Από άκρη σε άκρη «σφυροκοπεί» τη Γάζα η πολεμική μηχανή του Ισραήλ. Μέσα από τα χαλάσματα ανασύρονται διαρκώς νεκροί και τραυματίες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά.

Τα νοσοκομεία γεμάτα τραυματίες, παιδιά αιμόφυρτα με τον τρόμο ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους. Μέχρι το απόγευμα οι Παλαιστίνιοι μετρούσαν πάνω από 1.100 νεκρούς.

Πολυκατοικίες, σπίτια, πλατείες έγιναν σωροί από ερείπια. Μόνο μία γειτονιά χτυπήθηκε με πάνω από 200 πυραύλους και βόμβες.

«Ούτε φαγητό, ούτε σπίτι. Μας χτυπούν όλοι από παντού. Δεν έχουμε φαγητό για τα παιδιά μας, κατέστρεψαν τα σπίτια μας. Δεν μπορούμε να ζούμε έτσι. Πού να πάμε;», λέει κάτοικος.

Οι κηδείες γίνονται όπως όπως εν μέσω βομβαρδισμών.

«Έχασα τον πατέρα μου, τον αδερφό μου, τον θείο μου, δύο ξαδέρφια, άλλα δύο μέλη της οικογένειας, την έγκυο γυναίκα μου. Μόνο εγώ σώθηκα».

«Δεν είναι ζωή αυτή, μέσα στα ερείπια. Η Γάζα καταστράφηκε. Όλα καταστράφηκαν».

Ζήτημα χρόνου η χερσαία εισβολή

Οι ρουκέτες της Χαμάς πέφτουν κατά κύματα στο νότιο Ισραήλ, οι αρχές δίνουν πληροφορίες μόνο για τα χτυπήματα σε πολιτικούς στόχους, ενώ η χώρα θρηνεί 1.200 νεκρούς από την επίθεση της Χαμάς.

Παράλληλα με το «σφυροκόπημα» της Γάζας, ο στρατός του Ισραήλ παίρνει θέσεις μάχης, ετοιμάζεται για την χερσαία επίθεση με άρματα και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες.

«Η Γάζα δεν θα είναι πλέον αυτό που ήταν», προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας Γκαλάντ, ενώ βουλευτής του κόμματος του Νετανιάχου είπε ότι δεν αρκεί να ισοπεδωθεί μία γειτονιά, πρέπει να ισοπεδωθεί όλη η Γάζα και προέτρεψε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το όπλο της Αποκάλυψης, τον βαλλιστικό πύραυλο «Ιεριχώ» που δύναται να φέρει και πυρηνική κεφαλή.

 «Η Αμερική θα στηρίξει με κάθε τρόπο το Ισραήλ»

Το Ισραήλ και όλος ο κόσμος είναι σοκαρισμένος από όσα ανακαλύπτουν οι Ισραηλινοί στους καταυλισμούς όπου επέδρασε η Χαμάς και κατέσφαξε εκατοντάδες ανθρώπους. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου περιέγραψε την κατάσταση στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν.

«Πήραν δεκάδες παιδιά, τα έδεσαν, τα έκαψαν και τα εκτέλεσαν. Αποκεφάλισαν στρατιώτες, κατέσφαξαν τη νεολαία που πήγε στο φεστιβάλ. Αυτοί είναι χειρότεροι από το Ισλαμικό Κράτος. Και πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε σαν τέτοιους».

Μετά από σύσκεψη με τους συμβούλους του στο Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε σε όλους ότι «η Αμερική θα στηρίξει με κάθε το Ισραήλ, το οποίο έχει καθήκον να απαντήσει», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ. Και θα διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να φροντίσει τους πολίτες του, να αμυνθεί και να απαντήσει σε αυτή την επίθεση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία. Η απάντησή μας πρέπει να είναι γρήγορη, αποφασιστική και συντριπτική».

«Θα γίνει μακελειό. Είναι πρόβλημα για τους Ισραηλινούς, καθώς ρισκάρουν να κολλήσουν στα δρομάκια της Γάζας. Γιατί όταν εμπλακείς σε κάτι τέτοιο, είναι δύσκολο να βγεις. Αυτό είναι το δίλημμα του Ισραήλ. Από τη μια, θέλουν να απελευθερώσουν τους ομήρους και να πάρουν εκδίκηση για όσα έγιναν. Και από την άλλη, πρέπει να διασφαλίσεις την υποστήριξη των δυνάμεών σου, ότι θα μπορούν να πολεμήσουν όπως πρέπει. Σε χρόνιο που επιλέγεις εσύ, όχι ο αντίπαλος», ανέφερε ο στρατιωτικός αναλυτής, Σέντρικ Λέιτον.

Την ίδια ώρα, κλιμακώνονται μέρα τη μέρα οι βομβαρδισμοί στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ και τα πυρά του ισραηλινού στρατού εναντίον θέσεων της σιιτικής οργάνωσης στο νότιο Λίβανο και στη Συρία, κοντά στα υψίπεδα του Γκολάν.

Ερντογάν «μαινόμενος»

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει διαρκώς του τόνους απέναντι στο Ισραήλ και στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να κρύβει τη οργή του για την ανάπτυξη ενός, ίσως δυο, αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην ανατολική Μεσόγειο, εκεί όπου βρίσκονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

«Τί δουλειά έχει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο στο Ισραήλ; Τί έρχεται να κάνει; Και τί πρόκειται να κάνει το αεροπλανοφόρο που έρχεται εδώ με όλα τα σκάφη του τριγύρω και τα τζετ στο αεροπλανοφόρο; Θα χτυπήσει όλη τη Γάζα, τα περίχωρά της, θα τους ισοπεδώσει και θα διαπράξει πολύ σοβαρές σφαγές».

Μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του, ο Ερντογάν παρουσίασε χάρτες με τη συρρίκνωση των παλαιστινιακών εδαφών.

«Η Παλαιστίνη του 1947. Το Ισραήλ του 1947 και η Παλαιστίνη. Πάμε στο 1967, πως ήταν το Ισραήλ και πάμε στην σημερινή κατάσταση. Πως είναι το Ισραήλ και πως είναι η Παλαιστίνη».

Αποφεύγοντας να καταδικάσει ρητά την επίθεση της Χαμάς, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «έγκλημα τον αποκλεισμό της Γάζας», και κατηγόρησε το Ισραήλ για σφαγές.


Πηγή