Πέντε έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν.

«Παντού καταστροφή. Καταστρέφουν τη Γάζα».

Ισοπεδωμένες γειτονιές, παντού καταστροφή και συντρίμμια. Νεκροί.

«Έχασα τον γιο μου, τα ξαδέρφια μου, όλη την οικογένεια. Δεν τους έχασα επειδή πολεμούσαν στο μέτωπο. Ούτε τους συνέλαβαν. Καθόμασταν μέσα στο σπίτι μας που βομβαρδίστηκε».

Χιλιάδες νεκροί

Εκατοντάδες άνθρωποι είναι θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Σκάβουν με τα χέρια γεμάτοι αγωνία, μήπως και καταφέρουν να βγάλουν κάποιον ζωντανό.

Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι είναι θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια των βομβαρδισμένων κτιρίων. Γιατροί και νοσηλευτές σε απόγνωση, παραμένουν στο καθήκον.

Ένας γιατρός διαπιστώνει ότι μεταξύ των νεκρών παιδιών που έφτασαν στο νοσοκομείο, είναι ο ένας του γιος. Προσπαθεί να παρηγορήσει τη σύζυγό του.

Τα νεκροτομεία έχουν γεμίσει. Οι σοροί μπαίνουν ακόμα και σε φορτηγά ψυγεία.

2.750 παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, πάνω από 9.000 οι τραυματίες.

Τα αποθέματα καυσίμων είναι λιγοστά. Πολίτες δίνουν μάχη για λίγη βενζίνη.

«Ήμασταν στην Γάζα και ήρθαμε εδώ από το Χαν Γιουνίς. Υποφέρουμε. Δεν υπάρχουν καύσιμα, δεν υπάρχει ηλεκτρικό, νερό. Δεν υπάρχει τίποτα».

Ουρές ατελείωτες και για λίγο νερό.

«Δεν έχουμε νερό. Έχουμε φτάσει σε απελπιστική κατάσταση. Όλα τα κτίρια έχουν καταστραφεί. Δεν έχουμε τρόφιμα, νερό, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Κάτοικοι της Γάζας που έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους συγκεντρώνονται στο πέρασμα της Ράφα που συνδέει τον παλαιστινιακό θύλακα με την Αίγυπτο. Έχουν ακούσει πως το πέρασμα θα ανοίξει, ώστε να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό αλλά και να απομακρυνθούν οι Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα.

Ο Μπλίνκεν πίσω στο Ισραήλ

Την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του δηλώνει ότι δε θα πρέπει να υπάρξει κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επιστρέφει στο Ισραήλ μετά από σειρά συναντήσεων που είχε.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να κάνει τη χερσαία επιχείρηση με πολλούς να αναρωτιούνται γιατί έχει καθυστερήσει η εισβολή.

Λίγο έξω από την Ασκελόν βρίσκονται περισσότερα από 500 άρματα μάχης που περιμένουν εντολές. Την ίδια στιγμή δημοσιεύσει συνεχώς βίντεο με τα χτυπήματα του στρατού στη Γάζα.

Ένα από αυτά, είναι αυτό που σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές, σκότωσε τον διοικητή της Νότιας Περιφέρειας της Χαμάς.

Το MEGA στην εμπόλεμη ζώνη

Το MEGA παραμένει στην εμπόλεμη ζώνη καταγράφοντας την καταστροφήκαι την φρίκη του πολέμου.

Η Σντερότ, η πόλη φάντασμα στην οποία δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της σφοδρότητας με την οποία χτύπησε η Χαμάς, αλλά και της μάχης που ακολούθησε με τον ισραηλινό στρατό.


Πηγή