Η βίαιη ανάφλεξη στην πάντα ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής κινδυνεύει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς υπάρχουν φόβοι για γενίκευση της σύρραξης.

Οι νεκροί Ισραηλινοί ανέρχονται σε 900 μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων των 260 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από ενόπλους σε μουσικό φεστιβάλ το Σάββατο, ενώ στην πολιορκημένη Γάζα οι νεκροί έχουν φτάσει τους 700.

«Πρωτοφανείς συγκρούσεις»

«Το ένα μεγάλο ζήτημα είναι ότι έγιναν επιθέσεις οι οποίες δεν έχουν ξαναγίνει με τέτοια αγριότητα και θύματα αμάχους. Αυτό από μόνο του απονομιμοποιεί οποιαδήποτε πράξη παλαιστινιακή θα ήταν στη λογική ότι κάνουμε τα ίδια που κάνουν οι Ισραηλινοί», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο υποναύαρχος ε.α, Στέλιος Φενέκος.

«Από την άλλη πλευρά έρχεται και αμφισβητεί την προσπάθεια που είχε γίνει στη Μέση Ανατολή για να υπάρξει μια εξομάλυνση των σχέσεων των χωρών του Κόλπου σε σχέση με το Ισραήλ».

Σύμφωνα με τον κ. Φενέκο:

«Ο ρόλος της Τουρκίας είναι ύποπτος με όλες αυτές τις ομάδες που έχουν τις παραστρατιωτικές οργανώσεις. Το διαπιστώσαμε και στον πόλεμο της Συρίας ότι ανέπτυσσε σχέσεις από κάτω προκειμένου να εκμεταλλευτεί συγκυριακές καταστάσεις και αυτό ακριβώς κάνει».

Ρόλο στη σύγκρουση φαίνεται να έχει και η Ρωσία αλλά και τα ΗΑΕ, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Φενέκο η αποτυχία των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ να αποτρέψουν αλλά και να προβλέψουν το χτύπημα, οφείλεται στην εσωτερική κρίση που περνάει η χώρα αλλά και στην κόπωση των πολιτών από τη συνεχιζόμενη κρίση.


Πηγή