Οι δημοσιογράφοι μετέδιδαν σε απευθείας σύνδεση τις εξελίξεις στο νότιο Λίβανο, όταν δέχτηκαν πυρά από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων.

Ο Ισάμ Αμπντάλα, φωτορεπόρτερ του Reuters πέφτει νεκρός. Ο Ισάμ ήταν εκεί για να μεταδώσει τις εικόνες από τον πόλεμο. Το πλήρωσε με την ζωή του.

Τραυματίστηκαν άλλα έξι μέλη διεθνών μέσων ενημέρωσης, από το Γαλλικό Πρακτορείο και το Αλ Τζαζίρα. Ο Ισραηλινός στρατός εξέφρασε τη λύπη του και λέει ότι ερευνά τι έγινε.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γ.γ. του Ο.Η.Ε δήλωσε: «Τόσοι πολλοί δημοσιογράφοι πληρώνουν με τη ζωή τους το έργο που κάνουν, για να φέρουν την αλήθεια σε όλους στον κόσμο».

Την ώρα όμως που κάποιοι δίνουν ακόμα και την ζωή τους για να καταγράψουν τα γεγονότα, άλλοι πλημμυρίζουν το διαδίκτυο με fake news.

Όπως για παράδειγμα οι εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φαίνονται τουλάχιστον πέντε παιδιά να είναι κλεισμένα σε κλουβιά για ζώα. Σύμφωνα με αυτούς του λογαριασμούς, είναι παιδιά Ισραηλινών που είναι όμηροι της Χαμάς. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική.

Σε ρεπορτάζ του  FRANCE 24 αναφέρεται: «Το συγκεκριμένο βίντεο ανέβηκε σε έναν λογαριασμό του TikTok λίγες ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς. Ανέβηκε σε αυτόν τον λογαριασμό στο TikTok στις 4 Οκτωβρίου».

Πριν από μήνες είχε κυκλοφορήσει με τον ισχυρισμό πως πρόκειται για παιδιά παλαιστινίων και παλαιότερα με τον ισχυρισμό ότι είναι εικόνες από την Συρία.

Ο διευθυντής του FakeReporter εξηγεί: «Η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη, ότι είναι στα κλουβιά Ισραηλινοί ή Παλαιστίνιοι. Βέβαια, τίποτα από τα δύο δεν είναι αλήθεια. Αλλά το βλέπουμε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Ορισμένοι αρνούνται να κατεβάσουν αυτό το περιεχόμενο, επειδή θεωρούν πως προωθεί το αφήγημα τους».

Και δεν είναι μόνο αυτό. Σε δελτίο του CNN τόνισαν: «Κοιτάξτε αυτά τα παραδείγματα ψεύτικων εικόνων. Αυτό το βίντεο υποτίθεται δείχνει το Ισραήλ να επιτίθεται στην Γάζα. Μόνο που στην πραγματικότητα είναι ένας εορτασμός στην Αλγερία».

Σε φωτογραφία από το μακελειό στο φεστιβάλ rave μουσικής ορισμένοι έγραψαν πως βλέπουν ισραηλινούς στρατιώτες να πυροβολούν ένοπλους της Χαμάς ανάμεσα σε αμάχους. Κάποια από τα αυτά τα fake news έχουν διαγραφεί από τις ίδιες τις πλατφόρμες, άλλα κυκλοφορούν ακόμα.


Πηγή