται στο αίσθημα της αδικίας και κατά πόσο είναι προσωπική ή ομαδική υπόθεση. Πώς αυτό εκφράζεται προς τα έξω με ένα παράπονο ή πώς αυτό πνίγεται και μεταμορφώνεται σε κάτι άλλο και πόσο θάρρος θέλει η αλληλεγγύη!! «Αυτό είναι άδικο» λέει ένα παιδί και ψάχνουμε να βρούμε την αλήθεια του. Τι είναι άδικο και τι δίκαιο. Η αδικία φωλιάζει στον χώρο του σπιτιού, του σχολείου, του παιχνιδιού και κυρίως στο μέσα του κάθε παιδιού. Η αδικία έρχεται από τον δάσκαλο, τον γονιό, τα άλλα παιδιά, τα όποια κοινωνικά σύνολα και είναι στην πραγματικότητα αδικία ή απλά ένα πλαίσιο που δυσκολεύει; Με βασικό οδηγό το θεατρικό παιχνίδι και τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό, τα παιδιά ξεδιπλώνουν την αλήθεια τους, μιλάνε και παίζουν με το άδικο και το δίκαιο μέσα από παιχνίδια επικοινωνίας, συνενοχής και ενσυναίσθησης ώσπου η δύναμη της ομάδας να νικήσει την αδικία του ενός. Η δράση ξεκινάει με ομαδικά παιχνίδια και καταλήγει σε μικρές ομάδες που δραματοποιούν μία ιστορία αδικίας. Παίζουμε με το μοτίβο αθώος- πρωτόγονος- ήρωας. Τέλος, αφήνουν το άδικό τους στο κουτί παραπόνων και καλούνται να το λύσουν μιλώντας σε κάποιον μέσα από ένα τηλέφωνο, οδηγώντας έτσι τα παιδιά στην θεατρική δράση και στη δημιουργία ενός ρόλου μέσα από τη δική τους αλήθεια. Δουλεύουμε την ελευθερία της έκφρασης των παιδιών όσον αφορά ζητήματα που τους περιορίζουν τη σκέψη και την ύπαρξη, όπως συγκρουσιακές σχέσεις με γονείς, δυσκολία αποδοχής της όποιας διαφορετικότητας, οι φορεμένοι στερεότυποι ρόλοι, ο φόβος του αποκλεισμού, η αποδοχή του εαυτού τους και πώς όλα αυτά ζωντανεύουν μέσα στον κόσμο του θεάτρου.
ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
Η δράση ξεκινά με κύκλο γνωριμίας και με κάποια θεατρικά παιχνίδια προκειμένου να συσπειρωθεί η ομάδα και να αποκτήσει έναν θεατρικό κώδικα επικοινωνίας. Όταν τα σώματα και οι σκέψεις χαλαρώσουν, περνάμε στη δράση η οποία είναι απόλυτα ενεργή από την πλευρά των παιδιών.
– Παιχνίδια ρόλων
– Παιχνίδια status
– Playbacktheater
– Αυτοσχεδιασμοί
– Η τεχνική του ψιθύρου και της κραυγής
– Δράση με αφορμή ήχους και μουσικές
και άλλες ασκήσεις – παιχνίδια που στόχο έχουν να δώσουν στα παιδιά μια άκρως βιωματική εμπειρία σχετικά με το χτίσιμο των ρόλων και των σχέσεων, ενώ με την ένωση αυτών των κομματιών του παζλ, θα έχουν μια αίσθηση πώς δημιουργείται μία devised παράσταση με ηθοποιούς τα ίδια τα παιδιά.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ:
η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής μέσω της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας
Η αποδόμηση της σοβαροφανούς στερεότυπης εικόνας του εαυτού τους
Η ενδυνάμωση της δημιουργικότητας και της φαντασίας με τη συμμετοχή τους σε παιχνίδια-ασκήσεις-αυτοσχεδιασμούς.
Η εκτόνωση της ενέργειάς τους που προκύπτει από αμφιθυμικές σχέσεις και μετατρέπεται σε καλλιτεχνική δημιουργία.
Η απόλυτη ελευθερία της έκφρασης.
Η επαφή του παιδιού με την τέχνη του θεάτρου.
Σχεδιασμός-καθοδήγηση- στήσιμο δράσης- σχεδιασμός εικαστικού χώρου- εμψυχώτρια: Κατερίνα Καραδήμα
ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ
Το θεατρικό εργαστήρι «Το Μικρό Θέατρο» είναι μια Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα το Αγρίνιο και πρόκειται για μία αμφιθεατρική σκηνή 85 θέσεων. Ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009. Από τότε μέχρι και σήμερα λειτουργεί τμήματα νηπίων, παιδιών δημοτικού, εφήβων και ενηλίκων. Στόχος του “Μικρού Θεάτρου” ήταν να δημιουργήσει μια καλλιτεχνική φωλιά, όπου ο μαθητής, μικρός ή μεγάλος, θα μπορεί να διαπαιδαγωγηθεί θεατρικά καθώς επίσης και να εκφραστεί ελεύθερα. Η υποκριτική, το θεατρικό παιχνίδι, ο αυτοσχεδιασμός, η δραματοποίηση κειμένων και παραμυθιών, το τραγούδι και η κατασκευή σκηνικών-κοστουμιών, είναι κάποια από τα βασικά μαθήματα του εργαστηρίου που στοχεύουν σε μια ολοκληρωμένη αντίληψη του λόγου, του σώματος, της έκφρασης, της επικοινωνίας, της αισθητικής που συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο ηθοποιό, ερασιτέχνη ή μη. Στο τέλος κάθε χρονιάς το εργαστήρι έχει ως στόχο την παρουσίαση της δουλειάς των τμημάτων μέσα από κείμενα και ιδέες που γίνονται παραστάσεις. Το “Μικρό Θέατρο” επίσης δημιουργεί δικές του παραγωγές αλλά και φιλοξενεί άλλες παραγωγές. Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια υποκριτικής με τον Στέλιο Μάινα, τον Γιάννη Αναστασάκη, τον Θωμά Μοσχόπουλο, τη Γεωργία Μαυραγάνη, τον Δημήτρη Ήμελλο, τον ΤσέζαριςΓκραουζίνις κ.α. και συνεχίζει να στοχεύει στην καλλιτεχνική εκπαίδευση μέσα από σεμινάρια σημαντικών καλλιτεχνών.
Το θεατρικό εργαστήρι «Το Μικρό Θέατρο» δημιουργεί καλλιτεχνικές δράσεις και παραστάσεις για παιδιά και εφήβους με ενεργή συμμετοχή του ίδιου του παιδιού και βιωματική εμπειρία από το 2009.Χαρακτηριστική δράση που κατέληξε σε παράσταση από συνεντεύξεις και προσωπικές ιστορίες παιδιών , ήταν «Οι λύκοι στην χώρα των τραυμάτων» σε εμψύχωση και καθοδήγηση της Κατερίνας Καραδήμα, που συμμετείχε σε εφηβικό φεστιβάλ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Οι μαθητές – συμμετέχοντες καλούνται να :
– φοράνε άνετα ρούχα (φόρμες,κολλάν,καλτσάκια).
– έχουν μαζί τους μπουκαλάκι με νερό.
Είσοδος: 4 ευρώ
Διάρκεια: 2 ώρες (ωρολογιακές)
Η ημερομηνία που θα διεξαχθεί η δράση κανονίζεται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το κάθε σχολείο (ανά τμήμα) που θα δηλώσει ενδιαφέρον, στο τηλ. του Μικρού Θεάτρου.
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
«ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ»
Κέντρου 26 Αγρίνιο
Τηλ. επικοινωνίας 2641046619
Email: tomikrotheatro@yahoo.com
Η καλλιτεχνική διευθύντρια
Κατερίνα Καραδήμα
Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
«ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ»
Κέντρου 26 Αγρίνιο
Τηλ. επικοινωνίας 2641046619
Email: tomikrotheatro@yahoo.com
Η καλλιτεχνική διευθύντρια
Κατερίνα Καραδήμα
Το άρθρο Αγρίνιο: Βιωματικές καλλιτεχνικές δράσεις που διοργανώνει το Μικρό Θέατρο για παιδιά και εφήβους εμφανίστηκε πρώτα στο agrinio24.gr.
agrinio24.gr