Ο 23χρονος Λιθουανός πλέι μέικερ της Μπαρτσελόνα μίλησε στο ertsports.gr για το τι έχει φέρει ο Ρότζερ Γκριμάου στους “μπλαουγκράνα”, σχολίασε την αποχώρηση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόσφατο Mundobasket.
Άλλη μία μπασκετική σεζόν βρίσκεται στο ξεκίνημά της και για ακόμη μία φορά η Μπαρτσελόνα καλείται να επιβεβαιώσει πως είναι ένα από τα φαβορί στην Euroleague, αν και η τροπαιοθήκη της παραμένει άδεια τα τελευταία 13 χρόνια.
Δύο φορές έχουν βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης οι Καταλανοί, με πιο πρόσφατη αυτή στο Παρίσι το 2010, όπου επικράτησαν του Ολυμπιακού στον τελικό και έκτοτε όλο φθάνουν στη πηγή, αλλά νερό δεν πίνουν.
Αυτός είναι ένας βασικός λόγος, όχι ο μοναδικός, που οι “μπλαουγκράνα” θα λέγαμε ότι βιώνουν μία μεταβατική περίοδο, καθώς το καλοκαίρι άλλαξε ο προπονητής, ενώ υπήρχαν και σημαντικές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ.
Το χρέος του συλλόγου και η τρίτη συνεχόμενη παρουσία σε Final Four, χωρίς όμως να γευτούν τη χαρά του τίτλου, οδήγησαν τον προπονητή Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη της Ευρώπης, Νίκολα Μίροτιτς, στην πόρτα της εξόδου.
Παρά τη μείωση του μπάτζετ και την έλλειψη εμπειρίας του Ρότζερ Γκριμάου σαν head coach στο υψηλότερο επίπεδο, η Μπαρτσελόνα νίκησε εύκολα την Εφές στην πρεμιέρα της Euroleague και στη συνέχεια έφυγε με το διπλό από την έδρα του Ολυμπιακού. Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει και απέναντι στην Παρτίζαν (19:30).
Ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες των Καταλανών και σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της ομάδας για το μέλλον, ο Ρόκας Γιοκουμπάιτις, μίλησε στο ertsports.gr κατά την επίσκεψη των “μπλαουγκράνα” στην Ελλάδα για την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.
Ο Λιθουανός πλέι μέικερ της Μπαρτσελόνα αναφέρθηκε στην απομάκρυνση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους από την τεχνική ηγεσία της ομάδας, την πρόσληψη του Ρότζερ Γκριμάου, την πορεία της χώρας του στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ εξήγησε την αποτυχία της Μπαρτσελόνα στα τελευταία Final Four και τις δηλώσεις που είχε κάνει για το διαβατήριο του Τόμας Γουόκαπ.
– Ρόκας, βρίσκεσαι πλέον στην τρίτη σου σεζόν στη Μπαρτσελόνα. Τι διαφορετικό περιμένουμε από σένα φέτος;
«Αισθάνομαι σαν το σπίτι μου, αν και έγιναν πολλές αλλαγές στην ομάδα αυτή τη σεζόν. Κάθε χρόνο βελτιώνομαι ως παίκτης και ως άνθρωπος. Οπότε ελπίζω πως αυτή η χρονιά θα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες δύο που είχα, αλλά είναι δύσκολο από τώρα να πούμε πως θα πάει. Αισθάνομαι καλά και νιώθω την αυτοπεποίθηση από το προπονητικό επιτελείο και τους καινούργιους παίκτες».
– Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στη Βαρκελώνη, όταν πρωτοπήγες εκεί το 2021;
«Ασφαλώς ήταν το επίπεδο της ομάδας. Η Μπάρτσα είναι από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά κλαμπ στην Ευρώπη. Μπορεί η Ζάλγκιρις να είναι γνωστή στο μπασκετικό κοινό, ωστόσο η Μπαρτσελόνα είναι αρκετά πιο αναγνωρίσιμη σε όλο τον κόσμο. Ερχόμενος σε μία τόσο μεγάλη ομάδα, ήταν δύσκολο να τους πείσω όλους πως πρέπει να βρίσκομαι εδώ. Ως ο νεότερος σε ηλικία από τις μεταγραφές και ανάμεσα σε τόσο καλούς παίκτες, ήταν μία πρόκληση για μένα να αποδείξω πράγματα. Αυτή η εμπειρία με βοήθησε πολύ να γίνω καλύτερος».
– Πώς ένιωσες όταν έμαθες ότι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους δεν θα συνεχίσει στον πάγκο της ομάδας;
«Ήταν κάτι που δεν το περίμενα, έτσι όπως τελείωσε η σεζόν. Κερδίσαμε 3-0 τη σειρά με τη Ρεάλ και πήραμε το πρωτάθλημα, όλα έμοιαζαν να πηγαίνουν καλά. Έμεινα έκπληκτος, αλλά σκεπτόμενος το τι συνέβη, μέσα σε λίγες ώρες ανακοίνωσε η ομάδα τον νέο προπονητή, οπότε υποθέτω πως είχε αποφασιστεί νωρίτερα. Όπως και να έχει, είμαι ευγνώμων στον Σάρας που με έφερε στη Μπαρτσελόνα και για όλα τα μαθήματα που μου έδωσε από τα χρόνια μας στη Ζάλγκιρις μέχρι σήμερα».
– Συνεργάστηκες μαζί του πολλά χρόνια. Ποιες τρεις λέξεις τον χαρακτηρίζουν;
«Μαξιμαλιστής, συναισθηματικός, νικητής…»
– Τι διαφορετικό προσπαθεί να περάσει στην ομάδα ο Ρότζερ Γκριμάου;
«Απ’ ότι αισθάνομαι εγώ ως πλέι μέικερ, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση. Οι προπονητές μας αφήνουν να παίζουμε πιο ελεύθερα. Αυτή είναι η κύρια αλλαγή στην ομάδα, γιατί έχουμε αρκετά έμπειρους και ποιοτικούς παίκτες και το τεχνικό τιμ τους αφήνει να κάνουν στο παρκέ αυτό που ξέρουν. Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον Σάρας και τον Γκριμάου, αλλά ο στόχος είναι ο ίδιος, να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι. Μπορεί να αλλάξαμε προπονητή, όμως είμαστε η Μπαρτσελόνα και διατηρούμε την ίδια νοοτροπία».
– Οι δύο ήττες από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ξεκίνημα της σεζόν, έχουν φέρει πίεση στην ομάδα για αποτελέσματα;
«Ασφαλώς, ξέρεις πώς είναι η κατάσταση με τη Ρεάλ… Δεν θέλουμε να χάνουμε ακόμα κι αν είναι καλύτεροι από εμάς, διότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αντιπαλότητες στην Ευρώπη. Ήταν ένα μικρό σοκ στο ξεκίνημα της σεζόν, αλλά το ξεχνάμε. Ίσως ήταν καλό που συνέβη τώρα, για να δουλέψουμε, να δούμε τι μας λείπει ώστε να τους κερδίσουμε και να βελτιωθούμε».
– Δύο χρόνια στη Μπαρτσελόνα, έχεις παίξεις σε δύο Final Four. Τι έχει φταίξει και δεν καταφέρατε να φθάσετε στην κορυφή;
«Ήταν δύο διαφορετικές σεζόν. Την πρώτη χρονιά ήμασταν κυριαρχικοί και μετά ήταν σαν να σταματήσαμε να παίζουμε. Χάσαμε στον ημιτελικό με την Ρεάλ και μετά χάσαμε από αυτούς και στους τελικούς του πρωταθλήματος. Ξεκινήσαμε πολύ καλά, τερματίσαμε πρώτοι στην κανονική διάρκεια και ίσως ευθύνεται αυτό ξέρεις… παίζαμε καλό μπάσκετ αρχικά και στη συνέχεια καταρρεύσαμε. Πέρυσι, παλέψαμε στη regular season και τα πήγαμε καλά. Περάσαμε 3-0 τη Ζάλγκιρις και απέναντι στη Ρεάλ γνωρίζαμε τι έπρεπε να κάνουμε, αισθανόμασταν καλά. Δεν ξέρω τι συνέβη. Υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες στη χώρα μου για το Final Four του Κάουνας, ήταν ιδιαίτερο για τους φίλους μου, την οικογένειά μου και τους συμπατριώτες μου».
– Τι πρέπει να βελτιώσεις στο παιχνίδι σου;
«Όπως πάντα λέω, ως αριστερόχειρας θα πρέπει να βελτιώσω το δεξί μου χέρι, στο πώς το χρησιμοποιώ και να παίρνω αποφάσεις μ’ αυτό. Επίσης, αμυντικά θα μπορούσα να είμαι καλύτερος. Αυτή τη στιγμή, σ’ αυτό το επίπεδο που βρίσκεται η Euroleague πρέπει να είσαι καλός σ’ όλα. Δεν γίνεται να είσαι πολύ καλός σε ένα ή δύο στοιχεία του παιχνιδιού και στα υπόλοιπα να βρίσκεσαι κάτω από τον μέσο όρο. Προσπαθώ να δουλέψω παντού και είναι κάτι που θα το δούμε στο παρκέ».
– Είναι ο στόχος σου να παίξεις στο ΝΒΑ; Έχεις συζητήσει με τους Νιου Γιορκ Νικς;
«Σίγουρα, για όλους τους παίκτες είναι στόχος το ΝΒΑ και πόσω μάλλον για μένα από τη στιγμή που έγινα ντραφτ. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή έχω συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα και αισθάνομαι καλά στην Ευρώπη. Ίσως κάποια μέρα να ανοίξω την πόρτα. Δεν ξέρω ποια είναι η κατάσταση, δεν έχουμε συζητήσει, ίσως το έχει κάνει ο ατζέντης μου, αλλά είναι κάτι που εξαρτάται από εμένα και τις εμφανίσεις μου».
– Όσον αφορά την Εθνική ομάδα, πιστεύεις ότι θα μπορούσατε να είχατε πάρει ένα μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο;
«Ναι, σίγουρα. Έπειτα από οκτώ χρόνια φθάσαμε ξανά στα προημιτελικά μιας μεγάλης διοργάνωσης. Ξεκινήσαμε με 5-0 το τουρνουά, κερδίσαμε τους Αμερικανούς, αλλά στους “8” είχαμε την Σερβία και αποκλειστήκαμε. Κάναμε το σωστό, νικήσαμε τις ΗΠΑ. Θα μπορούσαμε να είχαμε χάσει επίτηδες και να πέσουμε πάνω στην Ιταλία και να είχαμε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε ένα μετάλλιο ή και την απευθείας πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι είναι ζωή… πάντως είμαι περήφανος για την ομάδα και την χώρα μου και πιστεύω ότι είχαμε ένα καλό Παγκόσμιο Κύπελλο».
– Είχες δηλώσει κατά τη διάρκεια του Mundobasket ότι ο Τόμας Γουόκαπ είναι 0% Έλληνας. Είσαι ενάντια στους νατουραλιζέ παίκτες;
«Η Ελλάδα ήταν σε μία πολύ κακή κατάσταση, όσον αφορά τις θέσεις των πλέι μέικερ στο ρόστερ της, με κάποιους νέους παίκτες και ο Τόμας είχε παίξει δύο σεζόν στη χώρα και τώρα βρίσκεται στη τρίτη. Αυτό το θέμα εξαρτάται από το πώς είναι οι νόμοι ενός κράτους και πώς μπορεί να πάρει διαβατήριο ένας Αμερικανός. Δεν ξέρω τι ισχύει στην Ελλάδα, αλλά στη Λιθουανία είναι πιο δύσκολο. Δεν είμαι ενάντια σ’ αυτό το καθεστώς, αλλά δεν αποφασίζω επ’ αυτού. Όλο και περισσότερες χώρες έχουν νατουραλιζέ παίκτες. Μόνο εμείς δεν έχουμε, η Σερβία, η Λετονία και δεν ξέρω ποιος άλλος… Αυτό είναι που διαχωρίζει αυτές τις χώρες. Παίξε με τους παίκτες που έχεις και προσπάθησε να πάρεις αποτελέσματα».
Νίκος Μπιντέλας
Πηγη