«Τους ακούγαμε να πυροβολούν ανθρώπους. Να πυροβολούν παιδιά. Και εκείνα φώναζαν “σε παρακαλώ, όχι”».

Από το κρεβάτι του νοσοκομείου η 22χρονη Νέτα περιγράφει στιγμές που την στοιχειώνουν από την έφοδο των ένοπλων της Χαμάς στο κιμπούτς Κφαρ Άζα όπου έμενε. Την πυροβόλησαν έξι φορές στα πόδια.

«Αρχίσαμε να ακούμε πυροβολισμούς. Πήγαιναν από το ένα σπίτι στο άλλο. Έσπαγαν τα παράθυρα και τις πόρτες και πυροβολούσαν. Ο κόσμος ούρλιαζε».

Από το δωμάτιο που ήταν κρυμμένη μαζί με τον σύντροφο της. Έστελνε μηνύματα στον αστυνομικό πατέρα της, με τον οποίο δεν είχε μιλήσει εδώ και έξι χρόνια. Του έγραφε «πλησιάζουν» και εκείνος της απάντησε να κλειδώσει τις πόρτες. Λίγο αργότερα το δεύτερο μήνυμα έγραφε «με πυροβόλησαν».

«Άρχισε να μας πυροβολεί λες και ήμασταν ένα τίποτα. Έπεσα κάτω και άκουσα τον Σαντιάγκο να μου λέει “Νέτα, σε παρακαλώ, σήκω. Άρχισε να τρέχεις. Αν δεν σηκωθείς θα πεθάνουμε”».

Είναι εξοργισμένη με την Χαμάς, δεν θέλει όμως το κακό των άμαχων παλαιστίνιων.

«Δεν θέλω την Χαμάς στην ζωή μου. Πρέπει να τους καταστρέψουν έναν – έναν. Ήρθαν να μας σκοτώσουν. Η χώρα μου δεν θέλει να βλάψει τους άμαχους. Θέλω να σωθούν. Δεν χρειάζεται να πεθάνουν όπως δεν χρειάζεται κι εγώ να πεθάνω. Είναι σαν εμένα», δήλωσε η Νέτα.

Τελικά εκείνη και ο Σαντιάγκο σώθηκαν οι άντρες της Χαμάς έριξαν μια χειροβομβίδα μέσα στο δωμάτιο και εκείνοι έτρεξαν και κρύφτηκαν κάτω από μια σωρό με σκουπίδια.

Η 20χρονη ανθυπολοχαγός Αντάρ Μπεν Σιμόν ήταν επικεφαλής μιας ομάδας νεοσύλλεκτων στην στρατιωτική βάση Ζακίμ, ελάχιστα χιλιόμετρα βόρεια της Γάζας. Έπεσε πολεμώντας τους εισβολείς της Χαμάς, το περασμένο Σάββατο.

Ένα νέο βίντεο έρχεται στο φως από το μακελειό στο φεστιβάλ του τρόμου, ανατολικά της Γάζας.

Πέντε φίλοι προσπαθούν να ξεφύγουν την ώρα που οι σφαίρες πέφτουν βροχή από τα όπλα της Χαμάς. Πάνω στον πανικό χωρίζονται.

Μόνο δυο επέζησαν. Ο ένας εκτελέστηκε επί τόπου, ο άλλος πιάστηκε όμηρος και δολοφονήθηκε λίγο αργότερα ενώ ο τρίτος αγνοείται μάλλον στα χέρια της Χαμάς. Εικόνες που μαρτυρούν τις στιγμές τρόμου που έζησαν οι τρεις χιλιάδες άνθρωποι που βρέθηκαν στο rave party το περασμένο Σάββατο το απόγευμα.

Την ίδια ώρα μέσα στην Γάζα εγκλωβισμένη η Ελίζαμπεθ ελ Νάκλα, πεθερά του πρωθυπουργού της Σκωτίας Χούμσα Γιουσάφ, εκλιπαρεί για βοήθεια. Ακούγονται οι εκρήξεις την ώρα που μιλά.

«Δεν έχουμε ρεύμα, δεν έχουμε νερό. Το φαγητό που έχουμε, είναι λίγο. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό και θα χαλάσει. Έχω τέσσερα εγγόνια σε αυτό το σπίτι. Ένα μωρό δύο μηνών, ένα τετράχρονο και τα εννιάχρονα δίδυμα που σήμερα έχουν τα γενέθλιά τους. Ζητώ από τον κόσμο να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους», δήλωσε.

Το βίντεο της 22χρονης Πλέστια Αλακάντ διακόπτεται από τον ήχο των εκρήξεων μπροστά από το σπίτι των γειτόνων της όπου έχει βρει καταφύγιο στη Γάζα.

Η νεαρή κοπέλα που καταγράφει την καθημερινότητας της μέσα στον πόλεμο λέει πως έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι της τρεις φορές.


Πηγή