Είναι το οδοιπορικό της φρίκης του πολέμου. O δημοσιογράφος του MEGA, Γιάννης Χαραμίδης και ο εικονολήπτης Θοδωρής Ρωμανέας, φτάνουν μόλις 300 μέτρα από τη Λωρίδα της Γάζας στο Μεσέκ Νταμαρί.

Είναι το μοναδικό τηλεοπτικό συνεργείο που πλησίασε στο σημείο «μηδέν».

Εκεί υπάρχει ένα τεράστιο στρατιωτικό check point από όπου περνάνε μόνο συγκεκριμένα οχήματα, άρματα, μεταγωγικά και συγκεκριμένοι πολίτες.

Στο στρατιωτικό check point όποιος πλησιάζει ελέγχεται εξονυχιστικά.

Οπλισμένοι Ισραηλινοί στρατιώτες «σκανάρουν» τα οχήματα  στο σημείο των αιματηρών εχθροπραξιών.

Στο σημείο όπου βρίσκεται ο Γιάννης Χαραμίδης πριν από λίγα 24ωρα οι ρουκέτες έπεφταν βροχή, στα αιματοβαμμένα κιμπούτς.

Η πόλη – φάντασμα

Σντερότ… μία πόλη φάντασμα στο Ισραήλ.

Η πόλη που «γλείφει» στο χάρτη τη Λωρίδα της Γάζας, η πόλη που σήκωσε το βάρος των σφοδρών χτυπημάτων της Χαμάς.

Οι κάτοικοι της, συνηθισμένοι σε εμπόλεμες καταστάσεις, μιλούν στο MEGA για τον πρωτόγνωρο εφιάλτη που ζουν.

-Αυτή τη φορά είναι πιο δύσκολα σε σχέση με τη προηγούμενη πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν. Αλλά θα επιζήσουμε και θα τα καταφέρουμε.

-Φοβάσαι;

-Όλοι φοβόμαστε είναι φυσικό αλλά πρέπει να προσπεράσουμε τον φόβο μας.

«Θα υπερνικήσουμε τον φόβο μας, θα επιζήσουμε και στο τέλος θα νικήσουμε», λέει ένας από τους λιγοστούς πλέον κατοίκους.

Οι περισσότεροι έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο κάπου μακριά.

«Είδα ανθρώπους φοβισμένους να ψάχνουν ένα ασφαλές καταφύγιο και δεν έβγαιναν από το σπίτι. Πλέον οι περισσότεροι έφυγαν από την πόλη εξαιτίας της κατάστασης».

Το 90% της πόλης Σντερότ έχει εκκενωθεί. Είναι μια πόλη που «ακουμπά» στη Λωρίδα της Γάζας και εδώ και 3 μέρες δέχεται το μεγαλύτερο όγκο χτυπημάτων από τη Χαμάς. Οι κάτοικοί της μεταφέρθηκαν στην Ασκελόν.

Το αστυνομικό τμήμα της πόλης καταλήφθηκε.

Το MEGA στο σημείο της σφαγής

Χρειάστηκαν 45 λεπτά διαπραγματεύσεων με τους στρατιωτικούς παράγοντες για να μπορέσει το συνεργείο του MEGA να φτάσει στο σημείο της σφαγής.

Οι κάμερες δεν μπορούν να καταγράφουν τα πάντα.

Ο Ντέιβιντ προσφέρει βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Όπως λέει, η ζωή τους δεν μπορεί να είναι ξανά η ίδια.

«Συγκεντρώνουμε δωρεές, Εξοπλισμό, ρούχα, πράματα για τα μωρά και τους στρατιώτες. Φέραμε τσιγάρα και καπνό για τους στρατιώτες. Φορτιστές και καλώδια για τις οικογένειες», είπε.

«Δεν μπορούν να μείνουν εδώ, δεν μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που έκαναν. Βομβάρδισαν τα σπίτια. Οι άνθρωποι φοβούνται. Είναι η 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ», συνέχισε.

Ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα αναπτύσσονται κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας

Η αποστολή θα κινηθεί προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά μήκος της διαδρομής, δεξιά και αριστερά του δρόμου, υπάρχουν στρατιωτικά οχήματα σε ετοιμότητα και λίγα λουλούδια στην μνήμη εκείνων που χάθηκαν.

Τα παρατημένα αυτοκίνητα με τα σπασμένα παράθυρα, τα παιδικά καθίσματα στο πίσω μέρος των αυτοκίνητων και στην έρημη πόλη η εκκωφαντική σιωπή.

Όλα μαρτυρούν ότι η χερσαία επιχείρηση των Ισραηλινών είναι θέμα χρόνου.


Πηγή