Ο Χάρης Δούκας με ένα εντυπωσιακό σπριντ μιας εβδομάδας κατάφερε να κάνει τη μεγάλη ανατροπή στα μεταπολιτευτικά χρονικά και από το απόλυτο αουτσάιντερ του πρώτου γύρου να κερδίσει κατά κράτος τον νυν δήμαρχο Αθηναίων της ΝΔ και απόλυτο φαβορί Κώστα Μπακογιάννη.

«Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις και θα είμαι σε κάθε Αθηναία, σε κάθε Αθηναίο για να μπορέσουμε μαζί να κάνουμε την Αθήνα όπως μας αξίζει. Μαζί θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ο νέος δήμαρχος.

Ο Χάρης Δούκας πραγματοποίησε ένα άλμα 40 ποσοστιαίων μονάδων και συσπειρώνοντας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Αθήνας συγκέντρωσε 56% έναντι 44% του Κώστα Μπακογιάννη.

Χαμόγελα και ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του Χάρη Δούκα

Τα χαμόγελα περίσσεψαν για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στο εκλογικό του κέντρο του κ. Δούκα με «το πιο όμορφο ταξίδι να ξεκινά τώρα» όπως είπε ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων.

Από τους πρώτους που έσπευσαν να τον συγχαρούν ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος είχε θερμή χειραψία με τον πρώην υποψήφιο δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη.

Συναγερμός στο «γαλάζιο» στρατόπεδο για την ήττα Μπακογιάννη

Η μεγάλη ανατροπή και η ήττα της ΝΔ στην Αθήνα σήμανε συναγερμό στο γαλάζιο στρατόπεδο με τον πρωθυπουργό να καλεί τα κυβερνητικά στελέχη να «γειωθούν» και πάλι με την κοινωνία.

«Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη. Να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την ήττα του κ. Μπακογιάννη κρατούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου και αφήνουν αιχμές για στήριξη του κ. Δούκα ακόμη και από τα άκρα στο β’ γύρο.

Ο Παύλος Μαρινάκης, κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Ο κ. Μπακογιάννης στο δεύτερο γύρο κατάφερε και πήρε σχεδόν όσο πήρε η ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές. Κατάφερε ο κ. Δούκας και συσπείρωσε συνολικά τους υπόλοιπους ψηφοφόρους και κέρδισε το Δήμο Αθηναίων».

Ο απερχόμενος δήμαρχος ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη της ήττας.

«Η ευθύνη του αποτελέσματος φέρει αποκλειστικά εμένα. Προς όλους τους Αθηναίους και όλες τις Αθηναίες. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία μια ζωής να σας υπηρετήσω. Φεύγω όπως μπήκα, με το κεφάλι ψηλά».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας για τα αίτια της ήττας Μπακογιάννη από τον άγνωστο μέχρι και χθες καθηγητή και τομεάρχη ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα, την απέδωσε στην αποδοχή του νυν Δημάρχου στο debate πριν το δεύτερο γύρο.

«Πιστεύω ότι δεν έπρεπε να κάνει το debate. Αν κάνεις κάποια κίνηση που αυξάνει το ρίσκο σου, ενώ δεν χρειάζεται να πάρεις ρίσκο κατά τη γνώμη μου κάνεις λάθος».

ΣΥΡΙΖΑ: «Είμαστε με τον προοδευτικό κόσμο χωρίς αστερίσκους»

Για το κλείσιμο τους κύκλου της ήττας και ταυτόχρονα επιβεβαίωση της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μόλις πάτησε το πόδι του στη Νέα Υόρκη βάζοντας νέο ορόσημο τις ευρωεκλογές.

«Είμαι περήφανος για τη σύγχρονη Αριστερά η οποία έδειξε ότι όταν ακομπλεξάριστα λέμε πριν καν την πρώτη Κυριακή ότι είμαστε με τον προοδευτικό κόσμο και τους υποψηφίους χωρίς αστερίσκους δείτε τι γίνεται».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μίλησε για την πρώτη ήττα του κ. Μητσοτάκη.

«Νίκη του προοδευτικού λόγου που αγκαλιάζει τις πραγματικές αγωνίες του ελληνικού λαού. Είναι όμως και η πρώτη μεγάλη ήττα του κ. Μητσοτάκη».

Το ΠΑΣΟΚ πάντως επιμένει στην αυτόνομη πορεία.

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, γραμματέας ΠΑΣΟΚ, σημείωσε: «Ο κ. Δούκας δεν πέτυχε τη νίκη του γιατί οι δυο ηγεσίες των κομμάτων κάθισαν σε ένα τραπέζι και έκαναν μια συμφωνία στο πρόσωπό του. Πέτυχε τη συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση της κοινωνίας. Αυτό θα επιχειρήσει να κάνει το ΠΑΣΟΚ».

Η Δώρα Αυγέρη, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Συνενώθηκαν οι προοδευτικές δυνάμεις που, κατά την εκτίμησή μου, είναι πλειοψηφία στην κοινωνία και το ερώτημα είναι γιατί δεν εκφράζεται αυτό στην κάλπη».

Ανατροπή και στη Θεσσαλονίκη – Ο Στέλιος Αγγελούδης νέος δήμαρχος

Ανατροπή συντελέστηκε και στη συμπρωτεύουσα με τον Στέλιο Αγγελούδη να κερδίζει τη μάχη του β’ γύρου με διαφορά ρεκόρ συγκεντρώνοντας 67% αφήνοντας πίσω του με 34 μονάδες διαφορά τον απερχόμενο γαλάζιο Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα που συγκέντρωσε 33%.

«Θα δουλέψουμε για τους ανθρώπους αυτής της πόλης γιατί το αξίζουν. Γιατί η Θεσσαλονίκη μπορεί καλύτερα και θα το κάνουμε», είπε ο Στέλιος Αγγελούδης.

Στο πλευρό του άλλοτε στενού συνεργάτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος που έσπευσε να συγχαρεί τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την νίκη του έχοντας μάλιστα τη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο β’ γύρο.


Πηγή