Στον πόλεμο το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια και τα fake news και στον πόλεμο που μαίνεται στο Ισραήλ πρωταγωνιστούν.

«Το Ισραήλ προσποιείται τους θανάτους αμάχων στην κάμερα; Όχι, το Viral Video είναι από τη δημιουργία παλαιστινιακής ταινίας», σημειώνει το «newschecker».

Είναι αυτά τα καρέ που, όπως αποδείχτηκε είναι από ταινία Παλαιστίνιου και όχι από βίντεο Ισραηλινών και όμως για ημέρες.

«Αρκετοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μοιράζονται ένα βίντεο, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ κάνει ένα ψεύτικο βίντεο ενός παιδιού που σκοτώθηκε από τη Χαμάς, σε μια προσπάθεια χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης», αναφέρει σε άλλο σημείο το «newschecker».

Ο ίδιος ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε για τα fake news

O Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα προειδοποιήσει: «Πρέπει να σας πω πως υπάρχουν Fake News και προπαγάνδα που προσπαθεί να μας διασπάσει».

Την ίδια ώρα τα πλάνα από αυτό το εντυπωσιακό βίντεο που υποτίθεται πως δείχνει αλεξιπτωτιστές να προσγειώνονται σε κτίριο στο Ισραήλ έχει στην πραγματικότητα γυριστεί στην Αίγυπτο και η εικόνα από την στρατιωτική ακαδημία στην Αίγυπτο το δείχνει.

«Βίντεο από την Αίγυπτο έγινε ψευδώς viral καθώς δείχνει μέλη της Χαμάς να πέφτουν με αλεξίπτωτο στο Ισραήλ. Ο έλεγχος δεδομένων μας αποκαλύπτει ότι το βίντεο γυρίστηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου και όχι στο Ισραήλ» σύμφωνα με το «Βοοm Fact Check» .

Ακόμα και βίντεο από βιντεοπαιχνίδια επιστρατεύονται για να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Ο Πολ Γκόλντινγκ ηγέτης του ακροδεξιού «Πρώτη η Βρετανία», μοιράστηκε αυτό το βίντεο σε ανάρτηση του λέγοντας «Το Ισραήλ είναι έτοιμο να εξαπολύσει κόλαση πυρών στην Γάζα», γράφει το Yahoo.

Όμως, όπως αναφέρει το Yahoo αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα βίντεο στο Τικ Τοκ που ο χρήστης λέει πως έφτιαξε σε ένα βιντεοπαιχνίδι.

Ένας άλλος χρήστης του «Χ»υποστηρίζει πως αυτό το βίντεο δείχνει την σύλληψη πολλών υψηλόβαθμων στρατηγών του Ισραήλ από την Χαμάς.

Αλλά στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει το Yahoo είναι ένα βίντεο από τον λογαριασμό στο YouTube της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν και οι εικονιζόμενοι είναι αυτονομιστές ηγέτες του Καραμπάχ.

Τα βιντεοπαιχνίδια υψηλής πιστότητας γίνονται «παιχνίδι» προπαγάνδα

Και τα fake news τριτώνουν με αυτό το βίντεο που κυκλοφορεί στο «Χ» και υποτίθεται πως παρουσιάσει επιδρομή της Χαμάς στο Ισραήλ με πυρά και αυτό είναι από βιντεοπαιχνίδι το Άρμα 3 και αναρτήθηκε τον Φεβρουάριο.

Trolls σπρώχνουν κλιπ βιντεοπαιχνιδιών ως πραγματικό υλικό συγκρούσεων στη Γάζα και λειτουργεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σκηνές από το υπερρεαλιστικό παιχνίδι μάχης Arma 3 χρησιμοποιούνται για να εξαπατήσουν τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά το ξέσπασμα των ένοπλων συγκρούσεων.

Οι δημιουργοί των Fake News θα ρισκάρουν ακόμα και να αποκαλυφθούν αν έστω για λίγο καταφέρουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να επηρεάσουν για τους στόχους τους την κοινή γνώμη δημιουργώντας μεγαλύτερη ένταση και αντιπαράθεση.

«Έχετε δει αυτό το viral βίντεο που δείχνει μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή; Μοιραζόταν αριστερά και δεξιά στα social media, δείχνοντας τα αντίποινα του Ισραήλ σε μια ξαφνική επίθεση της Χαμάς από το περασμένο Σάββατο. Αλλά εδώ είναι το δόλωμα: Αυτό το βίντεο είναι παλιά είδηση από τον Μάιο, επιβεβαιώθηκε από το Reuters», τονίζει το site «komando.com».

Οι ιστότοποι που ο Έλον Μασκ πρότεινε ως αξιόπιστους έχουν διαδώσει fake news θα υποστηρίξουν χρήστες του “X”.

Χρήστες των κοινωνικών δικτύων θα καταγγείλουν πως ακόμα και ο Έλον Μασκ υποστήριξε με αναρτήσεις του ιστότοπους γνωστούς για τις αμφίβολες αναρτήσεις τους.


Πηγή