Ο κ. Μαρκόπουλος μίλησε για το εάν έχει πάρει η κυβέρνηση μέτρα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

«Δεν είναι τυχαίο ότι από την προηγούμενη βδομάδα, εξελίχθηκε ένα ΚΥΣΕΑ. Προφανώς η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, εκπονεί σχέδια γιατί είναι και μεταναστευτικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν αλλά ταυτόχρονα, ενεργειακά και εμπορικά είναι μία περίοδος ενδιαφέροντός μας. είναι κάτι που απασχολεί κυβερνητικά. Χρειάζεται ψυχραιμία, σχέδιο, προγραμματισμός σε μία αναδυόμενη κρίση, ας μην είμαστε σε μεγαλύτερο άγχος από αυτό που πρέπει. Θεωρώ ότι υπάρχει η δέουσα ψυχραιμία από την πλευρά του πρωθυπουργού», είπε αρχικά.

Για τις επιπτώσεις στην οικονομία ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε πως, «δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Από την άλλη πλευρά το 50% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων στην οικονομία το έχουμε ψηφίσει. Προφανώς δημοσιονομικά παρακολουθούμε τα πράγματα. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας προς το παρόν θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Οποιαδήποτε ανακουφιστική πολιτική για τον πολίτη που δοκιμάζεται είναι καλοδεχούμενη, πάντα όμως στο πλαίσιο σεβασμού των δημοσιονομικών κανόνων. Η χώρα μας δεν πρέπει να ξαναμπλέξει σε περιπέτειες».

Η κ. Πέρκα τοποθετήθηκε για το ίδιο ζήτημα.

«Η στάση της κυβέρνησης και η ανακοίνωση ήταν λειψή, και ναι μεν καταδικάζουμε την επίθεση της Χαμάς, αλλά ξεχνάμε την ιστορία. Η Παλαιστίνη τιμωρείται από ο Ισραήλ πάρα πολλές δεκαετίες. Η επίθεση της Χαμάς ενέχει και εγκλήματα πολέμου, αλλά επειδή είμαστε με την ειρήνη, λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη. Και υπάρχει αδικία σε αυτό που υφίσταται η Παλαιστίνη. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας αλλά και η Παλαιστίνη θέλει το δικό της κράτος. Δεν απαντάς στην τρομοκρατική επίθεση με τρομοκρατική επίθεση. Υπάρχει πρόβλημα με το τελεσίγραφο», τόνισε από την πλευρά της,

Η επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χαμάς, είναι τρομοκρατική ενέργεια;

Σύμφωνα με την κ. Πέρκα, «αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή γίνεται με αμάχους. Καταδικάζω την επίθεσης της Χαμάς αλλά σε κάθε περίπτωση την πληρώνουν οι άμαχοι».

Ο κ. Πάνας αναφέρθηκε στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Από την 1η στιγμή έχουμε καταδικάσει την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Από εκεί και πέρα, δημιουργείται ένα σκηνικό αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή που δεν γίνεται να μην επηρεάσει το οικονομικό και μεταναστευτικό περιβάλλον. Θα πρέπει η Ευρώπη να θωρακίσει και να προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει καταστάσεις. Ο πόλεμος ναρκοθετεί και την προοπτική ειρηνικής επίλυσης των διαφορών των 2 χωρών. Με αυτό που έγινε πάμε πολλά χρόνια πίσω, και ουσιαστικά μπαίνει ταφόπλακα στην προοπτική ειρηνικής επίλυσης των διαφορών Ισραήλ – Παλαιστίνης», υπογράμμισε ο κ. Πάνας.

Κι συμπλήρωσε: «Από την πλευρά μας πρέπει να κινηθούμε σε δύο επίπεδα: στο μεταναστευτικό, που πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός από την κυβέρνησης γιατί θα είμαστε ένας φορέας εισροής και δεύτερον, το οικονομικό επίπεδο και να παρακολουθήσουμε σοβαρά τις επιπτώσεις».

«Φουντώνει» η πολιτική αντιπαράθεση για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ

Μεταξύ άλλων οι πολιτικοί αναφέρθηκαν στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη.

«Θεωρώ τον κ. Κασσελάκη πολιτικά “ελαφρύ”. Δεν βλέπω κάτι πολιτικό στον κ. Κασσελάκη. Εδώ δεν μιλάμε με όρους star system αλλά με όρους πολιτικής. Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν πέρασε στις κάλπες το
“φαινόμενο” Κασσελάκη. Όταν η πολιτική γίνεται σε άλλες εκπομπές πέραν των ενημερωτικών, τότε κάτι δεν πάει καλά με τον κ. Κασσελάκη. Το αποτύπωμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάρα πολύ κακό. Η ΝΔ δείχνει ότι επιβραβεύεται για τις απόψεις της, την πολιτική της, χωρίς να το λέω αυτό αλαζονικά», ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος.

«Έχουμε να κάνουμε με έναν πολιτικό, που δεν μπορώ να τον αποκαλέσω καν πολιτικό, αλλά με σεβασμό όλα αυτά, όμως κινείται με λογική star system ή Tik Tok και όχι με τη δέουσα σοβαρότητα. Και ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί το Tik Tok αλλά ο κ. Μητσοτάκης έχει πολιτική και συνεργάτες. Παρακολουθούμε μία κρίση στο μεσανατολικό ζήτημα. Πιστεύει κανένας ότι θα μπορέσουμε να έχουμε πρωθυπουργό έναν άνθρωπο που λέει “δώστε μου 2-3 μήνες και θα μάθω”; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;», πρόσθεσε.

Η κ. Πέρκα απάντησε στα λεγόμενα του κ. Μαρκόπουλου.

«Υπάρχει μία κριτική, αλλά κακώς γίνεται στον δημόσιο λόγο, αλλά δεν γίνεται και στα όργανα του κόμματος. Οι διαφορές μπορούν να λυθούν σε ένα Συνέδριο κι όχι μόνο στην Πολιτική Γραμματεία. Δεν είναι καλό να απαξιώνουμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε ό,τι αφορά στην επικοινωνία, ο πρώτος διδάξας είναι ο κ. Μητσοτάκης, για το πώς στήθηκε στις εκλογές. Δούλεψε πολύ στην κοινωνία και εμείς υστερούσαμε σε αυτό και φάνηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών», σημείωσε η κ. Πέρκα.

«Σε ό,τι αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν πήγαμε καλά, δεν μπορεί να το χρεωθεί ο πρόεδρος μίας βδομάδας, μπορούμε να πούμε ότι δεν «έλαμψε» στο πεδίο αυτό. Οι αποφάσεις είχαν ληφθεί. Το κόμμα είναι πολιτικός φορέας που τα έχει όλα. Το θέμα της ενότητας πέφτει αναγκαστικά στη μεριά της ηγετικής ομάδας. Πρέπει να συγκληθεί Πολιτική Γραμματεία, δεν νομίζω ότι θα διασπαστεί. Επειδή υπάρχει απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για να γίνει τέλη Νοέμβρη, και θέλουμε να γίνει. Δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο ενώ έρχονται εκλογές. Έχουμε περάσει δυσκολίες, θα το παλέψουμε και θα το βρούμε», συμπλήρωσε.


Πηγή