Συγγενείς ψάχνουν δικούς τους ανθρώπους που κρατά όμηρους η εγκληματική οργάνωση.
Στις 9 παρά τέταρτο το πρωί μας έστειλε ένα μήνυμα. «Μαμά και μπαμπά αν δεν επιστρέψω να θυμάστε ότι σας αγαπώ». Αυτό είναι το τελευταίο μήνυμα που πήραμε.
Δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Οι γονείς της Καρίν ψάχνουν απεγνωσμένα μια πληροφορία για την κόρη τους.
«Σας παρακαλώ όποιος την δει, αν την δείτε…».
Η 24χρονη Γαλλοϊσραηλινή δεν είχε σκοπό να πάει στο πάρτι γιατί πρόσφατα είχε σπάσει το πόδι της.
Όμως όταν έμαθε ότι η παρέα των φίλων της θα γιόρταζε την αναχώρηση ενός εξ’ αυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν ήθελε να λείπει.
Η αδερφή της συγκλονισμένη περιγράφει τις τελευταίες επικοινωνίες που είχαν.
«Ήταν περίπου 9 φίλοι, όλοι επέστρεψαν πίσω. Φώναζε, ούρλιαζε, είπε ότι τους πυροβολούν».
Δεν έχουν την παραμικρή πληροφορία για την τύχη της. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ανεβάζουν φωτογραφίες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Απλά ανεβάζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο για αυτήν. Έτσι ώστε αν κάποιος ακούσει κάτι για αυτήν, αν κάποιος την δει. Έχει σπασμένο πόδι. Δεν μπορείς να ”χάσεις” κάποιον με σπασμένο πόδι σε ένα πάρτι».
Η Γιάχελ και είναι μόλις 3 ετών. Το Σάββατο βρισκόταν στο σπίτι των παππούδων της. Θεωρείται όμηρος στα χέρια της Χαμάς. Το ίδιο και μεγαλύτερος αδερφός της Νέβα.
«Είναι αξιαγάπητα παιδιά. Ο Νέβα είναι πολύ έξυπνος, είναι 8 ετών και αγαπά πολύ όλη την οικογένεια», αναφέρει συγγενείς τους.
Ο Γιόταμ όμως δεν ψάχνει μόνο τα δύο του ανίψια αλλά δέκα συγγενείς του. Τους γονείς του τους θείους του και πολλά από τα ξαδέρφια του. Όλοι έμεναν στο κιμπούτζ Μπέερι.
Φοβάται ότι οι βομβαρδισμοί θα εξανεμίσουν κάθε ελπίδα οι συγγενείς του να βρεθούν ζωντανοί.
«Ο κόσμος έχει ιδέες για να εξαφανίσει τη Γάζα να κάνει συνεχείς βομβαρδισμούς σε γειτονιές ενώ Ισραηλινοί πολίτες βρίσκονται εκεί όμηροι. Και ανησυχώ. Ανησυχώ για την οικογένειά μου και όποιον άλλον μπορεί να κρατείται εκεί», πρόσθεσε συγγενείς των αγνοούμενων.
Ο Ρότεμ περιγράφει πώς οι γονείς του μπήκαν μπροστά από τους ένοπλους της Χαμάς καλύπτοντάς τον.
Οι γονείς του πέθαναν και αυτός αναρρώνει από σφαίρα στην κοιλιά. Ο Ρότεμ σώθηκε με την αυτοθυσία των γονιών του.
«Δεν θα πεθάνουν, θα μείνουν ζωντανοί στις μνήμες μας και στις ιστορίες μας».
Μπήκαν μπροστά στους άνδρες της Χαμάς καλύπτοντας τον γιο τους. Οι γονείς του πέθαναν και ο Ρότεμ αναρρώνει από το ένα τραύμα από σφαίρα στην κοιλιά.
«Ήθελαν να είμαστε ευτυχισμένοι, ήθελαν να είμαστε χαρούμενοι, με ειρήνη. Δεν ήθελαν να βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση».
Όταν οι ένοπλοι της Χαμάς έφυγαν από το σπίτι αφού είχαν σκοτώσει τους γονείς του ο Ρότεμ κάλεσε την θεία του η οποία του μιλούσε στο τηλέφωνο επί 9 ολόκληρες και ενώ αυτός ήταν ξαπλωμένος κάτω από την νεκρή μητέρα του.
«Στις 8 παρά τέταρτο πήραμε το τελευταίο της μήνυμα χωρίς απάντηση. Μέχρι που μερικά δευτερόλεπτα αργότερα ο Ρότεμ μας έγραψε «η μαμά και μπαμπάς είναι νεκροί. Συγγνώμη». Μετά ξεκίνησαν οι 9 ώρες στήριξης του Ρότεμ. Κάναμε ότι μπορούσαμε για να τα καταφέρει».
Η αδερφή του Τζίλι αγνοείται. Το σπίτι είναι κατεστραμμένο.
«Είμαι συντετριμμένος και τρομοκρατημένος μόνο που βλέπω το σημείο, όταν συνειδητοποιώ τι ακριβώς έγινε. Είμαι όμως και αποφασισμένος να φέρω πίσω την αδερφή μου. Να φέρω όλα τις γυναίκες, τα παιδιά τους πολίτες του στρατιώτες πίσω στο Ισραήλ ενωμένους».
Σχεδόν βομβαρδισμένο η αδερφή του η Γιαρντέν έδωσε στον σύζυγό της το 3 ετών κοριτσάκι τους για να τρέξει πιο γρήγορα και να το κρύψει. Η ίδια δεν κατάφερε να φύγει γρήγορα από το κιμπούτζ Μπεερί και έκτοτε αγνοείται.
Πηγή