Λουτρό αίματος στην πόλη της Γάζας.

Οι βόμβες των Ισραηλινών έπεσαν ανάμεσα στον κόσμο που προσπαθούσε να ξεφύγει με κάθε μέσο προς το νότο.

Πολλοί δεν πρόλαβαν, σκοτώθηκαν πάνω στις καρότσες φορτηγών, δίπλα στα υπάρχοντα τους. Άλλοι κάηκαν μέσα στα αυτοκίνητα, 70 νεκρούς ανάμεσα τους παιδιά, αναφέρουν οι υγειονομικές υπηρεσίες της Γάζας. Τουλάχιστον 12 νεκροί διακρίνονται στα βίντεο της φρίκης.

Μετά το μακελειό χθες το απόγευμα ο ισραηλινός στρατός εγγυήθηκε πως αυτός ο δρόμος και ακόμα ένας στα παράλια της Γάζας θα ήταν ασφαλής σήμερα για έξι ώρες. Τα καραβάνια των προσφύγων από τη βόρεια προς τη νότια Γάζα δεν έχουν τελειωμό.

Πάνω από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Όμως και στο νότο, εκεί που κατευθύνονται, γίνονται βομβαρδισμοί.

Όπως στο προσφυγικό στρατόπεδο Χαν Γιούνις, όπου σε κάποια σπίτια μένουν πλέον 40 και 50 άτομα, οπότε ακόμα και μια βόμβα σκοτώνει δεκάδες.

«Δεν είμαστε ζώα, είμαστε άνθρωποι. Πού είναι οι Άραβες; Είμαστε άνθρωποι. Άνθρωποι».

Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες τον άμαχο πληθυσμό, ότι δεν τον αφήνει να φύγει και εκτοξεύει ρουκέτες μέσα από κατοικημένες περιοχές.

Σχεδόν 200.000 άμαχοι έχουν καταφύγει σε σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, όμως τα Ηνωμένα Έθνη ειδοποίησαν το απόγευμα πως αυτά τα κτίρια δεν προσφέρουν πλέον ασφάλεια και κάλεσαν πάλι το Ισραήλ να μην βάζει στο στόχαστρο νοσοκομεία και σχολεία.

Μέσα στη νύχτα διασώστες που προσπαθούσαν να ανασύρουν θύματα από τα ερείπια βομβαρδισμού χτυπήθηκαν και εκείνοι από τα ισραηλινά πυρά.

Η Χαμάς λέει ότι πάνω από 20 όμηροι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Και η αγωνία για την τύχη των υπολοίπων μεγαλώνει.

Παιδιά στα χέρια της Χαμάς

Αποτροπιασμό προκαλεί προπαγανδιστικό βίντεο με παιδιά που άρπαξε η Χαμάς στην επιδρομή σε ισραηλινό οικισμό. Πάνοπλοι εξτρεμιστές τα κρατούν αγκαλιά, ένας υποτίθεται πως νανουρίζει το μωρό μέσα στο καροτσάκι.

Άγνωστη παραμένει η τύχη των γονιών. Πιθανώς τους σκότωσαν πριν αρπάξουν τα παιδιά, που ίσως κρατούνται τώρα σε κάποιο από τα τούνελ κάτω από τη Γάζα.


Πηγή