Μέλη της Χαμάς πανηγυρίζουν την ώρα που βγάζουν νεκρό έναν Ισραηλινό στρατιώτη μέσα από το τανκ.

Μια γυναίκα οδηγείται με την βία με δεμένα τα χέρια, σε ένα τζιπ.

Τους μεταφέρουν ακόμα με μηχανάκια στην Λωρίδα της Γάζας

Η ισλαμική οργάνωση ανέβασε βίντεο με ισραηλινούς αιχμαλώτους, Είναι πεσμένοι στο έδαφος. Κάποιοι δεμένοι. Οι εικόνες, πιθανώς από ένα υπόγειο στη Γάζα, συνοδεύονται από ισλαμικούς ύμνους.

Είναι άγνωστο πόσοι Ισραηλινοί έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι, πόσοι από αυτούς είναι στρατιώτες και πόσοι άμαχοι. Υπολογίζονται όμως πάνω από 30.

Η νέα έκρηξη βίας στη Μέση Ανατολή έρχεται την στιγμή που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την επίθεση που δέχτηκε το Ισραήλ από τους Άραβες γείτονες του. Και μάλιστα την ιερή ημέρα για τους Εβραίους, το Γιομ Κιπούρ.

Ήταν μεσημέρι της 6ης Οκτωβρίου του 1973 όταν Αίγυπτος και Συρία έκαναν μπαράζ αιφνιδιαστικών επιθέσεων θέλοντας να ανακαταλάβουν τα Υψίπεδα του Γκολάν και την Χερσόνησο του Σινά. Στις δυο εβδομάδες που κράτησε ο πόλεμος σκοτώθηκαν σχεδόν τρεις χιλιάδες Ισραηλινοί και πάνω από οκτώ χιλιάδες Άραβες.

50 χρόνια μετά, τα εδάφη αυτά βάφονται ακόμα με αίμα.

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν για άμεση κατάπαυση του πυρός. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν διεκδικεί για άλλη μια φορά μεσολαβητικό ρόλο.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Να μείνουν μακριά από παρορμητικές κινήσεις που θα αυξήσουν περαιτέρω την ένταση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, και άλλα ευρωπαϊκά κράτη καταδίκασαν την επίθεση της Χαμάς, τονίζοντας πως το εβραϊκό κράτος έχει το δικαίωμα να αμυνθεί.


Πηγή