Το Ισραήλ ισοπεδώνει την Γάζα. Οι βομβαρδισμοί είναι ανελέητοι, το Τελ Αβίβ βάζει στόχο τα στελέχη της Χαμάς, καταστρέφει εγκαταστάσεις και κονιορτοποιεί κτίρια.

Η σύρραξη έχει περάσει στη φάση της αντεπίθεσης με τους ισραηλινούς να εξαπολύουν καταιγισμό βομβαρδισμών με στόχο τον αφανισμό των υποδομών της Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και ο στρατός καλούν τους παλαιστίνιους πολίτες της Γάζας να φύγουν μακριά αφού όπως επισημαίνουν τα αντίποινα θα είναι πολύ σκληρά.

Ο στρατός δημοσιοποιεί βίντεο με τα οποία δίνει οδηγίες προς τους παλαιστίνιους για το πού πρέπει να κατευθυνθούν αναλόγως με την περιοχή στην οποία διαμένουν.

Το συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ που συνεδρίασε αργά χθες το βράδυ αποφάσισε την διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, καυσίμων και αγαθών προς τη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα τους καταστρέψουμε και θα πάρουμε εκδίκηση»

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των εισβολέων έχει εξουδετερωθεί και πως τώρα είναι η ώρα της εκδίκησης. «Αυτό που συνέβη σήμερα δεν το έχει δει ποτέ το Ισραήλ και θα φροντίσω να μην συμβεί ξανά. Ολόκληρη η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από αυτή την απόφαση. Ο στρατός θα χρησιμοποιήσει αμέσως όλες τις δυνάμεις του για να καταστρέψει τις δυνατότητες της Χαμάς. Θα τους καταστρέψουμε και θα πάρουμε πανίσχυρη εκδίκηση για αυτή τη μαύρη μέρα που έχουν επιβάλει στο κράτος του Ισραήλ και στους πολίτες του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η Χαμάς ισχυρίζεται πως έχει στα χέρια της δεκάδες αιχμαλώτους τους οποίους έχει διασπείρει σε όλο το μήκος της Λωρίδας της Γάζας. «Μιλήσαμε σήμερα για δεκάδες κρατούμενους αξιωματικούς και στρατιώτες του Ισραήλ. Και θέλουμε να σας κάνουμε να νιώσετε καλύτερα και να σας πούμε ότι ο αριθμός είναι αρκετές φορές μεγαλύτερος από όσους λέτε και είναι απλωμένοι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε εκπρόσωπος της Χαμάς.

Στο πίσω μέρος στρατιωτικού τζιπ, οι Παλαιστίνιοι κρατούν αιχμάλωτη μία γυναίκα στρατιωτικό. Την τραβούν από τα μαλλιά και την βάζουν στο εσωτερικό του τζιπ. Η γυναίκα είναι δεμένη πισθάγκωνα, είναι τραυματισμένη και ξυπόλυτη.

Το Τελ Αβίβ σημειώνει πως σε μερικές περιπτώσεις απελευθερώθηκαν όμηροι από τις ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ, όμως παραμένει άγνωστος ο αριθμός τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακούγονται φωνές στο εσωτερικό της κυβέρνησης που ζητούν χερσαία επιχείρηση καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως πρωταρχικοί στόχοι πρέπει να είναι η απελευθέρωση των ομήρων αλλά και η καταστροφή των υποδομών της Χαμάς, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει μόνο με τις αεροπορικές επιδρομές.

Βομβαρδισμοί στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο

Η σιιτική οργάνωση ανακοίνωσε ότι χτύπησε με ρουκέτες και όλμους θέσεις του ισραηλινού στρατού, ο οποίος απάντησε με βολές πυροβολικού σε οχυρά της Χεζμπολά στην άλλη πλευρά των συνόρων στο νότιο Λίβανο.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Η Χεζμπολά λέει ότι βομβάρδισε τους Ισραηλινούς σε αλληλεγγύη προς την παλαιστινιακή αντίσταση, δηλαδή στους Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ που επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ. Το Ισραήλ καθώς και οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τη φιλοϊρανική οργάνωση, που υποστηρίζεται και εξοπλίζεται από την Τεχεράνη, να μην ανοίξει δεύτερο μέτωπο στο βόρειο Ισραήλ.

Επιδρομή της Χαμάς σε πάρτι στην έρημο του νότιου Ισραήλ

Χιλιάδες νεαροί Ισραηλινοί συμμετείχαν στο πάρτι στην έρημο Νεγκεβ, χόρευαν αμέριμνοι χθες το πρωί όταν έγινε η επιδρομή της Χαμάς.

Είδαν ξαφνικά στον ορίζοντα αιωρόπτερα, τα χρησιμοποίησαν οι αντάρτες αιφνιδιάζοντας τους πάντες. Ακολούθησαν σκηνές χάους και πανικού, τα μέλη της Χαμάς άνοιξαν πυρ, εκατοντάδες άνθρωποι έτρεχαν να σωθούν. Σκότωσαν και άρπαξαν αρκετούς, άγνωστος ο ακριβής αριθμός, πιστεύεται ότι πολλοί από αυτούς τους νεαρούς Ισραηλινούς είναι μεταξύ των ομήρων που κρατούνται τώρα στη Γάζα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 350 είναι οι ισραηλινοί νεκροί και 1.900 τραυματίες. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και ανώτεροι εξωσωματικοί.

Στη Γάζα αναφέρει η Χαμάς 313 Παλαιστίνιους νεκρούς και 2.000 τραυματίες.


Πηγή