Στοιχεία και μαρτυρίες σχετικά με τη δραστηριότητα της εταιρίας Intellaxa, που εμπορευόταν το παράνομο λογισμικό Predator στην Ελλάδα, προκύπτουν μέσα από τα Predator Files, μια δημοσιογραφική έρευνα με τη συμμετοχή 15 μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Αποκαλύψεις για τις υποκλοπές

Η δημοσιογραφική έρευνα την οποία παρουσιάζει η «Εφημερίδα των Συντακτών», αποκαλύπτει πως η Ελλάδα την τελευταία τριετία είχε καταστεί το κέντρο εκπαίδευσης, παραγωγής και εξαγωγής του παράνομου λογισμικού Predator και η παγκόσμια έδρα δραστηριοποίησης της εταιρείας Intellexa.

Πρώην εργαζόμενος στην εταιρεία που εμπορευόταν το Predator στη Βόρεια Μακεδονία αποκάλυψε πως το κέντρο εκπαίδευσης χρηστών του παράνομου λογισμικού είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

«Εκεί έβαλαν επικεφαλής έναν Ελληνοκύπριο. Είχε την επίβλεψη του σχεδίου. Ήταν ο βασικός υπεύθυνος πίσω από τα μολυσμένα μηνύματα που αποστέλλονται στους στόχους (παρακολούθησης μέσω Predator), καθώς και πίσω από τη δημιουργία των μολυσμένων συνδέσμων».

Απαντήσεις από την κυβέρνηση για τα Predator Files ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ζητήσει να ελεγχθεί, εάν η λίστα με τους 88 στόχους του Predator που έχει εντοπιστεί από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, συμπίπτει με πρόσωπα που τέθηκαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ με υπογραφή της εισαγγελέως, Bασιλικής Βλάχου.

«Εμείς που απαιτούμε να γίνει εισαγγελική έρευνα με το οποίο ο ανιψιός Μητσοτάκη ξεδόντιασέ κατ’ εντολή του τα δικαιώματα πολίτων δημοσιογράφων πολιτικών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Εμείς είμαστε εθνική εξαίρεση όχι εκείνοι. Εάν ο κ. Μητσοτάκης ήταν διευθύνων σύμβουλος επιχείρησης το ΔΣ θα τον είχε απολύσει. Έχουμε σπουδάσει στην Αμερική. Σε κανένα πανεπιστήμιο δεν διδάσκουν για πελατειακό κράτος, για βαρονίες, για ανιψιούς σε μυστικές υπηρεσίες αυτά είναι πρακτικές της δεξιάς», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως το Μέγαρο Μαξίμου συνεργάσθηκε με διεθνείς εμβέλειας εμπόρους όπλων και συστημάτων ασφαλείας για να στηθεί η υποδομή της Intellexa στην Ελλάδα. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δίνοντας άδειες εξαγωγής στις Intellexa και Krikel, διευκόλυνε να εξαχθεί το Predator από τη χώρα μας και να διαχυθεί σε όλο το κόσμο, οπλίζοντας καταπιεστικά καθεστώτα και αυταρχικές κυβερνήσεις», ανέφερε το ΣΥΡΙΖΑ.

Η έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης για την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.


Πηγή