Ο αιματηρός απολογισμός αυξάνεται συνεχώς. Οι νεκροί Ισραηλινοί είναι τουλάχιστον 600, ενώ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή επιδρομή τουλάχιστον 370 άτομα, στην «Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά», όπως την ονόμασε το Τελ Αβίβ. Πάνω από 100 είναι οι Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα, σύμφωνα με την Ισραηλινή πρέσβη στη Βρετανία.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, ενώ υπάρχουν χιλιάδες τραυματίες.

Καθώς οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε όλο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε δηλώσεις του είπε ότι η Χαμάς θα πληρώσει βαρύ τίμημα για «μαύρη μέρα» για το εβραϊκό κράτος, ενώ είπε στους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς σημείωσε ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην τρομοκρατία των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής».

Το επεισόδιο σηματοδοτεί μια άνευ προηγουμένου διείσδυση ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ από τη Γάζα και είναι η σοβαρότερη κλιμάκωση μετά τον 10ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2021.

Επικοινωνία Νετανιάχου με Σολτς, Ζελένσκι, Μελόνι & Σούνακ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, είχε συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου αναφέρεται ότι όλοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του «όσο χρειάζεται».

Συγκλονιστικές εικόνες

Οι εικόνες των ανθρώπων που θρηνούν για τους δικούς τους ανθρώπους, των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους και των εκατοντάδων κτιρίων που έχουν καταρρεύσει δείχνουν με τον χειρότερο τρόπο τη φρίκη του πολέμου.

«Προετοιμαστείτε για εκκένωση των οικισμών στα σύνορα με Λίβανο»

O υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ έδωσε εντολή για προετοιμασία εκκένωσης των οικισμών κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Δένδιας: Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων στο Ισραήλ

Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από τον πόλεμο στο Ισραήλ έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Πλήρης αλληλεγγύη στο Ισραήλ και τον λαό του αυτές τις δύσκολες ώρες, ιδαίτερα όσους επλήγησαν. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Η προστασία όλων των αμάχων, όπου κι αν βρίσκονται, παραμένει απόλυτη προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα και τη χώρα μας» αναφέρει στην ανάρτησή του στο Twitter.

Το Ισραήλ κήρυξε και επίσημα πόλεμο

Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ κήρυξε επίσημα κατάσταση πολέμου μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Αγωνία για τους Έλληνες που βρίσκονται στο Ισραήλ

Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα, είναι σε συνεχή επαφή με Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή. Ήδη έχει καταγραφεί συνολικός αριθμός 149 Ελλήνων επισκεπτών και δρομολογούνται άμεσα διαδικασίες για την ασφαλή μετακίνησή τους στο αεροδρόμιο και τον επαναπατρισμό τους.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να καταβάλει «διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη» στην περιοχή, λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.


Πηγή