Με την κάλυψη καταιγισμού από χιλιάδες ρουκέτες, οι πολεμιστές της Χαμάς ανατίναξαν το πρωί του Σαββάτου σημεία του φράχτη της Γάζας, και αιφνιδίασαν τον ισραηλινό στρατό.

Το βράδυ του Σάββατου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ ελήφθησαν κάποιες σημαντικές αποφάσεις. Αποφασίστηκε να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καυσίμων και αγαθών προς τη λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κάλεσε τους πολίτες της Γάζας να εκκενώσουν τις πόλεις διότι οι επόμενοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί θα είναι μέσα στην πόλη ενώ τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν βίντεο του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, τα οποία δίνουν οδηγίες στου Παλαιστίνιους πώς να μετακινηθούν ώστε να είναι ασφαλείς.

Η εκπαιδευτικός κάτοικος Ισραήλ, Τζουλιάνα Πεσσάχ- Νάχμιας, μιλώντας στην εκπομπή είπε πως η κατάσταση είναι εμπόλεμη αλλά έχουν εμπιστοσύνη της αποφάσεις της κυβερνήσεις και ελπίζουμε να τελειώσεις σύντομα όλο αυτό.

«Οι οδηγίες ήταν να παραμένουμε στα καταφύγια από όταν θα ακουστούν οι σειρήνες. Και τα τρία παιδιά μου έχουμε πλέον επιστρατευτεί. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πάνω από 250 νεκροί αλλά όλοι λένε πως το νούμερο φτάνει και τους 500 ενώ οι τραυματίες είναι 1.500, χωρίς να υπολογίζονται οι όμηροι. Έχουμε επικοινωνία και ενημερωνόμαστε συνεχώς. Είμαι υπερήφανη αλλά και ανήσυχη για τα παιδιά μου».

Ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς πολιτικής, Σωτήρης Σέρμπος, εξήγησε πως η εξωτερική πολιτική συνδέεται με την εσωτερική και τον τελευταίο μήνα υπήρχαν περιστατικά στη λωρίδα της Γάζας.

«Η Χαμάτ θεώρησε πως η εσωτερική κρίση στο Ισραήλ και τα θέματα δικαιοσύνης θεωρήθηκε ισχυρή ένδειξη αδυναμίας του κράτους. Ο πρωθυπουργός αυτή τη στίμη δεν έχει ένα συγκροτημένο συμβούλιο και είναι ξεκάθαρο πως πάμε σε ένα λουτρό αίματος και κάτι που θα κρατήσει καιρό. Η Ελλάδα θα επηρεαστεί στο μεταναστευτικό».

Όπως είπε ο δημοσιογράφος Ανδρέας  Ρομπόπουλος, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της Χαμάς.

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου είναι τα εξής:

Χουριγιέτ: Παγκόσμιο σοκ – Ο Ερντογάν συνιστά νηφαλιότητα


Πηγή